Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Ľadové medvede sa stretli v Žabokrekoch na predsilvestrovskom plávaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Veľkouherské ľadové medvede využívali v minulých rokoch priehradu vo svojej obci, ktorá je však už tretí rok vypustená.

Žabokreky nad Nitrou 27. decembra (TASR) - Viac ako sto ľadových medveďov z celého Slovenska spolu so svojím kolegom zo susedného Česka sa dnes stretla na Štrkovisku v Žabokrekoch nad Nitrou v okrese Partizánske, aby si zaplávali vo vode s teplotou tri stupne Celzia. Zapojili sa tak do Predsilvestrovského veselého plávania, ktoré tradične organizujú otužilci z Veľkých Uheriec a Partizánskeho.

"Boli tu medvede z celého Slovenska, sú to priatelia, s ktorými sa stretávame po celom Slovensku a chodíme na také akcie v rôznych mestách a na miestach, kde ľadové medvede plávajú," povedal pre TASR veľkouherský ľadový medveď František Belis.

Priblížil, že k otužilcom sa už pridáva aj najmladšia generácia, ktorú zastupuje nielen päťročná Natálka z Bošian. "Vždy nám robí radosť, že postupne prichádzajú aj menšie dievčatá," poznamenal.

Plávanie v ľadovej vode je podľa Belisa zdravé. "Za posledné tri roky nejaké tie soplíky som vždy v tej studenej vode utopil a nemaródil som nikdy na nejaké nachladnutie alebo niečo také," ozrejmil.

Voda, ako povedala otužilkyňa Anna Zelezníková z Veľkých Uheriec, bola výborná. "Nebola teplá, ale nebola ani studená. Boli sme už aj v studenšej," doplnila. Byť ľadovým medveďom je podľa jej ďalších slov iný zážitok. "Je to ťažko vysvetliť, ale je to také iné potešenie ako plávanie v lete. Je to iná energia pre celé telo. Mám z toho radosť," poznamenala.

Veľkouherské ľadové medvede využívali v minulých rokoch priehradu vo svojej obci, ktorá je však už tretí rok vypustená. Rovnako bez vody je tento rok aj Báger v Partizánskom, kde Predsilvestrovské veselé plávanie absolvovali s priateľmi minulý rok. Tento rok teda podľa Belisa padla voľba na Štrkovisko v blízkych Žabokrekoch nad Nitrou.