Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Mesto Nováky hospodárilo vlani s prebytkom viac ako 198.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to zo záverečného účtu mesta za rok 2015, ktorý na svojom dnešnom rokovaní schválili novácki mestskí poslanci.

Nováky 25. apríla (TASR) - Nováky hospodárili vlani s prebytkom vo výške viac ako 198.000 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta za rok 2015, ktorý na svojom dnešnom rokovaní schválili novácki mestskí poslanci.

Celkové príjmy mesta vlani predstavovali 4.861.845 eur, výdavky 4.476.806 eur, čím vznikol prebytok vo výške 385.039 eur. Po odpočítaní nevyčerpaných a účelovo určených prostriedkov vo výške 186.314,81 eura, ktoré sa týkajú výstavby multifunkčného ihriska či realizácie protipovodňových aktivít, predstavuje zostatok finančných prostriedkov 198.724,22 eura. Tie sa presunuli do rezervného fondu mesta, pričom časť z neho pôjde na financovanie investičných aktivít. Na zabezpečenie financovania multifunkčného ihriska pôjde 42.000 eur, na prístavbu posilňovne a prestavbu lodenice 99.150 eur. Použitie zvyšnej sumy z rezervného fondu by malo byť súčasťou prvej aktualizácie rozpočtu mesta na tento rok, ktorú budú schvaľovať poslanci na jednom zo svojich budúcich rokovaní.

"Pilotným projektom v oblasti odpadového hospodárstva sme prispeli a naďalej budeme prispievať k zníženiu zaťaženosti životného prostredia, niekoľkým organizáciám sme rozdali kompostéry a zaškolili sme občanov ohľadom ich správneho používania. Nemalé úsilie si vyžiadali realizované aktivity, ktoré nám skvalitňujú život v Novákoch, boli to napríklad vybudovanie asfaltových chodníkov a predĺženie hlavného chodníka na novom cintoríne, uskutočnili sme modernizáciu kamerového systému spravovaného mestskou políciou," skonštatoval pre TASR primátor Novák Daniel Daniš. Mesto tiež podľa jeho ďalších slov vlani realizovalo druhú etapu celkovej obnovy kaplnky svätej Juliany, rekonštrukciu elektroinštalácie v základnej škole či rekonštrukciu toaliet a umyvárne v materskej škole.

Z Rezervného fondu v minulom roku samospráva čerpala 223.786 eur, úver vo výške 246.554 eur, pričom ho použila na rekonštrukciu verejného osvetlenia a elektroinštalácie v základnej škole, tiež na prístavbu posilňovne a prestavbu lodenice. Úverová zaťaženosť mesta predstavovala k 31. decembru minulého roka 21,86 percenta.