Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Kaštieľ v Dolnej Krupej patrí počas víkendu Slávnosti ruží

Na snímke rašiaci puk ruže Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výstava kvetov v miestnom kaštieli, koncertné vystúpenia i retrospektíva predošlých ročníkov je v programe už ôsmeho pokračovania Slávnosti ruží.


Dolná Krupá 6. júna (TASR) – V Dolnej Krupej pri Trnave si dnes a v nedeľu (7.6) pripomínajú pestovateľku a šľachtiteľku, priekopníčku ružiarstva na Slovensku grófku Máriu Henrietu Chotekovú. Výstava kvetov v miestnom kaštieli, koncertné vystúpenia i retrospektíva predošlých ročníkov je v programe už ôsmeho pokračovania Slávnosti ruží.

Najdôležitejšou jej súčasťou je každoročná súťaž o najkrajšiu ružu. V tomto roku podľa slov kultúrno-propagačnej manažérky kaštieľa Aleny Krátkej súťaží 200 ruží od pestovateľov z Ružiarskej spoločnosti Márie Henriety Chotekovej, Slovenskej národnej ružiarskej spoločnosti, Rosa Klubu Zvolen, Slovenskej ružiarskej spoločnosti Pridunajsko, Botanickej záhrady Bratislava a Tesárske Mlyňany, Arboréta Borová Hora pri Zvolene i obyvateľov a pestovateľov ruží z obce Dolná Krupá.

„Nachádzajú sa tu napríklad krásne ruže Eden rose a Schneewalzer z Tesárskych Mlynian či Derolina a Dolena z bratislavskej Botanickej záhrady,“ povedala Krátka. Ružiarska spoločnosť sa snaží prinavrátiť do Dolnej Krupej historické odrody, prvýkrát vystavuje ružu Ružová grófka Mária Henrieta. Kvet s menom grófky mal svetovú premiéru na slávnosti v roku 2013 a tento rok ho návštevníci môžu obdivovať rozkvitnutý v záhone novovznikajúceho rozária.

Slávnosť ruží v rodinnom sídle Chotekovcov, ktoré je súčasťou Hudobného múzea Slovenského národného múzea, je obľúbeným cieľom víkendových výletov obdivovateľov i pestovateľov ruží nielen z okolia. Vlani ich prišlo do Dolnej Krupej podľa Krátkej viac ako tisíc, teraz očakávajú pre dobré počasie podstatne vyššiu návštevnosť. Medzi prvými prišla na výstavu rodina pani Kataríny z Trnavy. Povedala, že podujatie navštevujú pravidelne. „Naše hlasy v súťaži sme odovzdali ruži Ružová grófka,“ uviedla pre TASR. Do kaštieľa ju láka nielen výstava kvetov a sprievodné akcie, ale aj rozsiahly kaštieľsky park, kde sa dá príjemne prechádzať. „Každému odporúčam, aby sem prišiel,“ dodala Katarína.

Kaštieľsky park prešiel v tomto roku obnovou. Po zimnej kalamite zostalo vyvrátených niekoľko veľkých stromov, ktoré bolo potrebné odstrániť. Za spolupráce skupiny mladých aktivistov z obce na čele s Michalom Žákom sa z pňov stali lavičky, ktoré osadili na viacerých miestach v parku, kde sedenia doteraz chýbali. Jedno z nich je aj pri vyše 150-ročnom mohutnom sekvojovci, ktorý pred siedmimi rokmi získal druhé miesto v súťaži Strom roka. Ďalšie lavičky historizujúceho vzhľadu sú nanovo inštalované v časti pri kaštieli. "Škoda len, že naše múzeum nemá viac prostriedkov na to, aby sme mohli areál parku udržiavať. Ocenili by to všetci návštevníci," dodala Krátka.

Na slávnostnom otvorení v programe Hudba ruží mala dnes premiéru Sonáta pre komorný a sláčikový orchester a klavír autora skladby Romana Galvánka, v interpretácii absolventov ZUŠ J. Kresánka v Bratislave. Verejnosti sa predstavia aj ďalšie hudobné formácie. V priestoroch kaštieľa si návštevníci môžu prezrieť aj stále expozície a výstavy a tiež Pamätník Ludwiga van Beethovena.

Grófka Choteková (1863–1946) bola uznávanou odborníčkou ružiarstva v celoeurópskom meradle. Jej rozárium bolo známe doma aj za hranicami, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články. V období najväčšieho rozkvetu rozária začiatkom 20. storočia v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 ruží.