Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje včelárstvo a pernikárstvo

Na snímke figurálny slamený úľ na výstave Včelárstvo a pernikárstvo na hornom Ponitrí v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Foto: TASR/Alexandra Moštková

S včelárstvom a produktom včiel v podobe medu sa spája i medovnikárstvo - po prievidzsky pernikárstvo, aj výrobcovia medovníkov v Prievidzi si totiž medzi sebou hovorili pernikári.

Prievidza 1. apríla (TASR) - Historické premeny včelárstva a medovnikárstva - po prievidzsky pernikárstva, cez najrôznejšie typy úľov, včelárskych pomôcok po pernikárske formy prezentuje výstava Včelárstvo a pernikárstvo na hornom Ponitrí v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci sa na nej okrem iného dozvedia, že prvá paseka vznikla v Žabokrekoch nad Nitrou a včely chovali i handlovskí baníci.

Horná Nitra bola v minulosti spätá s včelárstvom v rovnakom rozsahu ako ostatné regióny Slovenska, to sa zmenilo v 20. storočí, keď sa z Prievidze stalo centrum slovenského včelárstva vďaka osobe Kolomana Novackého.

"O modernom včelárstve hovoríme po roku 1918, keď sa začali včelári stretávať v spolkoch, šíriť informácie v literatúre, a keď sa to dalo riešiť po slovensky. Vtedy vidíme aj enormný nárast vzdelanosti v tejto oblasti, a teda aj včelárskeho pokroku na Slovensku. To sa stalo aj v Prievidzi, Novacký tu začal pôsobiť v roku 1926," priblížil pre TASR jeden z kurátorov výstavy Ján Vingárik.

Novacký v Prievidzi založil včelársky spolok. Prvým v okrese bol včelársky spolok v Handlovej, ktorá sa spája najmä s hnedouhoľným baníctvom, od jeho založenia uplynulo už 100 rokov. "Boli to práve baníci, ktorí spolok zakladali. V Handlovej veľmi veľa obyvateľov včelárilo a chovalo sa tam najviac včelstiev v okrese. Následne včelári, ktorí sa chceli pridať, zistili, že je to na periférii okresu, preto uvítali iniciatívu založenia spolku v Prievidzi," doplnil Vingárik.

S včelárstvom a produktom včiel v podobe medu sa spája i medovnikárstvo - po prievidzsky pernikárstvo, aj výrobcovia medovníkov v Prievidzi si totiž medzi sebou hovorili pernikári. "Najprv to bol Juraj Adámik, bol to úplne prvý pernikár a zároveň veľmi významný včelár. Bol to prvý včelár, ktorého meno registrujeme v prvých spolkových aktivitách Štefana Závodníka ako zakladateľa včelárskeho spolku v hornom Uhorsku v druhej polovici 19. storočia," spomenul Vingárik. Adámik podľa neho odovzdal svoje remeslo dodnes známemu Jozefovi Ertlovi, jeho potomkovia dodnes medovníky - perníky pečú.

Na snímke odev a pomôcky pre včelára na výstave Včelárstvo a pernikárstvo na hornom Ponitrí v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


Expozíciu si môžu návštevníci pozrieť v múzeu do 3. mája. Doplnkom k výstave o včelárstve je expozícia o propagátorovi a chovateľovi včiel Štefanovi Hagarovi, rodákovi zo Žabokriek nad Nitrou, kde založil včelársku pozorovaciu stanicu. Prvý spolok na hornej Nitre založil v roku 1919. Výstave dominujú diela, ktoré predstavujú Hagaru ako ľudového umelca. Potrvá do 5. apríla.