Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Pacientom v partizánskej nemocnici sa budú venovať dobrovoľníci

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ambasádorom dobrovoľníckeho projektu v Partizánskom sa stal spevák Tomáš Bezdeda, ktorý spustenie projektu spestril hudobným vystúpením.

Partizánske 5. decembra (TASR) - Detským a starším pacientom v Nemocnici Svet zdravia Partizánske budú chvíle strávené v nemocnici spríjemňovať dobrovoľníci. Partizánska nemocnica v stredu odštartovala projekt dobrovoľníckych centier Krajší deň a stala sa tak deviatou v sieti Svet zdravia. Ambasádorom Krajšieho dňa v Partizánskom sa stal spevák Tomáš Bezdeda.

„Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno-diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu. Aj preto sme sa pred dvoma rokmi rozhodli vytvoriť tento dobrovoľnícky projekt, priniesť na oddelenia viac pozitívnej energie a podporiť tak pohodu a starostlivosť o pacienta v nemocnici,“ povedala autorka a garantka projektu Tatiana Kosťová.

Dobrovoľnícky projekt vznikol ešte v roku 2016, kedy sa doň zapojili prvé nemocnice siete Svet zdravia v Humennom a v Banskej Štiavnici. Postupne sa pridávali ďalšie, v stredu projekt oficiálne spustila aj tá partizánska.

„Naša nemocnica si vždy zakladala na rodinnej atmosfére. Som veľmi rád, že náš kolektív sa rozrástol o nových členov, o dobrovoľníkov Krajšieho dňa, ktorí sa rozhodli obetovať časť svojho voľného času v prospech iných. Aj vďaka nim sa budú naši pacienti cítiť v nemocnici príjemnejšie, za čo som im vďačný,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Partizánske Michal Orihel.

Svoju aktivitu dobrovoľníci zameriavajú primárne na pacientov na detskom oddelení a seniorov na oddelení dlhodobo chorých. Celý priebeh návštevy je prispôsobený predstavám a zdravotnému stavu pacientov. Môže ísť o tichú prítomnosť, rozhovor, vypočutie, prechádzku, čítanie knihy či hranie spoločenskej hry. Okrem individuálnej dobrovoľníckej práce centrá organizujú aj spoločné akcie pri príležitosti sviatkov.

Ambasádorom dobrovoľníckeho projektu v Partizánskom sa stal spevák Tomáš Bezdeda, ktorý spustenie projektu spestril hudobným vystúpením. „Ak dokážeme na inej tvári vyčariť úsmev, potešiť milým slovom, vypočuť trápenie či urobiť niekomu krajší deň, to je skutočná pomoc. Nemusíme hneď tvoriť megalomanské veci a byť hrdinami. Stačí, ak má naša podpora veľký význam pre jedného konkrétneho človeka. Aj preto som sa rozhodol zapojiť do projektu Krajší deň, ktorý je práve o jednoduchých, no dôležitých dobrých skutkoch,“ povedal spevák.