Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Nočný hotel pre deti v Prievidzi je jediným na Slovensku i v Česku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Deti do hotela prichádzajú o 19.00 h a odchádzajú na druhý deň o 10.00 h. Okrem večere a raňajok majú aj animačný program. V minulom roku tak zažili Halloween a Vianoce.

Prievidza 10. januára (TASR) - Nočný hotel pre deti funguje v Prievidzi od roku 2011.

Rodičia tam svoje deti od troch do desiatich rokov môžu dať vždy v jeden piatok v mesiaci, okrem prespania a stravy zabezpečuje dozor v hoteli aj tematický program. Nočný hotel pre deti je podľa slov Moniky Kupcovej, riaditeľky škôlky a jaslí v Prievidzi, ktorá hotel prevádzkuje, jediným na Slovensku a v Česku.

Inšpiráciou pre zriadenie hotela bol syn Kupcovej. "Keď sme niekde s manželom chceli ísť a neboli babky a dedkovia po ruke, nešli sme nikam. Zostali sme s ním. Keď som si zriadila škôlku, povedala som si, že vyskúšam také nočné opatrovanie, ale len jeden deň, z piatka na sobotu. A uchytilo sa to," povedala Kupcová.

Ako vysvetlila, vo veľa škôlkach na Slovensku je možnosť, aby tam deti pracujúcich rodičov prespali, no nemôžu tam ísť tie, ktoré konkrétnu škôlku nenavštevujú. Možnosť pre ostatné - "cudzie" - deti chýbala. "Samozrejme, z toho organizačného hľadiska je to väčšia práca, pretože sú to cudzie deti, musí tam byť trošku iný systém toho naberania detí, cez prihlášky, podpisovanie všelijakých vyhlásení o dezinfekčnosti," podotkla.

Deti do hotela prichádzajú o 19.00 h a odchádzajú na druhý deň o 10.00 h. Okrem večere a raňajok majú aj animačný program. V minulom roku tak zažili Halloween a Vianoce. "Tým, že sme slovensko-anglická škôlka, tak sa snažím dodržiavať tie zvyky, ktoré sú v anglofónnych krajinách. Počas halloweenskeho hotela to bolo vyrezávanie tekvičiek, maškarný ples či rôzne súťaže," priblížila Kupcová. Počas "vianočného hotela" zase deti navštívil Mikuláš a rozdal darčeky. "Keď je sneh, tak je sánkovačka či guľovačka. V noci máme tiež nočnú akciu, to dáme deťom baterky, naobliekame sa a hľadáme poklad v záhrade," doplnila Kupcová.

O deti sa stará Kupcová a jedna z učiteliek zo škôlky, v hoteli ich môže byť maximálne desať. "Doteraz som ho ešte nemala otvorený v dvojtýždennej periodicite. Ale keď dám ponuku raz za mesiac, tak je jeho kapacita naplnená," ozrejmila Kupcová, ktorá spočiatku oslovovala len rodičov, neskôr začala spolupracovať aj s hotelom, ktorý jej posiela deti dospelých návštevníkov, ktorí sú tam ubytovaní. "Fungujeme na báze provízie, tak ako je to bežné aj u iných," doplnila.

Oslovovať hotely s ponukou by Kupcová chcela aj naďalej. "Rada by som sa dostala do takého štádia, aby hotel nebol len tematicky zameraný. Aj keď ono je to vždy taký pútač. Teraz by som chcela spraviť vzhľadom na to, že je obdobie plesov, plesový hotel, neskôr veľkonočný," objasnila.

Spätná väzba od rodičov je podľa Kupcovej veľmi pozitívna. "Páči sa im to a podľa mňa je to niečo iné," uzavrela.