Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Kompostáreň v Prievidzi má začať fungovať túto jar

Kompostáreň, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Pôvodne mala byť kompostáreň postavená tak, aby ju vlani na jeseň mohlo mesto dať do prevádzky. Práce však skomplikovali miestne geologické podmienky.

Prievidza 9. januára (TASR) - V Prievidzi pokračujú s prácami na zabezpečení projektu zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu (BRO). Kompostáreň aj s technológiami by mala podľa odhadu tamojšej samosprávy začať plnohodnotne fungovať túto jar. Projekt financuje radnica z fondov Európskej únie.

Pôvodne mala byť kompostáreň postavená tak, aby ju vlani na jeseň mohlo mesto dať do prevádzky. Práce však skomplikovali miestne geologické podmienky. "Pri zhotovení stavebných prác sa zistilo, že podložie pod budúcou kompostárňou nie je dostatočne únosné. Z uvedeného dôvodu muselo dôjsť k úprave projektu, museli sa dobudovať nové geomreže. Ďalej sa tam našla studňa z minulosti a z tohto dôvodu museli byť jednak upravené projekty, uzatvorená zmluva so súčasným zhotoviteľom na práce navyše," zdôvodnil viceprimátor mesta Ľuboš Maxina.

Samospráva už zabezpečila aj potrebnú techniku. "Chýba nám už posledná vec, ktorá sa týka techniky. Ide o špeciálne auto, ktoré bude zvážať hnedé plastové nádoby s biologickým odpadom. To by malo prísť v mesiaci február," doplnil viceprimátor s tým, že samotnú technológiu, ktorá má nadväzovať na stavebnú časť, by mal zhotoviteľ začať budovať ešte v januári, závisieť to však bude od klimatických podmienok.

"Chcem však všetkých ubezpečiť, že v budúcej sezóne zelene, konárov, trávy by mala byť celá linka vrátane vozidla už plne funkčná. Zvoz zelene sa začína v podstate na prelome mesiacov marec - apríl, takže počítame s tým, že všetky nové trávy, konáre budú už budúcu sezónu zhodnocované na novej linke," podotkol Maxina.

Náklady na celý projekt vyšli na 2,45 milióna eur, mesto sa na financovaní podieľalo sumou vo výške piatich percent. V tejto sume sú zahrnuté aj náklady na obstaranie vozidla na zvoz BRO.