Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Stavanie mája a majáles v Prievidzi tento rok doplní aj blší trh

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Tradície, ktoré sa viažu s príchodom mesiaca máj, si verejnosť bude môcť pripomenúť aj na sídlisku Necpaly 30. apríla, a to rovnako stavaním mája a ľudovou veselicou.

Prievidza 25. apríla (TASR) - Vystúpenia folklórnych súborov, atrakcie pre deti, ale i blší trh budú sprevádzať symbolické stavanie mája v centre Prievidze 29. apríla. Tradície, ktoré sa viažu s príchodom mesiaca máj, si verejnosť bude môcť pripomenúť aj na sídlisku Necpaly 30. apríla, a to rovnako stavaním mája a ľudovou veselicou. TASR o tom informovala Nina Rusková z Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi.

"Spoločné máje na námestiach sa dnes stavajú aj v iných mestách a obciach. Strom ozdobený stuhami tak symbolizuje zdravie pre všetky dievčatá i ženy obce a oslavuje vitalitu nositeliek života. Preto i tento rok mesto Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi pripravili symbolické stavanie 'májky' na Námestí slobody," ozrejmila Rusková.

Priblížila, že od 17.00 h pripravili organizátori program s Detským folklórnym súborom Malý Vtáčnik a Folklórnym súborom Senior Vtáčnik a počas celého dňa sú pripravené rôzne atrakcie pre najmenších. "Už od 14.00 h sa bude konať aj obľúbený Blší trh, ktorý prinesie množstvo zberateľských predmetov, retro kúskov či ručne vyrobený sortiment," doplnila.

Máj postavia pre všetky dievčatá a ženy aj pri kaplnke v Necpaloch, a to 30. apríla. "Od 17.00 h je pripravený kultúrny program s hudobným súborom Necpalanka a speváckou skupinou Dúbrava z Denného centra Necpaly. Zaspomínať si na prvomájové veselice bude môcť verejnosť zase na majálese, ktorý začne o 19.00 h v Kultúrnom dome Necpaly. Do tanca i do spevu zahrá hudobná skupina Necpalanka," dodala Rusková.