Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

V B. Karpatoch zmapovali 280 starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa dostupných údajov sa na Slovensku na prelome 19. a 20. storočia pestovalo medzi ľuďmi asi 300 odrôd jabloní. Dnes je to asi 50 z nich.

Zvolen 6. novembra (TASR) - Celkom 21 katastrov obcí v okresoch Trenčín a Nové Mesto nad Váhom prešli za rok odborníci, dobrovoľníci a tiež študenti Fakulty ekológie a environmentalistiky (FEE) Technickej univerzity vo Zvolene podieľajúci sa na projekte Bielokarpatský ovocný poklad. Jeho cieľom je záchrana starých a krajových odrôd ovocných drevín v regióne Biele Karpaty a vytvorenie databázy s údajmi o ich výskyte.

"V niektorých obciach sme získali 800 až 900 zápisov, niekde iba okolo 100. Celkovo sme takto zaznamenali údaje o niekoľkých tisíckach ovocných stromov," povedal pre TASR odborný asistent FEE Bruno Jakubec.

Ojedinelý výskum prináša pre odborníkov, šľachtiteľov i širšiu verejnosť viacero zaujímavých výstupov. "Okrem toho, že sme zaznamenali asi 200 starých a krajových odrôd jabĺk a asi 80 odrôd hrušiek a niekoľko odrôd sliviek a jedincov oskorušín, snažíme sa ich aj zachrániť a zachovať pre ďalšie rozširovanie a využívanie," priblížil prácu Jakubec.

Od mesta Stará Turá si následne prenajali asi dvojhektárový sad, v ktorom osadia materiál, ktorý získali z výskumu a zberu. "Vysadíme v ňom asi 75 až 80 odrôd jabĺk a hrušiek, pri čom sad sa bude využívať na vzdelávacie účely a bude tam aj možnosť pre ovocinárov a verejnosť vziať si vrúble zo stromov," pokračoval Jakubec.

V rámci projektu kúpili aj pojazdnú muštáreň, ktorú už túto sezónu využívajú na prešovanie jabĺk a výrobu štiav pre záujemcov z Bielych Karpát a okolia.

Nemenej dôležitým výstupom projektu sú aj environmentálne aktivity (prednášky pre školy, ovocinársko-krajinárske exkurzie spojené s ochutnávkou miestnych produktov, kurzy výsadby a pod.) a vytvorenie Asociácie pestovateľov a podporovateľov starých sort.

Podľa dostupných údajov sa na Slovensku na prelome 19. a 20. storočia pestovalo medzi ľuďmi asi 300 odrôd jabloní. Dnes je to asi 50 z nich. Komerčný sortiment však tvorí len asi osem až desať hlavných sort.

Projekt Bielokarpatský ovocný poklad zastrešuje Štátna ochrana prírody SR, ktorá naň získala od Nadácie Ekopolis príspevok vo výške 179.110 eur v rámci blokového grantu pre MVO a podporu partnerstiev švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Partnerom projektu je švajčiarska Nadácia ProSpecieRara. Spolupracujúcimi organizáciami je Technická univerzita vo Zvolene a Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Lužianky.