Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Bezpečnosť občanov v Malinovej sa zvýši vďaka kamerovému systému

Na snímke jedna z naištalovaných kamier. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Súčasťou systému je 12 stacionárnych, rotujúcich kamier, ktoré sú umiestnené na najdôležitejších a najfrekventovanejších častiach obce.

Malinová 31. decembra (TASR) – Bezpečnosť občanov, ale aj ochrana ich majetku a obecného majetku sa v hornonitrianskej obci Malinová od nového roka 2016 zvýši vďaka modernému bezpečnostnému digitálnemu kamerovému systému, ktorý vybrané časti monitoruje nepretržite 24 hodín. Vybudovali ho z prostriedkov Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka v rámci programu Obnova a rozvoj obcí. Náklady predstavovali necelých 150.000 eur. Na spolufinancovanie obce bolo potrebné vynaložiť 1700 eur.

„Súčasťou systému je 12 stacionárnych, rotujúcich kamier, ktoré sú umiestnené na najdôležitejších a najfrekventovanejších častiach obce. Kamerami sú zabezpečené všetky prístupové cesty do obce, vrátane poľných. Sú tiež umiestnené v blízkosti potokov, areálu nedávno zrekonštruovanej materskej školy, futbalového ihriska a samozrejme centra obce, kde je obecný úrad, dom kultúry, pamätník SNP a predajňa potravín“ informovala starostka Mária Luprichová.



Okrem toho na najvyššom bode nad obcou sú ešte dve, takzvané dymové kamery s vysokým rozlíšením, ktoré budú upozorňovať na prípadný vznik požiarov, ale napríklad aj na zakázané vypaľovanie trávy. Pre fungovanie systému bolo potrebné v dedine nainštalovať optickú prenosovú sieť v dĺžke 5000 metrov, aj desať stožiarov pre LED svietidlá. Tie budú osvetľovať priestor s dosahom kamier, aby bolo možné zaznamenávať obraz v dostatočnej kvalite aj v nočných hodinách. Záznamy z jednotlivých kamier sa ukladajú v centrálnej riadiacej časti a budú k dispozícii bezpečnostným zložkám, prípadne polícii 15 dní. Potom sa záznamy automaticky vymažú.

„Systém je postavený tak, aby nebolo narušené súkromie občanov. Tam, kde by kamery monitorovali dvory alebo okná rodinných domov, sú tieto časti na obrazovke trvalo začiernené,“ vysvetlila starostka. Aby systém nemohol byť zneužitý, je v obci určená iba starostka ako jediná autorizovaná osoba, ktorá sa môže do systému prihlásiť.

„V minulosti sme v obci zaznamenali krádeže dreva, poškodzovanie majetku obce, mládež si napríklad urobila oheň na tribúne futbalového ihriska. Takéto prípady budeme vedieť odhaliť. Aj to, ak bude niekto vyvážať odpad na bývalú nelegálnu skládku, ktorú sme vyčistili. Pomocou kamerového záznamu budeme môcť zistiť aj evidenčné číslo auta. Obrazový materiál totiž spĺňa parametre, aby mohol byť využitý na dokazovanie skutkov, a to aj v prípade súdnych procesov,“ uzavrela starostka.