Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trhy na námestí v Trnave sa zmenili na adventné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Až do 23. decembra je pre všetky generácie Trnavčanov pripravený bohatý program, ktorý po rozsvietení vianočného stromčeka uprostred Trojičného námestia odštartuje koncert Simy Martausovej.

Trnava 1. decembra (TASR) – S novou vianočnou dedinou, novým názvom a dvanásťmetrovou jedličkou otvoria v piatok podvečer tohtoročné Adventné trhy v Trnave. Až do 23. decembra je pre všetky generácie Trnavčanov pripravený bohatý program, ktorý po rozsvietení vianočného stromčeka uprostred Trojičného námestia odštartuje koncert Simy Martausovej.

Tohtoročné vianočné trhy vzala pod gesciu po viac ako desiatich rokoch opäť radnica. Za päť desiatok úplne nových štylizovaných stánkov zaplatila takmer 230.000 eur a približne 100.000 eur vynaložila na nové vianočné osvetlenie. Okrem toho sa vianočný sortiment i občerstvenie bude predávať aj vo viacerých stánkoch, ktoré obyvatelia mesta poznajú z jarmoku. Program trhov, ktoré po novom dostali prívlastok adventné, bude komornejší, skrátila sa aj celkové trvanie akcie, ktorú doteraz organizovala súkromná firma a Trnavčanom v poslednom období začala prekážať ich komercionalita. "Prinášame program, ktorý bude citlivo dopĺňať atmosféru najvýznamnejších sviatkov v roku. Zostavovali sme ho preto s dôrazom na to, aby zahrial dušu ako pohár horúcej medoviny a doprial tiež oddych uponáhľanej mysli," hovorí Peter Cagala, vedúci úseku kultúry Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava.

Na budúci týždeň sa deti môžu tešiť na príchod Mikuláša, dospelí napríklad na Katku Koščovú, Vrbovské vŕby, Juraja Hnilicu, Paper Moon Trio či Janais. Lákadlom budú aj tento rok Stredoveké vianočné trhy, ktoré pripravuje už niekoľko rokov združenie Hector. Od 15. do 17. decembra vďaka tomu zažijú Trnavčania Vianoce trochu inak. Námestie sv. Mikuláša zaplnia doboví remeselníci a zvieratká, pripravený je originálny dobový program.

Od 13. do 16. decembra bude znovu možné kúpou punču v charitatívnom stánku mesta Trnava podporiť dobrú vec. Výťažok z predaja poputuje organizáciám tretieho sektora, ktoré pracujú v sociálnej oblasti.

Okrem toho bude počas celých Adventných trhov v charitatívnom stánku mesta prebiehať predaj výrobkov organizácií tretieho sektora, zdravotne postihnutých, občianskych združení, chránených dielní a Detského domova v Trnave.