Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Župan Trenčianskeho kraja J.Baška chce dohodu s bojnickou nemocnicou

Rokovanie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku so zdravotnými sestrami. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa slov Bašku sú nemocnice TSK najviac zadlžené spomedzi všetkých nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC na Slovensku.

Trenčín 24. februára (TASR) - Na dlhodobo zlú finančnú situáciu Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach by nemali doplácať sestry

Vyhlásil to dnes predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý sa stretol so zástupcami odborov pri NsP v Bojniciach. Stretnutie bolo reakciou na list sestier a pôrodných asistentiek, ktorým sa majú na základe vyjednávania o novej kolektívnej zmluve údajne znižovať platy o 130 až 200 eur.

"Kolektívne vyjednávanie budem pozorne sledovať, do tohto procesu však vstupovať nemôžem. Kocky sú hodené, teraz je na ťahu s novým návrhom riaditeľ nemocnice. Verím, že dôjde k dohode," uviedol predseda TSK.

Podľa slov Bašku sú nemocnice TSK najviac zadlžené spomedzi všetkých nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC na Slovensku, ich dlh sa v vyšplhal na zhruba 33 miliónov eur. "Aj z tohto dôvodu som sa hneď po nástupe do funkcie stretol s riaditeľmi nemocníc v Prievidzi, Považskej Bystrici a Myjave a požiadal som ich, aby prišli s návrhmi riešení a opatrení ako finančne stabilizovať nemocnice a do budúcnosti nezvyšovať ich dlhy," priblížil aktuálnu situáciu.

Zástupcovia Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek pri NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb - Základnej odborovej organizácie NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach žiadajú, aby boli sestrám a pôrodným asistentkám ponechané platy na pôvodnej úrovni, ktoré predstavujú sumu v priemere 1019 eur. "Predseda nám prisľúbil, že bude intenzívne sledovať naše rokovania. Dúfame, že sa nám s riaditeľom našej nemocnice podarí vyrokovať také podmienky, ktoré budú v prospech sestier a pôrodných asistentiek. Nevieme, čo nás čaká, aký nový návrh príde, ale veríme, že to k zníženiu platov sestier nepovedie. Za ich zachovanie budeme bojovať," informovala predsedníčka Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek pri NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach Vlasta Oslicová.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška (vľavo) počas rokovania so zdravotnými sestrami z Bojnickej nemocnice
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Návrhy o novej kolektívnej zmluve by mal podľa minulotýždňových vyjadrení podpredsedníčky Základnej odborovej organizácie pri NsP Prievidza Magdy Surovčíkovej predložiť riaditeľ nemocnice Ján Belanský v nasledujúcich dňoch. Vedenie nemocnice pred časom argumentovalo znižovanie platov tým, že má záujem dostať do súladu príjmy, ktoré nemocnica získava od zdravotných poisťovní, s jej nákladmi, chce tiež dosiahnuť úpravu platov u sestier a asistentiek na úroveň porovnateľných nemocníc. "Hlavným problémom sú osobné náklady, keďže tvoria 82 percent z príjmov od poisťovní. To by mohlo z krátkodobého hľadiska viesť k destabilizácii nemocnice," upozorňoval Belanský.

Súčasná kolektívna zmluva je platná do 31. marca, ak by sa dovtedy partneri na novej nedohodli, v mzdovej oblasti bude platiť aktuálne platná kolektívna zmluva.