Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Zvieratá v bojnickej zoo dostávajú v horúčavách aj nanuky

"Nanuky" pre pandy červené, zmrazené ovocie s bambusovými listami, počas horúceho dňa, kedy teplota vystúpila na 32 stupňov, 13. júna 2019 v Bojniciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zvieratám, ktoré si v podstatnej miere podľa neho nedokážu regulovať svoju teplotu, pomáhajú v zoo ochladzovaním.

Bojnice 13. júna (TASR) - Pretrvávajúce vysoké teploty musia znášať i zvieratá v Národnej zoologickej záhrade Bojnice. Pre niektoré druhy preto ošetrovatelia pripravili opatrenia, aby tak zmiernili dosahy horúceho počasia na ne. Ochladenie pripravila zoologická záhrada aj pre svojich návštevníkov.

"Týmito horúčavami netrpia len ľudia, ale aj zvieratá. Zvieratá majú svoje vlastné mechanizmy, ktorými si dokážu regulovať teplotu. Napríklad vlky ako psovité šelmy si regulujú teplotu zrýchleným dýchaním a vyplazeným jazykom, mačkovité šelmy, ako sú levy alebo leopardy, zrýchleným dýchaním. Slony mávaním ušami, pri ktorom si dokážu teplotu znížiť až o štyri stupne," načrtol vo štvrtok pre TASR hovorca bojnickej zoo Jaroslav Slašťan.



Zvieratám, ktoré si v podstatnej miere podľa neho nedokážu regulovať svoju teplotu, pomáhajú v zoo ochladzovaním. "Napríklad im dávame vhodnú stravu vo forme ľadových nanukov, čo sú kúsky ovocia zmrazené spolu s vodou. Alebo potom sa niektoré druhy zvierat ako slony sprchujú, ďalšie majú vo výbehoch vodu, ktorou sa môžu ochladiť," priblížil.

V horúčavách, ako sú tieto, trpia podľa hovorcu zoo najmä staré a mladé jedince, niektoré si však dokážu regulovať teplotu, a ak nie, tak vyhľadávajú miesta, ktoré nie sú až také rozpálené slnkom a poskytujú im chládok alebo tieň. "Zoologická záhrada myslí aj na návštevníkov. V ostatných dňoch sme namontovali osviežovače, hadice, z ktorých strieka voda a ňou sa môžu ochladiť," dodal.