Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Kvalitu života klientov CSS Demy môže zlepšiť aj bazálna stimulácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pozitívnym prínosom je umožnenie nadviazania komunikácie s okolím, vnímania okolitého sveta, zvládnutie orientácie v čase a priestor i podpora rozvoja vlastnej identity.

Trenčín 13. júla (TASR)- Zamestnanci Centra sociálnych služieb (CSS) Demy v Trenčíne si v praxi vyskúšali, akým spôsobom a do akej miery dokáže bazálna stimulácia zvyšovať kvalitu života zdravotne znevýhodnených ľudí. Absolvovaním certifikovaného kurzu sa zariadenie stalo jediným v kraji, ktoré má na túto koncepciu vyškolených špeciálnych pedagógov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov i opatrovateľov. Informovala o tom Lenka Kukučková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom CSS.

"Bazálna stimulácia je komunikačný koncept, ktorý sa orientuje na všetky oblasti ľudských potrieb. Táto pedagogicko-ošetrovateľská aktivita umožňuje jednotlivcovi rozvíjať osobnosť a podporiť vnímanie," uviedla Kukučková.

Pozitívnym prínosom je podľa nej najmä umožnenie nadviazania komunikácie s okolím, vnímania okolitého sveta, zvládnutie orientácie v čase a priestore, podpora rozvoja vlastnej identity či zlepšenie funkcií v organizme.

Pod vedením lektorky z českého Inštitútu bazálnej stimulácie, ktorý je členom Medzinárodnej asociácie bazálnej stimulácie, prešli týmto kurzom aj zamestnanci CSS Demy v Trenčíne. "S veľkým záujmom a očakávaním sme privítali možnosť zorganizovať v našom zariadení certifikovaný kurz bazálnej stimulácie, ktorého sa v uplynulých dňoch zúčastnilo 17 pracovníkov nášho zariadenia, a to špeciálnych pedagógov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a opatrovateľov," povedal Tibor Gavenda, riaditeľ CSS Demy Trenčín.

Bazálna stimulácia podľa neho poskytuje ponuku elementárnych podnetov v najjednoduchšej podobe všade tam, kde si jednotlivec vzhľadom na ťažké postihnutie nedokáže sám zabezpečiť ich dostatočný prísun. "Počas školenia sa naši zamestnanci podrobne zoznámili a na sebe vyskúšali somatickú, vibračnú a vestibulárnu stimuláciu. Naučili sa praktizovať formy somatickej stimulácie, ktorá umožňuje opätovné vnímanie telesnej schémy a stimulovanie receptorov kože dotykom," vysvetlil.

Zavádzaním prvkov bazálnej stimulácie do praxe sa má zlepšovať kvalita života zdravotne znevýhodnených ľudí, zároveň sa majú vytvárať aj príležitosti na rozvoj ich osobnosti. Po novom bude o túto ošetrovateľskú a liečebnú metódu obohatená starostlivosť o klientov aj v CSS Demy v Trenčíne, ktorého súčasťou je od októbra 2017 aj špecializované centrum pre ľudí s diagnózou autizmu.