Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Na Kostolci si pripomenú príchod vierozvestcov

Ilustračný snímok. Foto: TASR/Mišovič

Púť sa ponesie aj v znamení 50. výročia odkrytia rotundy v rámci archeologického výskumu vedeného Alexandrom Ruttkayom.

Ducové 4. júla (TASR) - Pri príležitosti Sviatku sv. Cyrila a Metoda sa uskutoční vo štvrtok 5. júla Národná púť k veľkomoravskej rotunde na veľmožskom dvorci z 9. storočia na Kostolci pri Ducovom v okrese Piešťany.

Púť sa ponesie aj v znamení 50. výročia odkrytia rotundy v rámci archeologického výskumu vedeného Alexandrom Ruttkayom. Program sa začne slávnostným otvorením o 14.30 h, pokračovať bude tradičnou omšou priamo na hradisku a od 16.30 h je naplánovaný kultúrny program v obci. Informuje o tom web Ducového.

Dvorec veľmoža pri obci Ducové na skalnatom ostrohu Kostolec je známy od roku 1968. Išlo o opevnené sídlo s kostolíkom - rotundou, zrubovými obytnými a hospodárskymi budovami, ktorý je v súčasnosti vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Vznikol v období Veľkej Moravy a zanikol po požiari okolo rokov 940 až 970. Išlo o mocensko-správne stredisko v blízkosti dôležitých dávnovekých ciest, predovšetkým považskej vetvy, tzv. veľkej jantárovej cesty spájajúcej severnú a južnú Európu, na ktoré sa viazali poľnohospodárske a remeselné osady v okolí. Kostolec sa preto zaraďuje medzi najvýznamnejšie nateraz známe pamätníky veľkomoravskej kultúry na Slovensku.

Omše pri rotunde, ktorá pravdepodobne ako jediná prežila zánik dvorca a slúžila zhruba do 11. storočia, sa po opätovnom vysvätení konajú od roku 1990 každoročne ako spomienka na príchod byzantskej misie na Veľkú Moravu. Kostolec má v správe piešťanské Balneologické múzeum Imricha Wintera.