Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Fándlyho záhrada v Naháči má nových gazdov, oživujú ovocinárstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Hlavným zámerom občianskeho združenia Fándlyho záhrada je prebudiť v ľuďoch opätovný záujem o lokálne ovocie.

Naháč 1. februára (TASR) - Propagácia ovocinárstva, včelárstva, zachovania starých odrôd ovocia a vzdelávanie verejnosti sú hlavným cieľom občianskeho združenia (OZ) Fándlyho záhrada. Vzniklo nedávno v Naháči pri Trnave, obci s dvestoročnou ovocinárskou tradíciou a stále živým odkazom kňaza, pestovateľa a propagátora Juraja Fándlyho. Už prvé uskutočnené aktivity nasvedčujú, že záujem ľudí o tieto témy zažíva renesanciu, konštatoval predseda OZ David Fendrich.

"Pripravili sme na začiatku roka kurz rezu ovocných stromov. Prihlásilo sa nám toľko ľudí nielen z trnavského regiónu, že sme museli pridať dva ďalšie termíny," povedal pre TASR. OZ založili ako zoskupenie lokálnych nadšencov starých odrôd ovocia a začali sa starať v spolupráci s obcou o historický ovocný sad v centre pri Pamätnom dome Juraja Fándlyho. V kalendári už majú termíny pre prednášky ornitológa, entomológa a ďalšie. Hlavným zámerom OZ je prebudiť v ľuďoch opätovný záujem o lokálne ovocie. "Nielen o jeho konzum, ale aj o pestovanie a spracovanie. Naše aktivity budú slúžiť aj na budovanie komunít a šírenie pozitívnej spoločenskej zmeny vo vzťahu k vlastnej krajine," doplnil predseda OZ, ktorý je jeho spoluzakladateľom spolu s Michalom Blaškom.

Ďalšou z plánovaných aktivít je burza vrúbľov starých odrôd. "Chystáme ju v spolupráci s OZ Ober Nussdorf z Horných Orešian. Bude v marci a uskutoční sa v rámci akcie Vítanie jari v Modre," uviedol Fendrich. Potom bude nasledovať Víkend otvorených parkov a záhrad, do ktorého sa združenie chce zapojiť sprístupnením záhrady pri naháčskej fare, kde dlhé roky Fándly pôsobil. "Rastie v nej takmer 40 stromov a krov starých odrôd ovocia. Medzi inými aj živý Fándlyho odkaz - Fándlyho jabloň, ktorá tvorí plody bez jadierok," doplnil.