Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Trnavský kraj

Hlavný oltár v kostole sv. Ladislava sa dočkal rekonštrukcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Práce pozostávali z dvoch etáp. Počas prvej bol obnovený hlavný oltárny obraz, ktorý reštaurátori ukončili v roku 2018.

Hurbanovo 23. júla (TASR) – Generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Róbert Kiss slávnostne vysvätil zreštaurovaný hlavný oltár v kostole sv. Ladislava v Hurbanove. Odborné reštaurátorské práce vykonal pracovný tím reštaurátora zo Serede Františka Šmigrovského.

Práce pozostávali z dvoch etáp. Počas prvej bol obnovený hlavný oltárny obraz, ktorý reštaurátori ukončili v roku 2018. V druhej etape od roka 2019 pokračovali práce na hlavnom oltári. Financie na reštauračné práce poskytli veriaci, ale aj mesto Hurbanovo formou dotácie pre cirkev, informovala radnica.

Témou hlavného oltárneho obrazu s rozmermi 2,5 x 2,5 metra je legenda o sv. Ladislavovi, ktorý zapichnutím kopije do skaly získal vodu. Na prednej stene dreveného oltára je umiestnený erb rodiny a nápis vsz. Tajnay Juliannáé 1774. Nechýba ani relikvia, dvaja anjeli a obetný baránok Boží na vrchole oltára.

V roku 1837 ozdobili oltár novými maľbami. Hlavný oltár je súčasťou kostola, ktorého výstavba bola ukončená v rokoch 1912 až 1913. Secesný kostol nahradil pôvodný barokový kostol, ktorý zhorel pri veľkom požiari 29.júna 1911.