Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

V areáli školy na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi vysadia stromy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsadba je naplánovaná tak, aby spĺňala osobitosti areálu a zároveň plnila funkciu zachovania biodiverzity, poskytla ovocné plody a v lete tieň pre návštevníkov areálu a deti zo ZŠ s MŠ.

Prievidza 5. apríla (TASR) - Areál Základnej školy s Materskou školou (ZŠ s MŠ) na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi doplnia desiatky stromov. Na ich výsadbu získalo mesto mimorozpočtové zdroje z programu Zelené oázy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Projekt Dobšinského prírodná oáza počíta s výsadbou 57 stromov a ovocných kríkov priamo v areáli školy. "Jeho cieľom je znížiť dosah negatívnej klimatickej zmeny v urbanizovanom mestskom prostredí a zvýšiť podiel prirodzeného tieňa, odbúrať hlučnosť a prašnosť, ako i prirodzeným spôsobom podporiť podiel vlhkosti v ovzduší a zároveň vybudovať produkčnú záhradu," priblížila Krajčiová.

Areál školy podľa nej poskytuje dostatočný priestor pre realizáciu vyučovania v prírode a podpory zvýšeného trávenia času v exteriéri. "Projekt rieši skvalitnenie vyučovacieho procesu priamo v prírode, priame poukazovanie na ochranu biodiverzity," doplnila.

Výsadba je naplánovaná tak, aby spĺňala osobitosti areálu a zároveň plnila funkciu zachovania biodiverzity, poskytla ovocné plody a v lete tieň pre návštevníkov areálu a deti zo ZŠ s MŠ.

"Deti potrebujú tráviť aspoň niektoré vyučovacie hodiny v exteriéri medzi zeleňou, je to psychohygiena, predovšetkým po pandémii, ktorú trávili samy a doma," skonštatovala projektová manažérka mestského úradu Monika Gubien.

ZŠ s MŠ na Ulici P. Dobšinského je podľa nej jednou z najväčších škôl a zároveň sa nachádza na najväčšom sídlisku, plnom panelových domov, kde chýba zeleň, miesto na relax a oddych. "Preto sme zvolili výsadbu listnatých stromov. Tieto zatienia výhľad na sídliskové bytové domy, v zime poskytnú útočisko pre drobné zvieratá, odhlučnia od okolia a v lete poskytnú vyhľadávaný tieň," opísala s tým, že stromy doplnia drobné ovocné kríky.

Výsadbu v rámci projektu Dobšinského prírodná oáza zrealizuje mesto z programu Zelené oázy, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis. Na tento účel získalo 2400 eur. "Zámer podporila nadácia priamo, bez hlasovania verejnosti ako jeden z najlepších projektov. Celá realizácia sa uskutoční za podpory verejnosti, žiakov a rodičov. Predbežný termín akcie je na Deň Zeme, 22. apríla," dodala Krajčiová.