Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Folkloristi sa poveselia v Skalici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Vladimír Miček

Účelom prehliadky, ktorá sa uskutoční 9. mája, je podporiť existenciu a činnosť hudobných kolektívov a sólistov interpretujúcich ľudovú hudbu a objavovať nové spevácke a muzikantské talenty.

Skalica 28. marca (TASR) – Národné osvetové centrum v spolupráci so Záhorským osvetovým strediskom vyhlásilo z poverenia Ministerstva kultúry SR súťažnú prehliadku hudobného folklóru detí Trnavského kraja. TASR informoval Miroslav Koprla zo Záhorského osvetového strediska v Senici.

Krajská postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí „Ve Skalici na rínečku“ je podujatím detských ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov zaoberajúcich sa interpretáciou hudobného folklóru na území Trnavského kraja.

Hlavným cieľom súťaže je rozvíjanie a podpora poznania hudobného folklóru z územia Slovenska a podnecovanie hudobné nadania a umeleckej kreativity. „Súťaž poskytuje priestor pre vzájomnú konzultáciu a diskusiu členov kolektívov s členmi odbornej poroty. Aktivizuje členov ľudových hudieb k tomu, aby vyhľadávali, spracúvali a interpretovali hudobný materiál tradičnej ľudovej hudby z územia Slovenska,“ uviedol Koprla.

Účelom prehliadky, ktorá sa uskutoční 9. mája, je podporiť existenciu a činnosť hudobných kolektívov a sólistov interpretujúcich ľudovú hudbu a objavovať nové spevácke a muzikantské talenty v oblasti interpretácie ľudovej hudby.

Súťažiť sa bude v kategóriách detské ľudové hudby a spevácke skupiny, sólisti speváci, spevácke duá a sólisti inštrumentalisti. "Najlepšie kolektívy a sólisti postupujú na celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka," doplnil pre TASR Koprla.