Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Na pútnickych miestach ľudia hľadajú útechu a pokoj pre dušu

Všetky miesta, kam smerujú v Trnavskom kraji pútnici na posilnenie svojej viery, majú stáročnú tradíciu. Väčšina z nich patrí do Trnavskej arcidiecézy (na snímke). Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Všetky miesta, kam smerujú v Trnavskom kraji pútnici na posilnenie svojej viery, majú stáročnú tradíciu. Väčšina z nich patrí do Trnavskej arcidiecézy.

Trnava 25. decembra (TASR) – Všetky miesta, kam smerujú v Trnavskom kraji pútnici na posilnenie svojej viery, majú stáročnú tradíciu. Väčšina z nich patrí do Trnavskej arcidiecézy, ďalšie dve sú súčasťou Bratislavskej arcidiecézy. Najvýznamnejším je Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne Strážach, mariánske pútnické miesto, ktorého história siaha až do čias príchodu našich vierozvestov sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy.

V súčasnosti sa koná v Šaštíne štrnásť oficiálnych pútí počas celého roka, počnúc Púťou zaľúbených k sviatku sv. Valentína, pokračujúc púťami mužov, miništrantov, mamičiek v požehnanom stave. V máji býva tradičná Turíčna púť k Sedembolestnej Panne Márii, po nej púť starých a chorých, Gréckokatolíckej Bratislavskej eparchie a ďalšie, vyvrcholením býva Národná púť k patrónke Slovenska - Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra. Dôležitým pútnickým miestom je Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Jej hlavnou púťou je deväťdňová Novéna k Panne Márii Trnavskej, ktorá sa už viac ako 300 rokov začína vždy 13. novembra a počas nej sa koná v súčasnosti viac ako 40 bohoslužieb. Veriaci uctievajú zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil Trnavu.

V Seredi, miestnej časti Stredný Čepeň, si pripomínajú púťou 15. septembra Nanebovzatie Panny Márie od prvej tretiny 19. storočia ako vďaku za ukončenie epidémie cholery. Trstín – Hájiček s kostolom a drevenou zvonicou lokalita známa od 13. storočia. Okrem hlavnej púte v deň jej Nanebovzatia veriaci prichádzajú aj na ďalšie mariánske sviatky a slávnosti. Veriaci sa tento sviatok zúčastňujú aj na Zámockej púti v Hlohovci.

Druhá májová nedeľa v roku patrí púti, ktorá ku kostolu Najsvätejšej Trojice v miestnej časti Modranka smeruje z Trnavy. Mnoho pútnikov tam na príhovor Panny Márie dostáva útechu, posilu, milosti i povzbudenie vo viere. Na sviatok sv. Cyrila a Metoda sa koná púť na Kostolec v Ducovom pri Piešťanoch. Fatimský deň 13. mája slávia púťou v Báči, v západnej časti Žitného ostrova popri hlavnej ceste spájajúcej Bratislavu s Dunajskou Stredou. Obec sa spomína prvý raz v písomnom prameni v roku 1319. Viackrát ju zastihla morová epidémia, požiar a povodeň. Obyvatelia, ktorí prežili mor v prvej polovici 18. storočia, z vďaky dali vybudovať kaplnku.