Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnickej nemocnici stále chýba vybavenie, obstarávanie zrušili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Verejné obstarávanie na investičnú akciu na prvotné vybavenie vyhlásia opäť, informovala TASR Veronika Rezáková z Úradu TSK, ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

Bojnice 6. októbra (TASR) - V časti zrekonštruovaného monobloku v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach naďalej chýba nové prvotné vybavenie. Súťaž na jeho obstaranie zrušila Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) avizoval, že súťaž vyhlásia opäť.

"Rada ÚVO rozhodla o zrušení súťaže z dôvodu, že kontrolovaný umožnil účasť v nej len firmám, ktoré v predchádzajúcich troch rokoch zrealizovali jednu zákazku, predmetom ktorej bola dodávka zdravotníckych zariadení v objeme minimálne 500.000 eur. V tomto verejnom obstarávaní však obstarávané zdravotnícke zariadenia vzájomne spolu nesúviseli a bolo ich možné dodávať aj po častiach," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Za daných okolností mal kontrolovaný podľa rady ÚVO umožniť súťažiť aj firmám, ktoré by objem 500.000 eur vedeli preukázať viacerými menšími zákazkami, nielen jednou veľkou. "Kontrolovaný tak bezdôvodne obmedzil súťaž, ktorá mohla byť širšia a výsledok lepší. Preto rada ÚVO označila konanie kontrolovaného za rozporné so zákonom," skonštatovala ďalej hovorkyňa ÚVO.

Rada podľa nej navyše upozornila, že jeden z potenciálnych dodávateľov sa opakovane pýtal na správny výklad danej podmienky, či ju musí preukázať jednou zákazkou v hodnote 500.000 eur alebo môže aj viacerými, napríklad troma zákazkami, z ktorých každá bude mať hodnotu 300.000 eur. "Kontrolovaný však tieto otázky nezodpovedal, čo rada ÚVO vyhodnotila ako netransparentné," dodala.

Verejné obstarávanie na investičnú akciu na prvotné vybavenie vyhlásia opäť, informovala TASR Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

Náklady na obstaranie zdravotníckej techniky odhadla nemocnica na asi 1,8 milióna eur bez dane pridanej hodnoty (DPH). Zabezpečiť okrem iného plánovala operačné stoly, lôžka či ďalšie prístrojové vybavenie ako EKG prístroj či defibrilátor. Zdravotnícka technika má smerovať do dobudovaného a zrekonštruovaného monobloku. "V zrekonštruovanej časti monobloku funguje bez obmedzení chirurgické oddelenie a onkologický stacionár. V pláne je presťahovanie očného oddelenia s 12 lôžkami," ozrejmila Rezáková. Do monobloku, kde sú i nové operačné sály, by sa mali presťahovať i ďalšie oddelenia. Dodávateľom diela je trenčianska spoločnosť Keraming, tá v súčasnosti zabezpečuje i realizáciu energocentra, ktorého potreba vyplynula počas rekonštrukcie a mali by sa naň napojiť zrekonštruované časti nemocnice. "TSK zatiaľ do monobloku a operačných sál investoval 10.594 566,92 eura s DPH. Náklady na energocentrum ešte neboli fakturované," vyčíslila Rezáková. Investíciu hradí TSK zo svojich zdrojov.