Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Ukrajinská umelkyňa sa poďakovala muralom Slovensku za prijatie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Mural je súčasťou ukrajinskej iniciatívy #DakujemeSlovensko, ktorá pripravila viacero aktivít.

Galanta 5. februára (TASR) - Mural zobrazujúci vzdelanie a jeho potrebu pre budovanie lepšej budúcnosti namaľovala vo vestibule Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Galante ukrajinská umelkyňa Tetiana Matiikiv. Je prejavom vďaky ukrajinskej komunity Slovensku za poskytnutie podpory. Dielo uviedli v pondelok za účasti zástupcov ukrajinských odídencov i zástupcov školy, mesta a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je zriaďovateľom školy.

Mural je súčasťou ukrajinskej iniciatívy #DakujemeSlovensko, ktorá pripravila viacero aktivít. Galantská SOŠ bola jednou z prvých, ktorá poskytla ubytovanie rodinám Ukrajincov po ruskej invázii. Podpredseda TTSK József Berényi uviedol, že ubytovávala priebežne 59 odídencov, v súčasnosti ich je 41. "Ide prevažne o matky s deťmi," povedal.

"Deň vpádu ruských vojsk na Ukrajinu si neradi pamätáme," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič. Združenie samosprávnych krajov SK8 práve zasadalo v Košiciach a ich predsedovia začali okamžite konať. TTSK poskytoval útočisko, materiálnu či psychologickú pomoc. "Túto pomoc sme považovali za kľúčovú, ale málokto si vie predstaviť, aké ťažké chvíle zažívajú samotní Ukrajinci, utekajúci pred vojnou," uviedol. Poďakoval ukrajinskej komunite za symbolické a krásne gesto v podobe nástennej maľby.

Dva roky od vypuknutia konfliktu sa ukrajinské komunity spojili, aby sa poďakovali Slovákom za prijatie a solidaritu. Počas februára iniciatíva #ĎakujemeSlovensko naplánovala sériu aktivít. Zástupkyňa ukrajinskej komunity Ina InnaImas uviedla, že Košiciam dobrovoľníci pomôžu s čistením mesta, v Bratislave pri jazera Kuchajda vysadia strom vďaky, komunita sa zapája aj do dobrovoľníckej činnosti v Banskej Bystrici, kde pomáha centru pre deti s autizmom. Súčasťou v Bratislave bude aj vystúpenie mladej ukrajinskej speváčky Poliny Babiy, ktorá zaspieva pieseň v slovenčine. V Bratislave študuje na konzervatóriu a už vydáva prvý singel v slovenskom jazyku.