Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Festival svetla a tieňa v Trnave zhasne a rozsvieti Kapitulskú ulicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Festivalový program v Trnave prinesie práce autorov zo Slovenska, Veľkej Británie, Ukrajiny a Grécka, ktorí využívajú svetlo ako svoj hlavný nástroj.

Trnava 18. septembra (TASR) – Po štyroch rokoch konania sa Festivalu svetla a tieňa v Banskej Bystrici pridáva festival ďalšie miesto, a to Trnavu. V piatok (20. 9.) večer sa rozžiari tamojší park na Kapitulskej ulici a zhasne osvetlenie Baziliky sv. Mikuláša. Návštevníci sa od 19.30 do 24.00 h budú môcť pohybovať medzi múzeom, synagógou, hradbami, Mikulášskym námestím, kde ich na desiatich stanovištiach budú čakať inštalácie, projekcie či tanečníci. Informovala o tom projektová manažérka podujatia Ivana Rebrová.

Témou festivalu je "spoj". "Festivalový program v Trnave prinesie práce autorov zo Slovenska, Veľkej Británie, Ukrajiny a Grécka, ktorí využívajú svetlo ako svoj hlavný nástroj," uviedla. Festival organizuje občianske združenie TRAKT v spolupráci s mestom Trnava a Trnavským samosprávnym krajom a má zámer priniesť osvetu prostredníctvom súčasného umenia, diskusií a propagácie hodnotných diel. Za bazilikou pri hradbách sa napríklad budú môcť diváci zapojiť štrnganím kľúčov do búrania múru, projektovaného na mestské hradby.

"Odmenou za úsilie pri vizuálnom búraní bude odhalenie jedinečných fotografií z Nežnej revolúcie," uviedla Rebrová. Doplnila, že podujatie otvorí skladba nedávno zosnulého slovenského konceptuálneho a multimediálneho umelca Milana Adamčiaka. "Bude jedným zo spojení medzi staršou a mladšou generáciou, ktorá sa rovnako ako on nebojí presahov, nových foriem a spojení v umení," dodala.