Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Na trnavskom javisku si zahrá opäť Martin Gregor

Divadlo Jána Palárika v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V divadle je pripravené stretnutie priaznivcov, pamätníkov i členov rodiny, ktoré pripomenie osobnosť umelca s nezameniteľným hlasom, čo prešiel ťažkými životnými skúškami.

Trnava 16. novembra (TASR) – Na rodáka, slovenského herca Martina Gregora budú dnes spomínať v Trnave. V divadle je pripravené stretnutie priaznivcov, pamätníkov i členov rodiny, ktoré pripomenie osobnosť umelca s nezameniteľným hlasom, čo prešiel ťažkými životnými skúškami. Trnava na Gregora nezabúda ani viac ako tridsať rokov po jeho smrti, stal sa jej čestným občanom in memoriam a od vlaňajška je po ňom pomenovaná aj jedna z ulíc v meste.

Martin Gregor sa narodil v Trnave v roku 1906 ako Martin Guttmann. Osem rokov pracoval ako sústružník v trnavskom Coburgu, no po otvorení Hudobno-dramatickej akadémie v Bratislave sa rozhodol študovať herectvo. Do Slovenského národného divadla (SND) nastúpil v sezóne 1932/1933 ako študent druhého ročníka.

V roku 1940 ho pre židovský pôvod prepustili, v roku 1944 bol transportovaný a postupne sa dostal až do štyroch koncentračných táborov - Auschwitz, Rydultowy, Mauthausen a Gusen. Ani po skončení vojny sa nevyhol perzekúcii, v 50. rokoch ho obvinili z oportunizmu a opäť prepustili z práce. Po uvoľnení politickej atmosféry sa vrátil do SND, kde sa stal neskôr riaditeľom a šéfom činohry, bol i spoluzakladateľom Divadla Nová scéna.

Na konte má množstvo divadelných postáv, neopomenuteľná je Gregorova spolupráca s rozhlasom. A práve Slovenský rozhlas bude dnešné stretnutie Na javisku Martin Gregor aj zaznamenávať a plánuje ho zaradiť vo vianočnom období na Rádiu Regina. Účasť pred rozhlasovým mikrofónom podľa Martina Jurča z RTVS prisľúbil syn Peter Gregor, bývalý dramaturg Činohry SND Andrej Kret a teatrológ Karol Mišovic. Súčasťou podujatia budú aj ukážky z hercovej rozhlasovej tvorby, čítanie z kníh manželky Magdy Gregorovej, kde spomína aj na Trnavu a tiež výstava z archívnych materiálov Divadelného ústavu.