Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Na vežu Kostola Povýšenia sv. Kríža v Krásne osadili novú helmicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

O nutnosti rekonštrukcie začala cirkev uvažovať v roku 2022 hneď, ako zistila havarijný stav strešnej konštrukcie.

Krásno 21. marca (TASR) - Kostol Povýšenia sv. Kríža v Krásne (okres Partizánske) má novú helmicu. Osadili ju tam v uplynulých dňoch. Rekonštrukciu si vyžiadal havarijný stav strešnej konštrukcie, pod vrchol helmice umiestnia i časovú schránku. Informovalo o tom Biskupstvo Nitra.

O nutnosti rekonštrukcie začala cirkev uvažovať v roku 2022 hneď, ako zistila havarijný stav strešnej konštrukcie. Zásadne sa na ňom podpísal nielen vek, ale i požiar zo 60. rokov minulého storočia. "Úder blesku spôsobil požiar, ktorý sa napokon s vypätím všetkých síl domácich hasičov podarilo uhasiť. Zhoreli však viaceré dôležité prvky drevenej konštrukcie. Preto sa cirkev rozhodla neopravovať starú, ale vyhotoviť celkom novú konštrukciu," priblížil biskupský úrad.

S rekonštrukciou helmice začali podľa neho stavebníci 14. júla 2023, keď s pomocou žeriavu zložili pôvodnú konštrukciu veže na zem, kde majstri vytvorili jej vernú kópiu. "Použili pri tom rovnaké materiály ako na pôvodnej veži, ako aj staré poctivé techniky obrábania dreva i pokrývania plechom. Ako krytina bol použitý medený plech, ktorý ochráni toto dielo po mnohé desiatky rokov. Po dokončení výroby bola helmica umiestnená opäť na svoje pôvodné miesto a následne bol do jej vrcholu vsadený nerezový kríž," ozrejmilo biskupstvo.

Oplechovaná konštrukcia s krížom je vysoká desať metrov a váži približne šesť ton. Pod jej vrchol po požehnaní nitrianskym biskupom Viliamom Judákom umiestnia časovú schránku ako pamiatku pre budúce generácie. "Požehnanie sa uskutoční pri najbližšej slávnostnej príležitosti," dodalo biskupstvo.