Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Najkrajšie jablko Slovenska je Bohemia z Kláštora pod Znievom

ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najkrajšie jablko Slovenska počas výstavy Jahrada 2017 na trenčianskom výstavisku Expo Center pochádza z Kláštora pod Znievom.

Trenčín 13. októbra (TASR) – Najkrajšie jablko na Slovensku vypestoval tento rok Václav Linda z Kláštora pod Znievom. Jeho jablko odrody Bohemia dnes ocenila porota ako najkrajšie, v rámci súťaže Najkrajšie jablko Slovenska počas výstavy Jahrada 2017 (13. – 14. 10.) na trenčianskom výstavisku Expo Center.

„Bohemia je kríženec Rubínu a Golden delicious. Má veľmi dobrú vínovú sladkú chuť, je krehké a veľmi šťavnaté. Spočiatku má žltý podklad, postupne sa vyfarbí do červena,“ predstavil víťazné jablko pestovateľ. Súťaže o najkrajšie jablko Slovenska sa zúčastnil druhýkrát, pred dvomi rokmi obsadil desiate miesto.

„Vôbec som nečakal, že vyhrám, pretože Kláštor pod Znievom je vysoko, takmer 500 metrov nad morom. Na juhu je počasie krajšie, takže tie jabĺčka by mohli byť lepšie, ako moje,“ doplnil Linda.

Tohtoročná sezóna podľa neho nebola pre pestovateľov jabĺk dobrá. Na nižších úrodách sa výrazne podpísal mráz. „Každoročne zozbieram asi 700 kilogramov jabĺk, tento rok to nebude ani 250 kilogramov. Je to veľmi málo,“ zdôraznil záhradkár.

Druhé miesto v prestížnej súťaži získal Lukáš Mäsiar z Pukanca za odrodu Mutsu, tretí skončil Ján Házy zo Šoporne s jablkom Red Jona Prince. Do tohtoročnej súťaže O najkrajšie jablko Slovenska prihlásilo 444 pestovateľov celkom 1225 jabĺk, najčastejšou odrodou bol Idared.