Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Dodávateľ pre automobilový priemysel kupuje v Prievidzi ďalší pozemok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Investor chce pozemok využiť na výstavu výrobných hál automobilového priemyslu a prislúchajúcich budov, a to na externé logistické zabezpečenie výroby.

Prievidza 27. augusta (TASR) - Prievidzský dodávateľ pre automobilový priemysel, spoločnosť Brose, kupuje v priemyselnom parku v Prievidzi ďalší pozemok. Predaj plochy o veľkosti 7356 metrov štvorcových (m2) odobrili tamojší mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok.

Investor chce pozemok využiť na výstavu výrobných hál automobilového priemyslu a prislúchajúcich budov, a to na externé logistické zabezpečenie výroby. "Mesto aj poslanci hlasovaním, ktoré bolo jednomyseľné, dali jasne najavo to, že podporujú nového investora. Snažíme sa vytvoriť podmienky na to, aby mohol nový investor rásť a firma fungovala čo najlepšie," skonštatovala primátorka Katarína Macháčková.

Predajom pozemku spoločnosti sa zaoberalo mestské zastupiteľstvo po druhý raz. Materiál totiž z rokovania spred dvoch týždňov stiahli, a to aj pre otázky ohľadom ceny za pozemok a spresnenia, na aký účel ho bude využívať. "Zmenilo sa aj predkupné právo, pretože my sme chceli mať ako mesto garanciu, že tento pozemok bude naozaj využitý na ďalšiu podnikateľskú činnosť Brose. To znamená, že tam vzniknú ďalšie priestory, ktoré budú slúžiť výrobe. Chceli sme predísť situácii, že by spoločnosť Brose pozemok kúpila a následne by ho predala. Týmto sme si zabezpečili predkupné právo pre mesto, ktoré zanikne tým, pokiaľ tam spoločnosť postaví externé logistické centrum," ozrejmila ďalej Macháčková.

Diskusia o cene bola podľa nej pomerne rozsiahla, niektorí poslanci navrhovali 30 eur za m2, iní ho chceli predať za symbolickú cenu. Prvé pozemky, na ktorých sa závod firmy rozkladá, pritom kúpila od mesta a medzičasom zaniknutej mestskej spoločnosti za 7,19 eura za m2. "Teraz je cena 15 eur, je to teda dvojnásobná kúpna cena. Pozemok nemá úplne ideálny tvar, je trojuholníkového tvaru, čiže sú tam aj časti, ktoré nebudú môcť byť reálne využité na zástavbu. Je to pozemok, ktorý susedí s pozemkom Brose," dodala primátorka.

Firma požiadala v súvislosti s rozšírením výroby mechatronických komponentov štát o investičnú pomoc vo výške 8,12 milióna eur, z toho úľava na dani z príjmu je vo výške 6,5 milióna eur.

Brose Prievidza, s.r.o., vznikla v marci 2015 a jej jediným spoločníkom je nemecká skupina Brose International GmbH Coburg. Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. Svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov, viac než 40 dodávateľom elektrických motorov a mechatronických systémov pre dvere automobilov, zadné výklopné dvere a sedadlá. V Prievidzi firma zamestnáva takmer 700 pracovníkov, ďalšie stovky plánuje prijať, jej závod sa rozprestiera na ploche približne 50.000 m2.

Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti v okrese Prievidza dosiahla podľa posledných dostupných údajov v júli tohto roka 4,72 %. Je dlhodobo najvyššou spomedzi všetkých okresov v Trenčianskom kraji.