Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Ústavný súd SR vyhlásil voľby primátora Nemšovej za neplatné

Na archívnej snímke bývalý primátor Nemšovej František Bagin. Foto: FOTO TASR – Radovan Stoklasa

Sťažnosť na neústavnosť a nezákonnosť volieb podal na ÚS bývalý primátor František Bagin (SNS), ktorý získal o dva hlasy menej ako víťaz volieb Miloš Mojto (NEKA) s počtom 1143 hlasov.

Košice 9. januára (TASR) – Voľby primátora Nemšovej v okrese Trenčín, ktoré sa konali vlani 10. novembra, sú neplatné. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.

Sťažnosť na neústavnosť a nezákonnosť volieb podal na ÚS bývalý primátor František Bagin (SNS), ktorý získal o dva hlasy menej ako víťaz volieb Miloš Mojto (NEKA) s počtom 1143 hlasov. Ako dôvod uviedol, že o post primátora sa uchádzal aj kandidát, ktorý bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorý v čase podania nebol zahladený, čo neuviedol vo vyhlásení pri podaní kandidatúry. Podľa Bagina bola preto jeho kandidatúra nezákonná. Daný kandidát získal v primátorských voľbách 152 platných hlasov, ak by nekandidoval, mohol byť výsledok primátorských volieb odlišný. Takmer 30 hlasovacích lístkov odovzdaných vo voľbách primátora bolo v Nemšovej neplatných. 

"Ing. S. G. je povinný uhradiť Ing. F. B. trovy konania na účet advokáta do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu," informoval ÚS SR o rozhodnutí o Baginovej sťažnosti.

Ústavný súd SR zároveň v stredu rozhodol aj o neplatnosti volieb starostu obce Tichý Potok v okrese Sabinov. Sťažnosť podal Miroslav Duda (NEKA), ktorý získal o štyri hlasy menej ako víťazka volieb Ľubica Džugánová (KDH). V podnete argumentoval, že Džugánová ako starostka v čase volebného moratória 8. novembra v obecnom rozhlase verejne agitovala za svoju kandidatúru.

Na neverejnom zasadnutí pléna ÚS ďalej zamietol sťažnosť na nezákonnosť a neústavnosť volieb starostu obce Ľuboriečka (okr. Veľký Krtíš).