Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Leto v galérii RegionArt bude patriť deťom a hračke

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi vystavenými exponátmi dominuje hračka, ktorá je iná, ako ju poznáme z tradičných obchodov. Je to vďaka použitým materiálom, farebnosti, ale predovšetkým invenčnosti spracovania.

Prievidza 4. júla (TASR) - Leto v galérii RegionArt pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi bude patriť deťom a hračke. Od stredy si tam návštevníci môžu totiž pozrieť inšpiratívnu výstavu prác študentov Súkromnej strednej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici pod názvom Hračka, informovala TASR Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

Medzi vystavenými exponátmi dominuje hračka, ale iná, ako ju poznáme z pultov tradičných obchodov. Je to vďaka použitým materiálom, farebnosti, ale predovšetkým invenčnosti spracovania. "Takáto hračka odrazu nie je bezduchým tovarom, ale skutočným priateľom, ktorého si dieťa môže personifikovať a vytvoriť si k nemu vzťah. Zároveň ho priam pozýva k hre, ktorá nie je len prehlušením nudy prostredníctvom výbuchu farieb a digitálnych zvukov, ale skutočne rozvíja jeho predstavivosť, tvorivosť, motoriku," načrtla Hvojniková.

Výstava je tiež podľa nej akousi vizitkou školy a pozvánkou pre výtvarne nadaných záujemcov o zmysluplné štúdium rozvíjajúce ich výtvarný talent.

Školu úžitkového výtvarníctva v Kremnici založili v roku 1966, odbor tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov vznikol v roku 1989. Výučba v rámci neho spočíva v osvojení technologických postupov výroby jednotlivých druhov hračiek. Študent získava znalosti a vedomosti o spracovaní dreva, kovu, papiera, textilu a plastu, vrátane strojov a nástrojov. Experimentovaním s materiálmi vznikajú originálne a kreatívne diela siahajúce do voľného umenia a dizajnu.

Výstavu Hračka si budú môcť návštevníci pozrieť v galérii RegionArt do 23. augusta.