Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Chemický podnik v Novákoch už nevyužíva ortuťovú elektrolýzu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na znečisťovanie rieky Nitra aj ťažkými kovmi upozornila viackrát mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko.

Nováky 11. decembra (TASR) - Chemický podnik v Novákoch prestal v nedeľu (10.12.) vyrábať svoje produkty na báze starej ortuťovej elektrolýzy. Spoločnosť Fortischem, a.s., opatrenie realizovala v súlade so zákonom a uloženými opatreniami, informovala v pondelok Anna Vojteková, manažérka pre jej komunikáciu.

"Samotné zastavenie ortuťovej elektrolýzy prebehlo protokolárne pod dohľadom nezávislej odborne spôsobilej osoby a za účasti notára," skonštatovala Vojteková.

Oznámenie o skončení výroby spolu s návrhom na vykonanie kontroly podnik podľa nej doručil Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP) v pondelok. "Spoločnosť tým dodržala Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o ortuti, ktoré zakazuje používanie ortuti pri výrobe chlóru a hydroxidov elektrolýzou soľného roztoku," dodala.

Používaním ortuti vo výrobe chemického podniku sa zaoberal aj rezort životného prostredia, ktorý mu odmietol udeliť výnimku, o čom informoval ešte začiatkom novembra. Ten v tejto súvislosti podľa vtedajších slov jeho hovorcu Tomáša Ferenčáka očakáva, že sa to prirodzene prejaví aj na dopadoch na životnom prostredí. Vojteková vtedy avizovala, že podnik v decembri prejde z výroby prostredníctvom ortuťovej elektrolýzy na membránovú.

Na znečisťovanie rieky Nitra aj ťažkými kovmi upozornila viackrát mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko. Tá pri svojich meraniach zistila okrem iného široké spektrum organických halogénových zlúčenín, takisto prekročenie limitov benzénu a spomínanej ortuti. Prekročené množstvo ortuti v ulovených rybách potvrdil Mestskej organizácii Slovenského rybárskeho zväzu v Prievidzi i rozbor Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, ktorý si dala vypracovať na vlastné náklady.

Porušenie ustanovenia vodného zákona spoločnosťou Fortischem pri vypúšťaní odpadových vôd v Novákoch nenašla na základe výsledkov kontroly z decembra 2016 a februára tohto roka SIŽP. Kontrola bola pritom zameraná na nakladanie s odpadovými vodami, na účinnosť a prevádzku čistiarne odpadových vôd a na dodržiavanie stanovených podmienok pre vypúšťanie odpadových vôd do rieky Nitra. Vo všetkých spomínaných oblastiach boli podľa nej dodržané zákonné podmienky, pričom nebolo zistené prekročenie limitnej hodnoty v žiadnom parametri stanovenom pre odpadové vody. Odobraté vzorky vody vyhodnocovalo akreditované laboratórium.

Fortischem prevádzkuje závod v Novákoch od roka 2012, pričom zamestnáva takmer 1000 ľudí. Spoločnosť vyrába a predáva produkty na báze výroby a spracovania chlóru, karbidu vápnika, karbidových zmesí a technických plynov. Do jej portfólia patrí aj výroba polyvinylchloridu a produktov z PVC, podieľa sa aj na výrobe základných a špeciálnych malotonážnych chemikálií.