Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

Hylák o závere duelu: Päťminútovka ako z ríše snov

Na snímke brankár Košíc Alexander Hylák. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Víťazstvo proti Popradu sa zrodilo až v záverečnej päťminútovke.


Košice 16. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice môžu byť spokojní s víťazstvom v prvom semifinále play off Tipsport extraligy, nie však s predvedenou hrou v obrannej tretine. Ich víťazstvo proti Popradu sa totiž zrodilo až v záverečnej päťminútovke, ktorú vyhrali 3:0 po góloch Bartánusa, Suju a Jenčíka.

"Prvý zápas je dôležitý. Víťazstvo nás strašne teší, je to prvý bod v sérii. Ale toľko vecí, ktoré sme spravili najmä v obrannej tretine zle a poskytli súperovi priestor k streleniu gólov, tak to sa mi nestalo za 19 zápasov. Musíme sa z toho rýchlo spamätať a zajtra nemôžeme urobiť takéto chyby," uviedol po stretnutí kormidelník "oceliarov" Peter Oremus.

O prvý a posledný gól svojho mužstva sa postaral útočník elitného košického útoku Richard Jenčík. V prvom prípade znížil v 27. minúte na 1:2 a v druhom minútu pred koncom duelu zariadil najtesnejší triumf pred domácimi tribúnami (5:4). "Bol to pre nás krásny záver, ale zápas bol ťažký. Aj napriek tomu sme hrali dobre, myslím si, že celých šesťdesiat minút, no Poprad bol dnes efektívny. To nás stále brzdilo, ale mužstvo ukázalo silu," zamyslel sa Jenčík.

Zápas nevyšiel podľa predstáv brankárovi Marcelovi Melicherčíkovi, ktorý sa z ľadu porúčal v 35. minúte po tom, čo inkasoval v stretnutí po štvrtýkrát z hokejky Radoslava Suchého. Po ňom sa postavil do bránky Alexandr Hylák, ktorý nepustil za svoj chrbát ani jednu z deviatich striel a neinkasoval už 169:51 min. "Pomohli mi spoluhráči. Za 25 minút si ani nepamätám koľko som mal zákrokov. Celý zápas sme dostávali súpera pod tlak, ale za 55 minút nám to nepadalo. Našťastie záverečná päťminútovka bola ako z ríše snov. Som za ňu naozaj veľmi rád, pretože nás to môže nakopnúť ešte viac ako keby sme vyhrali 4:0," tvrdil český brankár v košickom drese.

Košičania sa napriek nepriaznivému stavu (2:4) nepoložili a do súpera sa po treťom góle Mareka Bartánusa (56. minúta) "zahryzli" ešte viac, na začiatku 58. minúty rozjasal Steel arénu Jakub Suja a zdalo sa, že na rad príde predĺženie. "Dnes sa ukázalo, že hokej sa hrá 60 minút. Niekedy to nevyjde, teraz to však vyšlo a je to pre nás vzpruha do ďalších bojov. Gól ma potešil, cenné je ale víťazstvo," prezradil Suja.

Na Popradčanoch nebolo zo začiatku badať ani únavu po sedemzápasovej sérii so Zvolenom a do 55. minúty boli úradujúcemu slovenskému šampiónovi viac ako vyrovnaným súperom. "Z pohľadu vývoja semifinálovej série je dôležitý prvý zápas a ten dnešný sme veľmi dobre rozohrali. Bojovali sme a aj napriek aktivite Košíc sme vývoj duelu mali v rukách. To, čo stalo päť minút pred koncom, tak to je neuveriteľné a musím to predýchať. Nemalo by sa to stať podľa vývoja stretnutia. Na druhej strane musím chalanov pochváliť, musíme dať hlavy hore, zregenerovať a pripraviť sa na zajtrajší duel," smutne konštatoval popradský lodivod Milan Jančuška.

Popradský skrat nebol prvým v tejto sezóne a aj preto bolo v šatni "kamzíkov" po stretnutí hrobové ticho. Všetky myšlienky totiž smerovali k záveru duelu a hľadaniu príčin prehry. "Je škoda komentovať záver. Ak by sa to stalo po prvýkrát, tak by som povedal, že sme mali smolu, ale toto nie je po prvýkrát. Sú za tým naše hrubé chyby, ktoré nás stali víťazstvo nie jeden duel. Namiesto toho, aby sme boli na 'koni', tak prehrávame 0:1," povedal autor prvého popradského gólu Richard Rapáč.