Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Na zakáľačke v Malinovej ľuďom chutili jaternice aj žobracia kaša

Na snímke deti sledujú ako majster mäsiar Ján Bolfík napĺňa jaterničky. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Všetci navyše mohli sledovať celý proces, od rozrábky mäsa, jeho roztriedenie, mletie, varenie, ochucovanie koreninami aj napĺňanie do čriev.

Malinová 30. decembra (TASR) – Na čerstvo upečenom mäse, domácich klobáskach, jaterniciach, „žobračej“ kaši aj krvavničkách si mohli pochutiť ľudia na obecnej zabíjačke, ktorú v závere roka pripravili v podhorskej dedine Malinová v okrese Prievidza.

„Hoci sme na dedine, nie je ako voľakedy veľa ľudí, ktorí ešte chovajú ošípané. Takže pre mnohých je už klasická zakáľačka zážitkom,“ uviedol Juraj Richter, majiteľ menšej farmy, ktorý zakáľačku zorganizoval. Už zďaleka ľudí lákala vôňa zakáľačkových dobrôt. Dospelí aj deti mohli sledovať celý proces, od rozrábky mäsa, jeho roztriedenie, mletie, varenie, ochucovanie koreninami aj napĺňanie do čriev.



„U nás zabíjačkovú kašu pripravujeme zo pšeničných krúp. Dôležité je, aby mäso do nej, predovšetkým hlava, paprčky či kolienka boli dobre uvarené, sa dobre oddeľovalo od kosti. A, samozrejme, tiež musí byť najemno pomleté. Potom už len dobre ochutiť rôznymi koreninami, medzi ktorými nesmie chýbať majoránka,“ konštatoval majster mäsiar Ján Bolfík, ktorý je vychýreným odborníkom na zakáľačkové výrobky. Bol spokojný, pretože za výrobkami sa len tak zaprášilo. Ľudia ich vykúpili za hodinu a nie všetkým záujemcom sa ušlo. „Prispeli k tomu aj ľudové, prijateľné ceny, ktoré vlastne iba kopírovali náklady,“ dodal Richter.