Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trenčiansky kraj

V nemocnici v Bojniciach majú nové polohovateľné lôžko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prvom rade je nová pomôcka určená pre onkologických pacientov, využívajú ju však aj pacienti cievnej a proktologickej ambulancie.

Bojnice 7. novembra (TASR) - Nové polohovateľné vyšetrovacie lôžko ako i EKG prístroj majú k dispozícii pacienti i personál Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Na prístroje získalo zdravotnícke zariadenie financie zo zbierky Ligy proti rakovine (LPR).

Polohovateľné lôžko v onko-chirurgickej ambulancii je prvým v bojnickej nemocnici. "Lôžko je pevné, ale zároveň polohovateľné. Takisto je výhodou lôžka, že sa na ňom môže podávať intravenózna terapia. Určite zvýši komfort vyšetrenia, je to výhoda pre pacienta a samozrejme personál," povedala vrchná sestra chirurgického oddelenia bojnickej nemocnice Ingeborg Olšiaková.

V prvom rade je nová pomôcka podľa nej určená pre onkologických pacientov, využívajú ju však aj pacienti cievnej a proktologickej ambulancie. V onko-chirurgickej ambulancii denne ošetria od 20 do 30 pacientov.

Nový EKG prístroj s mobilným vozíkom pribudol zase na pracovisku klinickej onkológie. "Tento prístroj je veľmi využívaný pred podávaním chemoterapie a takisto počas podávania liečby, kedy môžu nastať vedľajšie účinky alebo pri celkovom zhoršení stavu pacienta," priblížila Viera Kurbelová z pracoviska.

Doplnila, že pokiaľ nemali EKG prístroj, pacienti chodili na internú ambulanciu, kde sa natočilo EKG a lekár - internista ho popisoval. "Teraz sa to uľahčí, lebo aj tamojšia pani doktorka vie popisovať EKG, zhodnotí to a pacient môže dostať liečbu," dodala. Na klinickej onkológii ošetria od ôsmich do 15 pacientov denne.