Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Trnavský kraj

V Piešťanoch je konferencia Spoločne proti Alzheimerovej chorobe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Alzheimerova choroba je jednou z hrozieb seniorského veku. Združenie chce mobilizovať a aktivizovať seniorov vo veku 50 + k aktívnemu prežívaniu svojich životov.

Piešťany 11. októbra (TASR) - Prispievať k zvyšovaniu odbornosti a kvalifikovanosti pracovníkov, starajúcich sa o seniorov v spoločných zariadeniach i v domácnostiach, je poslaním občianskeho združenia AkSen - Aktívny senior. Združenie pripravilo na štvrtok a piatok 12. októbra v Piešťanoch 4. ročník medzinárodnej konferencie Spoločne proti Alzheimerovej chorobe. Je určená zdravotným a sociálnym sestrám, ošetrovateľkám, opatrovateľkám, ale i rodinným príslušníkom chorých a verejnosti.

Alzheimerova choroba je jednou z hrozieb seniorského veku. AkSen vidí svoje poslanie v mobilizácii a aktivizácii seniorov vo veku 50 + k aktívnemu prežívaniu svojich životov a prispievať tak k lepšej psychickej a fyzickej pohode. "Naše združenie chce prispievať k zvyšovaniu odbornosti a kvalifikovanosti pracovníkov. Na Slovensku podľa odhadov žije 40 - 60 tisíc pacientov s Alzheimerovou chorobou, čo je ale iba orientačné číslo," informovala Jarmila Staneková, výkonná riaditeľka AkSen.

Mnohí pacienti si totiž na začiatku ochorenia problémy nepripúšťajú. Väčšina chorých tak prežije najdlhšie obdobie ochorenia vo svojej rodine. O nich sa stará okolo 120-180 tisíc rodinných príslušníkov, príbuzných a blízkych. "Alzheimerova choroba je vo vyspelých štátoch považovaná za vážny sociálny, zdravotnícky a spoločenský problém, ktorý sa dotýka nielen samotných chorých, ale aj ich blízkych príbuzných, ktorí nesú na svojich pleciach psychickú a ekonomickú záťaž. Stále platí, že o tejto chorobe, jej príčinách a dopadoch na ľudí, ktorých sa choroba týka, vieme málo. Je dôležité, aby sestry, opatrovatelia, ale i rodinní príslušníci mali možnosť nadobúdať vedomosti a skúsenosti v oblasti starostlivosti o ľudí s Alzheimerovou chorobou," dodala Staneková.

Témami prednášok na konferencii sú okrem iného Bezpečnosť pacienta s Alzheimerovou chorobou, Fyzioterapia a jej vplyv na zníženie rizika pádov u seniorov, Nové trendy v diagnostike Alzheimerovej choroby či Pohybová aktivita ako jeden z pilierov zdravého životného štýlu u seniorov. Účastníci konferencie sa môžu zúčastniť na workshopoch ako Alzheimer a homeopatia, Naštartujte svoju pamäť, Ginko a kurkuma v prevenci - výroba tinktúry, Muzikoterapia i Art terapia.