Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj má štyroch podpredsedov

Na archívnej snímke Jozef Viskupič Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na rozdiel od minulosti nebudú mať podpredsedovia teritoriálne kompetencie, poverení sú riadením jednotlivých oblastí pôsobenia TTSK.

Trnava 20. decembra (TASR) – Trnavskí krajskí poslanci zvolili v stredu na svojom zasadnutí štyroch zástupcov predsedu Jozefa Viskupiča. Je to o jedného viac, ako bolo v predchádzajúcich volebných obdobiach. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) bude mať počas nasledujúceho obdobia podpredsedu Józsefa Berényiho (SMK), Romana Sovu, Pavla Kalmana (obaja koalícia OĽANO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, DÚ) a Mareka Neštického (nezávislý).

Na rozdiel od minulosti nebudú mať podpredsedovia teritoriálne kompetencie, poverení sú riadením jednotlivých oblastí pôsobenia TTSK. Prvý zástupca predsedu Berényi bude mať v pôsobnosti dopravu, infraštruktúru, vzdelávanie a školstvo, Kalman zdravotnú starostlivosť, regionálny rozvoj, rozvoj vidieka a životné prostredie, Neštický občiansku spoločnosť, mládež a šport, kultúru, transparentnosť a otvorený úrad, a Roman Sova hospodárenie, financie a sociálne služby.

Zastupiteľstvo zároveň zvolilo členov Rady TTSK. Preto musel byť zmenený aj Štatút TTSK, nakoľko namiesto pôvodných 11 členov v nej bude aktuálne pracovať 13 poslancov. Kreovali sa aj zloženia jednotlivých komisií zastupiteľstva.

Bodom rokovania bolo tiež určenie výšky odmien poslancov. Budú sa odvíjať od minimálnej mzdy v národnom hospodárstve. Člen Rady TTSK bude dostávať 1,4-násobok tejto mzdy, rovnako ako predsedovia jednotlivých komisií. Podpredsedovia komisií budú odmeňovaní za prácu 1,25-násobkom, členovia komisií a poslanci bez začlenenia do komisií 1,1-násobkom. Ide aktuálne o sumy v rozmedzí od 528 do 672 eur. "Som rád, že sme sa dohodli na takomto modeli, poslanci budú odbremenení od určovania odmien každý rok," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič. Poslancom náležia ešte aj paušálne náhrady.