Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Unikátny antikvariát z Leopoldova je provizórne uskladnený v Trnave

Ilustračné foto. Foto: TASR/Katarína Čižmáriková

Občianske združenie (OZ) Nicolasa Konta ho tam previezlo vlani na jar, keď bolo potrebné vypratať jeho pôvodné miestnosti pri leopoldovskej železničnej stanici a nebolo kam.

Trnava/Hlohovec 10. januára (TASR) – Jeden z najväčších antikvariátov v Európe, pozostalosť po antikvárovi Tiborovi Ďurákovi z Leopoldova, je už niekoľko mesiacov provizórne zložený v Trnave v kanceláriách budovy Tatrasklo. Občianske združenie (OZ) Nicolasa Konta ho tam previezlo vlani na jar, keď bolo potrebné vypratať jeho pôvodné miestnosti pri leopoldovskej železničnej stanici a nebolo kam. Ponuku a pomocnú ruku dostalo OZ od primátora Trnavy Petra Bročku.

Združenie, ktoré má sídlo v Hlohovci, sa podľa jeho predsedu Miroslava Dvorana snaží o záchranu a opätovné sprevádzkovanie raritného antikvariátu. V uplynulých mesiacoch sa však dostalo do situácie, keď bolo treba knihy, obrazy a ďalšie predmety z Ďurákovej zbierky za veľmi krátky čas z Leopoldova odviezť. "Hlohovec má problémy s priestormi, tak sme uvítali možnosť dočasného skladovania v Trnave," povedal Dvoran pre TASR. Sťahovanie antikvariátu Europik znamenalo podľa jeho slov nasadenie asi desiatich ľudí na osem dní, na dvoch dodávkach previezli 50 ton kníh. Autá sa podľa Dvorana otočili 28-krát. Zmluva s mestom Trnava o dočasnom uložení kníh skončila na konci roku 2017, OZ požiadalo o jej predĺženie. V Tatraskle zabrali spolu päť kancelárií až úplne po strop.

Združenie by podľa Dvorana však chcelo, aby antikvariát fungoval v Hlohovci. "Mám predstavu multikultúrneho priestoru, aby mohol na seba aj zarábať," povedal Dvoran. Rozmýšľa aj nad e-shopom a ďalšími možnosťami predaja. Tých 50 ton kníh predstavuje zhruba 300.000 kusov rôznorodých publikácií, ktoré je treba takisto uložiť, skatalogizovať, starať sa o ne. V súčasnosti, ako dodal, prebiehajú rokovania s vedením mesta i s prípadným investorom. "Veľmi by sa nám páčilo, keby sme dostali možnosť v Dome kultúry, ktorý je teraz v rekonštrukcii a má sa na jeseň otvárať, bude sa doň sťahovať aj tunajšia knižnica. Dali by sa tam robiť besedy aj koncerty menšinových žánrov, otvoriť malá kaviareň," dodal Dvoran.

Tibor Ďurák otvoril svoj antikvariát v Leopoldove v roku 1992, v priestoroch s 350 m2 fungoval od roku 2003. Najväčšiu predajňu zánovných kníh na Slovensku navštívili mnohé slovenské osobnosti vrátane prezidentov Kováča, Schustera a Gašparoviča.