Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Ku Dňu sprievodcov budú v sobotu v Trnave tri bezplatné prehliadky

Trnava. Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Začiatok je o 11.00, 13.00 a 15.00 hodine pri mestskej veži.

Trnava 15. februára (TASR) - K Medzinárodnému dňu sprievodcov cestovného ruchu pripravili v Trnave tri bezplatné turistické prehliadky historických pamiatok. Uskutočnia sa v sobotu 17. februára a venovať sa budú stredovekým hradbám, premenám mesta v 20. storočí a trnavským kostolom. Informoval o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák.

Začiatok je o 11.00, 13.00 a 15.00 hodine pri mestskej veži. "Stačí sa len dostaviť a pridať sa k našim sprievodcom. Dĺžka prehliadok bude približne hodinu až 90 minút," uviedol.

Témou prvej bude stredoveký obranný systém Trnavy. "Obranu mesta tvorili hlavne rozsiahle stredoveké hradby, ktoré sa radia medzi najrozsiahlejší zachovaný tehlový obranný systém v strednej Európe. Na viacerých miestach je možné na ne vystúpiť, s návštevníkmi si hradby prezrieme zblízka a výnimočne im sprístupníme aj jednu z bášt," informovala sprievodkyňa Anna Valentová.

Menej tradičnou bude prehliadka so sprievodcom a architektom Miroslavom Beňákom o premenách mesta. "V 20. storočí sa v stredovekom historickom centre udialo viacero významných zásahov od búrania hradieb a meštianskych domov po výstavbu brutalistického komplexu ROH a bytovej zástavby priamo vedľa stredovekých hradieb," vysvetlil. Poukáže na inak architektonicky hodnotné a originálne budovy, ktoré si so sebou nesú stigmu spojenú s obdobím ich vzniku - socializmom. "Prehliadka má za cieľ ukázať, že na ne netreba nazerať len ako na hriechy spáchané na tvári historického jadra, ale ako na hodnotnú súčasť histórie a identity mesta," dodal Beňák.

Deň ukončí sprievodca Slavomír Dzvoník, ktorého môžu návštevníci často stretnúť počas historických prehliadok mesta v dobovom oblečení. Účastníkov prevedie kostolmi v Trnave. "Navštívime Kostol Najsvätejšej Trojice, ktorý bol postavený začiatkom 18. storočia, pozrieme sa na jeho architektúru aj relikvie. Tie totiž patria medzi najvzácnejšie kostné pozostatky na Slovensku," doplnil.