Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Farmu na chov ošípaných v Rybanoch plánujú modernizovať i rozšíriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Do prevádzky by mala farma nabiehať postupne. Zámer počíta s vytvorením šiestich nových pracovných miest.

Rybany 4. apríla (TASR)- Areál farmy na chov ošípaných v Rybanoch v okrese Bánovce nad Bebravou prejde modernizáciou a rozšírením. Dobudovaním prevádzky sa zvýši i počet chovaných zvierat.

Spoločnosť Agrovýkrm Rybany, s.r.o., ktorá predložila orgánom zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie, rieši projektom i zefektívnenie prevádzky farmy. Opiera sa pritom o prevádzkové potreby i súčasné trendy v zlepšovaní podmienok pre chov hospodárskych zvierat, čo podľa nej mimo aplikácie najlepších dostupných techník, obnovy technického stavu objektov a modernizácie technického vybavenia znamená aj zvyšovanie plošných nárokov prislúchajúcich na jedno zviera.

Na posúdenie vplyvov na životné prostredie firma predložila dva varianty. Prvý z nich rieši prestavbu existujúcej chovnej haly, prístavbu piatich nových chovných hál a s nimi súvisiace ďalšie investície. Kapacita farmy sa z hľadiska počtu chovných ošípaných a kancov s hmotnosťou nad 30 kilogramov navýši zo súčasných 4010 kusov výkrmových ošípaných na 4525 a zo súčasných 800 kusov prasníc na 2869. Druhý variant okrem už spomínaných investícií navyše rieši i dostavbu ďalšej novej chovnej haly. Kapacita farmy by sa tak mala zvýšiť na 5598 kusov výkrmových ošípaných a 2869 kusov prasníc.

S realizáciou zámeru chce spoločnosť začať v júni budúceho roka, v prípade prvého variantu má záujem výstavbu úplne dokončiť v júni 2027, v prípade druhého v júni 2028. Do prevádzky by mala farma nabiehať postupne. Zámer počíta s vytvorením šiestich nových pracovných miest. Orientačné náklady v prípade prvého variantu investor vyčíslil na 1.320.000 eur, druhý variant počíta s investíciou vo výške 1.576.000 eur.

Rybianska farma patrí do skupiny Polnovakia Agrar, ktorá je jedným z najväčších producentov ošípaných na Slovensku. "Farma ošípaných Rybany bude po dostavbe patriť medzi najväčšie farmy so zameraním na reprodukciu ošípaných a produkciu bravčového mäsa na Slovensku," skonštatoval investor v zámere.