Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Športové gymnázium Jozefa Herdu v Trnave sa rozdelí na dve školy

Ilustračná snímka. Foto: Mgr. Stanislav Kocka

Rozhodlo o tom trnavské krajské zastupiteľstvo na svojom stredajšom (19.9.) zasadnutí.

Trnava/Veľký Meder 20. septembra (TASR) – Od januára budúceho roka by malo začať fungovať ako Gymnázium na Ulici Jána Bottu a Stredná športová škola Jozefa Herdu sídliaca na totožnej adrese. Rozhodlo o tom trnavské krajské zastupiteľstvo na svojom stredajšom (19.9.) zasadnutí. Poslanci odobrili aj zrušenie Gymnázia Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským vo Veľkom Mederi pre malý záujem študentov k 1. septembru 2019.

Rozčlenením Športového gymnázium Jozefa Herdu reagoval Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ako zriaďovateľ na platný zákon o športe, podľa ktorého sa športové gymnáziá stávajú strednými športovými školami. Komisia školstva krajského zastupiteľstva nebola s takýmto krokom stotožnená a súhlasila s vyradením školy zo siete škôl a školských zariadení až na druhý raz.

Podľa slov členky komisie, poslankyne Ivety Babičovej len pre nedokonalosť zákona sa ruší škola, ktorá má svoje renomé a výsledky. Komisia považuje za potrebné iniciovať cez predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) alebo cez združenie samosprávnych krajov SK8 zmenu daného zákona.

V prípade Gymnázia Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda ide o zrušenie pre dlhodobo nízky počet žiakov. Škola v poslednom desaťročí čelila viacerým negatívnym výzvam. V dôsledku nepriaznivého demografického vývoja počet žiakov v základných školách klesal a tým klesal aj počet záujemcov o štúdium v tejto škole. V školskom roku 2017/18 ukončilo štúdium maturitnou skúškou 19 žiakov posledného ročníka.

Ako sa uvádza v materiáli pre Zastupiteľstvo TTSK, riaditeľstvo gymnázia došlo k záveru, že v regióne nie je záujem o vzdelávanie v inštitúciách gymnaziálneho typu, ale, naopak, vzrastá záujem o odborné stredoškolské vzdelávanie. Preto v roku 1991 bola založená Obchodná akadémia Veľký Meder, v školskom roku 2018/19 má až 237 žiakov, z toho 63 prvákov.