Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Poprad s Nitranmi nebodoval, Košice vyhrali v Trenčíne

Radosť hráčov Nitry po góle v zápase 28. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a HK Poprad 28. novembra 2014 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hokejisti Nitry si tak upevnili líderskú pozíciu v slovenskej extralige.

Nitra 28. novembra (TASR) - Poprad prišiel pod Zobor so snahou prerušiť trojzápasovú sériu bez víťazstva, no vedenia v stretnutí sa ujali Nitrania. V 12. minúte unikol hosťujúcej obrane Lukáš Novák po prihrávke od Stümpela, obišiel aj brankára Kostúra a zakončil do prázdnej bránky - 1:0.

V druhej tretine videli diváci rovnako rýchly hokej s množstvom streleckých pokusov (27) a niekoľkými dobrými príležitosťami, no sieť sa ani na jednej bráne nerozvlnila.

V 49. minúte sa Nitranom podarilo streliť druhý gól, obranca Bednár vystrelil od modrej čiary, Kostúrovi puk vypadol a Slovák ho poslal do brány. O tri minúty dosiahli hostia kontaktný gól, Boltun poslal puk medzi Lakosilove betóny a dostal Poprad späť do hry. V 56. minúte však hostí schladil domáci Pupák, ktorý po závare pred Kostúrom napokon z medzikružia namieril presne a stanovil výsledok na 3:1.



HK Nitra - HK Poprad 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)



Góly: 12. L. Novák (Stümpel), 49. Slovák (Bednár, J. Ručkay), 56. Pupák (Štefanka, Mezei) - 51. Boltun (Hvila, Sýkora). Rozhodovali: Jonák - Orolín, Tvrdoň, vylúčení: 6:6, presilovky 0:0, oslabenia: 0:0, 2717 divákov

Hlasy po zápase:

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Išlo o súboj dvoch tímov zo špice tabuľky, bolo to vyhecované. Hlavne dôrazom sme to všetko zvládli a vyhrali sme."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Ťažké stretnutie, ale do poslednej chvíle vyrovnané. Nedokázali sme vyrovnať napriek presilovkám, v tretej tretine sme urobili chyby a inkasovali rozhodujúce góly."



Derby lákadlo zaplnilo štadión, atmosféra bola už tradične burcujúca, hráči si však zachovali chladné hlavy a príliš emócii do súbojov nevkladali. Bystričania pôsobili na ľade živšie, v útoku tvorivejšie a navyše im bezchybne zachytal Wiikman. Priebežné skóre rozhýbal v 9. min Hudec a o jeho miestečku v presilovke už začínajú vznikať príbehy. Dokáže sa k ľavej žŕdke postaviť tak šikovne a nenápadne, že brankárov pravidelne z ostrého uhla prekonáva, tak ako teraz, keď mu nahral Hudáček. Druhý gól do siete Šimka pridal v 17. min White a ukázal ako ideálne poslať z prvej strieľanú nahrávku pod žŕdku, v tomto prípade vyťažil z ponuky Bira.


V zakončení sa Zvolenčania očividne trápili, aj si niektoré príležitosti vypracovali, no finálnej strele vždy niečo chýbalo V 11. min sa Brabenec ideálne natlačil, v 15-tej vyskúšal so slabším pokusom postreh Wiikmana, v 26. min po brejku v dobrej pozícii opäť zlyhal. K jeho šanciam sa už veľa hráčov nepridalo, vari len Sloboda a Pokovič v 17. min. Domáci sa do bránky tlačili tvrdohlavejšie a ak strelili počas dvoch tretín len dva góly, to len preto, že Šimko zlikvidoval minimálne päť čistých šancí, v 22. min navyše nastrelil Hudáček žrď. Lepšie zakončenie si pýtala aj tutovka Preisingera v 38. min po spolupráci s priebojným Hudáčkom, čo však bolo podstatné, do tretej tretiny dvojgólový náskok domácich upokojoval a naznačoval na trojbodový záber. Ofenzívu hostí mohol spasiť kontaktný gól a hráči si to aj uvedomovali. Z dvojminútovej presilovky hostia nič nevyťažili, dokonca ju skrátili po vylúčení Bagina a čas sa neúprostne krátil. Hra sa kúskovala, časté prerušenia viac vyhovovali 'baranom', skórovať mohol v 47. min pri hre štyroch na štyroch Jurík, na druhej strane domáci Rosandič.

Asi najväčším smoliarom bol v hosťujúcom tíme Brabenec, zlyhala však ich kompletná ofenzívna úderka, ktorá Wiikmana dlho nebola schopná prekonať. Vytúžený gól nakoniec predsa len do domácej siete padol, keď Hraškovu strelu tečoval v 50. min Brabenec. Vyrovnanie mal pri nájazde na hokejke v 52. min tiesnený Ďaloga a ďalšiu väčšiu možnosť si už Zvolenčania nevypracovali, aj keď Wiikamana v presilovke tesne pred záverom zasypali spŕškou striel.

HC'05 B. Bystrica - HKM Zvolen 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)


Góly: 9. Hudec (Hudáček, Cohen), 17. White (Biro, Hudec) - 50. Brabenec (Hraško). Rozhodcovia Mikula, Šír (obaja ČR) - Holienka, M. Smrek, vylúčení 8:6, navyše Biro (B. Bystrica) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, zmeny: 50. Hudec - 38. bez Chovana, 2528 divákov.


V Trenčíne sa hral zápas tímov, ktoré veľa gólov nedávajú, no zároveň ich aj málo dostávajú. Košičania mali šancu otvoriť skóre už v úvode zápasu, keď sa im núkala viac ako minútová presilová hra o dvoch hráčov. Prvý gól napokon "oceliari" strelili až v 11. min. Češíkov pokus od ľavého kruhu zapadol do pravého horného rohu Konrádovej bránky. Odpoveď Dukly na seba nenechala dlho čakať. Už o minútu na seba Šišovský naviazal brániacich hráčov a uvoľnil Gašparoviča. Domáci kanonier už vedel čo s pukom a nedal Melicherčíkovi šancu – 1:1. V 13. min sa Šedov pokus odrazil od konštrukcie bránky, no o všetkom rozhodol až videorozhodca. V závere tretiny mali v presilovej hre Košičania dve sľubné príležitosti, domácich v nich podržal brankár.

Gól v sieti trečianskeho brankára Branislava Konráda v zápase 28. kola hokejovej extraligy HK Dukla Trenčín - HC Košice, 28. novembra 2014 v Trenčíne
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V úvode druhej tretiny tvrdým bodyčekom atakoval Dudáš Šedu a košický obranca odkrivkal do šatne. Následne v prečíslení dvoch na jedného Cíger trafil brankára do masky. Hostia si vážnu šancu vypracovali v 28. min počas vlastného oslabenia, samostatný nájazd Lapšanského však úspešný nebol. Podobne veľkú príležitosť si vypracovali aj Trenčania počas presilovej hry súpera. Mikulov únik ale nepriniesol úspech. Majster sa do vedenia dostal po druhý raz v 35. min. Po chybe obrany Sojčík strelou do horných poschodí bránky pridal druhý gól svojho tímu. V závere tretiny ešte hostia pridali gól na 1:3, keď Hrnka obkorčuľoval bránku a puk napokon prepasíroval za chrbát Konráda.

V záverečnej tretine sa Trenčania snažili o vyrovnanie, cez organizovanú defenzívu súpera sa však nevedeli výraznejšie presadiť. Už od 57. minúty sa domáci tréner Roman Stantien rozhodol stiahnuť Konráda, no k zníženiu to neviedlo. Naopak, do prázdnej bránky strelil svoj prvý gól v košickom drese Ivan Rachůnek a upravil na konečných 1:4.

Dukla Trenčín - HC Košice 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)


Góly: 12. Gašparovič (Šišovský, Petrovický) - 11. Češík (Philipp), 35. Sojčík (Stupka, Cebák), 39. Hrnka (Jánošík), 59. Rachůnek. Rozhodovali: Novák, Baluška - Stanzel, Výleta, vylúčení: 6:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 1115 divákov

Hlasy po zápase:

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Hostia vstúpili do zápasu lepšie ako my. Urobili sme dve zbytočné chyby v striedaní a Košičanov to naštartovalo. Mali sme šancu strhnúť vedenie na našu stranu, no nedokázali sme to využiť. Potvrdilo sa známe nedáš - dostaneš. Košice boli lepším tímom a zaslúžene vyhrali."/i>

Anton Tomko, tréner Košíc: "Do zápasu sme vstúpili koncentrovane a chceli sme brať všetky body. Od začiatku sme mali dobrý pohyb a aj vďaka chybám Trenčína sme si vytvárali šance, ktoré sme aj využili. Po dvoch tretinách sme mohli zápas už iba dohrávať, no snažili sme sa naďalej o aktívnu hru a nedovoľovali súperovi dostať sa do výraznejších šancí."


V mimoriadne dôležitom zápase pre obe mužstvá začali domáci presilovkou, vedenia sa však ujali hostia, keď chybu využil prvou strelou na Lipovského Novotný - 0:1. Záhoráci mohli vyrovnať po dvoch dobrých príležitostiach Beneho, no ten nepochodil rovnako ako Jankovič pri ďalšej početnej prevahe domácich. Skalica sa snažila strieľať z každého uhla, pozorného Križana však neprekvapil ani jeden puk.

Druhý gól sa "vlkom" podarilo dosiahnuť po hrubej chybe brankára Lipovského, ktorému prepadol cez lapačku ľahký puk po natlačení sa Drábeka pred bránku. Domáci znervózneli a cez organizovanú hru hostí sa nedokázali presadiť. Žilina hrozila len z protiútokov, no tie boli o to nebezpečnejšie.

Aj v tretej časti zápasu pokračovali domáci v snahe zmeniť nepriaznivý stav. V zakončení im však chýbala presnosť a viac sa bojovalo, ako hralo, čo vyhovovalo najmä hosťom. Záhorákom sa napokon podarilo znížiť stav v 55. minúte zásluhou Štumpfa, ktorý od modrej mieril presne - 1:2. O dve minúty neskôr si však sadol na trestnú lavicu Krejčiřík, hostia nezaváhali a na konečných 1:3 spečatil strelou po ľade Drábek.

HK 36 Hant Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)


Góly: 55. Štumpf (Školiak, Jurík) - 4. Novotný (Hudec), 24. Drábek (Drevenák), 57. Drábek (Ďurkech). Rozhodovali: Lokšík - Sčensný, Tvrdoň, vylúčení: 5:6 na 2 min, navyše Gründling 10 min+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 866 divákov

Hlasy po zápase:

Štefan Mega, tréner Skalice: "Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas. Po víťazstve nad Popradom sme chceli opäť poctivo brániť a streliť nejaký gól. Žiaľ, v prvej tretine som mal pocit, že moji hráči boli pod psychickou ťarchou dôležitosti duelu. Viac sa nám darí proti mužstvám, ktoré sú od nás vzdialené v tabuľke. Súper bol skúsenejší."

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Bol to dôležitý duel nielen z pohľadu postavenia v tabuľke, ale aj preto, že sme naposledy pokazili vyhratý zápas. Prišli sme s jednoznačným cieľom zvíťaziť. Hráči bojovali, treba vyzdvihnúť brankára Križana, ktorý naozaj mužstvo podržal."


Už v druhej minúte sa na Šúreka rútil Fujerík, ale na jeho blafák zakončený bekhendom domáci brankár vyzrel. Za domácich odpovedal Pašek, ktorý sa rútil na Čecha, hosťujúci brankár si poradil s jeho pokusom, ale nevedel, kde má puk a pri pokuse o dorážku prišlo k posunutiu bránky. V 9. minúte sa v hosťujúcom pásme točil Kutálek, jeho strelu Čech vyrazil iba k Pašekovi a ten otvoril skóre.

Výborný hokej pokračoval aj v druhej tretine. Piešťany vstúpili do druhej časti presilovkou, ale proti Škadrovi výborne zakročil Čech, ktorý mu zmaril možnosť rozkľakom. Následne nevyužili svoje nájazdy Haring, Kutálek ani Peško. Z hostí sa nepresadil v 36. minúte z bezprostrednej blízkosti Markovič, a keď Šúrekovi vypadol ľahký puk, domáca obrana nedovolila dorážať Svobodovi.

V tretej časti Martinčania zvýšili pohyb a snažili sa vyrovnať, ale narážali na skvelého Šúreka. Keď nestačil on, podržal ho Brňák, ktorý sa vrhol do strely, ktorá smerovala do prázdnej bránky. Následne si na domácom brankárovi vylámali zuby Markovič aj Klíma. V 55. minúte však rozhodca nariadil trestné strieľanie po faule Bučku a Klíma vyrovnal.

Duel tak dospel do predĺženia, v ktorom zaujala akcia Šedivého. Ten obišiel všetkých hráčov Martina, sám pred Čechom si posunul puk medzi nohy a snažil sa zakončiť "demitrovským" spôsobom, trafil ale iba žrď. Prišlo tak na nájazdy, v ktorých uspel iba hosťujúci Jokeľ a zabezpečil Martinu dva body.

ŠHK 37 Piešťany - MHC Mountfield Martin 1:2 pp a sn (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0, 0:1)


Góly: 9. Pašek (Kutálek, Šedivý) - 55. T. Klíma (tr. strieľanie), roz. nájazd Jokeľ. Rozhodovali: Müllner – Junek, Šefčík, vylúčení: 7:10 na 2 min, navyše Markovič 10 min. za nešp. správanie, Dírer 10 min. za napadnutie hlavy a krku, presilovky a oslabenia: 0:0, 573 divákov.

Hlasy po zápase:

Roman Sýkora, tréner Piešťan: "Mali sme problém so zostavou, keď nám chýbalo až šesť hráčov. Chceli sme doma vyhrať. Prvá tretina bola vyrovnaná a dostali sme sa v nej do vedenia. V druhej časti sme mali aj nájazdy, ale brankár hostí podržal. V tretej časti sme po jednej malej chybe inkasovali. Brankár Čech bol pre nás prekážkou, zrejme nám chýbali sily z posledného týždňa."

Andrej Novotný, asistent trénera Martina: "Tento šesťbodový zápas sme chceli vyhrať. Tieto zápasy vás posúvajú tabuľkovo aj psychicky. Bol to náročný zápas, vyšťavili sme sa v oslabeniach. Vyzdvihol by som výkon brankára Čecha, ktorý nás podržal aj v nájazdoch. V tých sme rozhodli jedným gólom."