Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnická nemocnica vysúťažila drahé sterilizačné kontajnery, tvrdí KDH

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Sterilizačné kontajnery súťažilo zdravotnícke zariadenie v novembri.

Bojnice 20. decembra (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach vysúťažila cez elektronické trhovisko sterilizačné kontajnery za dvojnásobne vyššiu cenu ako pri prvej súťaži, ktorú zrušila. Upozornilo na to v stredu KDH.

Sterilizačné kontajnery súťažilo zdravotnícke zariadenie v novembri. "Nemocnica v Bojniciach vyhlásila súťaž cez elektronické trhovisko, ktorú v prvom kole vyhrala firma s ponúknutou sumou 69.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Následne nemocnica zmluvu zrušila a vyhlásila novu súťaž. Toto obstarávanie sa takmer úplne rovnakým spôsobom zopakovalo aj druhýkrát, až kým v treťom kole neuspela firma so sumou 135.000 eur, čo je takmer dvojnásobok vysúťaženej ceny z prvej súťaže," uviedli kresťanskí demokrati.

Samotná firma, ktorá na tretíkrát uspela, dala podľa nich ale v prvej súťaži ponuku 74.500 eur, v druhej to bolo 120.000 eur, až napokon súťaž vyhrala so spomínanou sumou 135.000 eur. 

"Sme v období, keď sa má slovenské zdravotníctvo oddlžovať až do čiastky 600 miliónov eur a pritom sa niekde obstaráva relatívne malá zákazka za dvojnásobok. Podľa našich informácií je toto len jeden z prípadov, ako sa nehospodárne obstaráva v zdravotníctve," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

V tejto súvislosti Zajac podľa svojich slov podal podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby tento nákup prešetril, zároveň vyzval riaditeľa nemocnice v Bojniciach Ivana Gašparoviča a Jaroslava Bašku, predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom NsP Prievidza, aby zmluvu na kontajnery zrušili.