Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na starých pohľadniciach vonia Trnava nostalgiou

Súsošie Najsvätejšej Trojice a mestská veža na Trojičnom námestí v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nielen vianočné sviatky môže Trnavčanom spríjemniť listovanie v novej knihe Trnava a okolie na starých pohľadniciach.

Trnava 27. decembra (TASR) – Nielen vianočné sviatky môže Trnavčanom spríjemniť listovanie v novej knihe Trnava a okolie na starých pohľadniciach. Nadväzuje na publikáciu, ktorú vydavateľstvo Dajama pred šiestimi rokmi venovalo pohľadom na Trnavu prostredníctvom historických záberov. Aj tentoraz autor Daniel Kollár siahol do archívu trnavských zberateľov, k Trnave pridal aj vzácne a zaujímavé pohľadnice obcí z jej okolia.

Do knihy sa nakoniec vošlo okolo 200 pohľadníc, predovšetkým zo začiatku 20. storočia. "Mali sme problém vyraďovať, zaujímavých a vhodných publikovania sa nám zdalo oveľa viac," povedal pre TASR jeden zo zberateľov Jozef Benko, ktorého domáci archív obsahuje niekoľko tisíc pohľadníc. Okrem neho prispeli aj Stanislav Božík, Milan Chromiak ml., Ján Hanušin, Michal Zik, Martin Králik a Róbert Martinovič. Na obálku knihy vybrali záber terajšej Hviezdoslavovej ulice s už neexistujúcimi domami a trhovníčkami, ktoré majú svoj tovar rozložený popri ceste. To bol bežný obrázok centra Trnavy roku 1914.

Kapitola Trnava obsahuje zábery s popiskami Trojičného námestia a priľahlých ulíc, Dómu sv. Mikuláša, Univerzitného námestia, Štefánikovej a Hlavnej ulice, tiež pohľad na parky a mestské opevnenie, železničnú stanicu a fabriky. Z uverejnených starých pohľadníc sa môžu tešiť obce pod Malými Karpatmi ako Dobrá Voda, Dechtice, Trstín, Buková, Častá, Budmerice, na Trnavskej pahorkatine ako Voderady, Zvončín, Dolná Krupá, Bíňovce či Jaslovské Bohunice. A k tomu aj obce z nivy Váhu – Majcichov, Zavar či Križovany. Spolu sa do publikácie dostalo cez pohľadnice 35 obcí.

"Verím, že výsledok spolupráce so zberateľmi prinesie pekné chvíle a zamyslenie pri virtuálnej prechádzke trnavským regiónom prvej polovice 20. storočia a pripomenie život starých a prastarých rodičov, ktorí môžu byť dodnes stálou inšpiráciou a vzorom," uviedol zostavovateľ Daniel Kollár.