Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Hubárska sezóna na hornej Nitre sa rozbieha, rastú májovky

Hubárska sezóna na hornej Nitre sa už rozbieha. Popri smrčkoch začali vo väčšom množstve rásť aj chutné májovky, teda čírovnice májové. Hubári sa tešia, že už čoskoro nájdu aj prvé dubáky. Na snímke hubár Ivan Maurer ukazuje svoj hubársky úlovok. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Hubár Ivan Maurer z podhorskej dediny Malinová sa dnes vybral na svoje „májovniská“ a nesklamal sa. Domov priniesol dostatok týchto voňavých húb na prvú tohoročnú melencovú polievku z čerstvých húb.

Prievidza/Malinová 24. apríla (TASR) – Hubárska sezóna na hornej Nitre sa už rozbieha. Popri smrčkoch začali vo väčšom množstve rásť aj chutné májovky, teda čírovnice májové. Hubári sa tešia, že už čoskoro nájdu aj prvé dubáky.

Hubár Ivan Maurer z podhorskej dediny Malinová sa dnes vybral na svoje „májovniská“ a nesklamal sa. Domov priniesol dostatok týchto voňavých húb na prvú tohoročnú melencovú polievku z čerstvých húb. Prvé, ešte úplne drobné plodnice májoviek našiel už pred týždňom, čo je podľa neho takmer o mesiac skôr ako zvyčajne. Ich sezóna sa však vplyvom vhodného počasia predlžuje. Je primerane teplo a daždivo, čo im vyhovuje. „Keď by však bolo veľmi teplo, májovky začnú rýchlo červivieť. Výhodou je, že rastú každoročne na tých istých miestach v takzvaných čarovných kruhoch, na podhorských lúkach a často sa tiahnu aj pod trnkové či šípkové kríky. Kto si zapamätá, kde ich vlani našiel, zvyčajne ich nájde aj teraz. Prezradia ich aj úzke pásy čerstvo narastenej trávy, ktorá je o poznanie hustejšia a sýtozelená,“ prezradil skúsený hubár.

O sľubnej tohoročnej hubárskej sezóne hovorí aj amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze. Podľa neho mierna zima umožnila dobre prerásť podhubiu, čo je základom výskytu húb. Skorá jar a posledné daždivé a teplé dni zasa vytvárajú vhodné rastové podmienky pre huby. Predpokladá, že čoskoro sa objavia aj hríbovité huby, teda dubáky, kozáky, alebo masliaky.

Na videu hovorí hubár Ivan Maurer