Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Hokejistom roka sa stal premiérovo Marián Gáborík

Zo slávnostného galavečera Hokejista roka 2014 v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave 2. augusta 2014. Na snímke vľavo Marián Gáborík, ktorý získal Cenu Jozefa Golonku pre najlepšieho útočníka v ankete Hokejista roka 2014.Vpravo tlieska Jozef Golonka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Gáborík dostal na sobotňajšom galavečere dve ocenenia. Absolútneho víťaza ankety zvolili odborníci aj za najlepšieho útočníka.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Najlepším hokejistom Slovenska v sezóne 2013/2014 sa stal útočník Marián Gáborík, ktorý získal toto ocenenie premiérovo v kariére. Hráč Los Angeles Kings triumfoval s počtom 145 hlasov, o pätnásť menej mal druhý v poradí Marián Hossa. Tretí Zdeno Chára dostal 75 bodov.

"Je to pre mňa veľká pocta, znamená to pre mňa veľmi veľa. Prvýkrát sa mi dostalo tohto ocenenia. Veľmi si to vážim. Hokej je kolektívna hra, takže aj tento úspech je hlavne vďaka tomu, že sa mi podarilo vyhrať Stanleyho pohár. Bez svojich spoluhráčov by som to nedokázal. Chcem poďakovať všetkým, ktorí boli pri mne a pomáhali mi," povedal víťaz.

Gáborík tak prelomil dlhoročnú hegemóniu Cháru a Hossu, ktorí si rovnocenne podelili ocenenie v predchádzajúcich ôsmich rokoch a spoločne sú rekordérmi ankety. Štvrtý obranca Andrej Sekera z Caroliny získal 47 hlasov, piaty Ján Laco (Barys Astana) 36 a na šiestom mieste skončil Tomáš Tatar z Detroit Red Wings (28).

Gáborík dosiahol životný úspech

Tridsaťdvaročný Gáborík dosiahol v uplynulom ročníku najväčší úspech kariéry, keď s Los Angeles Kings vyhral slávny Stanleyho pohár. Sezóna sa pre neho však nezačala vôbec dobre. Odštartoval ju v Columbuse Blue Jackets, v novembri si však 2013 zranil koleno a v prvom zápase po návrate na ľad v decembri si zase zlomil kľúčnu kosť. Vynechal tak aj zimnú olympiádu v Soči a za "modrokabátnikov" stihol odohrať len 22 zápasov, v ktorých nazbieral 14 bodov za šesť gólov a osem asistencií. V posledný deň prestupového obdobia si ho však vybralo Los Angeles Kings a jeho sezóna nabrala úplne iný smer. V LA našiel ideálnu partiu a hlavne potrebnú pohodu, čo potvrdil následne aj na ľade. V zostávajúcich 19 dueloch základnej časti vytvoril úspešnú spoluprácu so Slovincom Anže Kopitarom a nazbieral 16 bodov (5+11). Svoje ofenzívne kvality potvrdil najmä v play off, keď potiahol "kráľov" štrnástimi gólmi a 22 bodmi za ziskom druhého Stanleyho pohára za posledné tri roky a ako prvý Slovák ho zodvihol nad hlavu s prívlastkom najlepšieho kanoniera vyraďovacej časti.

"Táto sezóna naozaj nezačala veľmi príjemne a ani dobre. V Columbuse to bolo také, aké bolo, mal som opakované zranenia. Keď ma 'vytrejdovali' do LA, zrazu som videl svetlo na konci tunela a opäť som mal chuť hrať hokej. Podarilo sa mi vyhrať Stanleyho pohár a teraz aj túto cenu. Ďakujem rodine, priateľke a všetkým, ktorí mi dali hlasy," uviedol absolútny víťaz počas slávnostného ceremoniálu.



Gáborík dostal na sobotňajšom galavečere dve ocenenia. Absolútneho víťaza ankety zvolili odborníci aj za najlepšieho útočníka. Cenu Jozefa Golonku získal aj v rokoch 2010 a 2012. V tejto kategórii dostal 86 bodov, druhý bol opäť Marián Hossa (70) a na tretej priečke sa umiestnil krídelník Michel Miklík (22).

Fotogaléria k článku


Najlepším slovenským brankárom je Ján Laco

Cenu Vlada Dzurillu pre najlepšieho brankára získal druhýkrát v kariére Ján Laco (96 b) za svoje výkony v drese Donbassu Doneck v KHL a taktiež v slovenskej reprezentácii. "Chcem sa veľmi poďakovať za toto individuálne ocenenie. Pred dvoma rokmi to bolo trošku veselšie, bohužiaľ, táto sezóna nevyšla tak, ako by sme chceli, ale aj taký je hokej. Chcem sa poďakovať spoluhráčom, trénerom a samozrejme rodine," povedal v telefonickom rozhovore Laco, ktorý sa v súčasnosti nachádza na sústredení vo Švajčiarsku so svojím novým zamestnávateľom v KHL Barysom Astana. V hlasovaní predstihol Jaroslava Haláka zo St. Louis Blues (53) a Rastislava Staňu, ktorý strávil uplynulú sezónu v CSKA Moskva a HC Košice (41).

Zo slávnostného galavečera Hokejista roka 2014 v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave 2. augusta 2014. Na snímke Zdeno Chára, ktorý získal Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu v ankete Hokejista roka 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Zdeno Chára bezkonkurenčne najlepším obrancom ôsmy raz v kariére

Najlepším obrancom (Cena Róberta Švehlu) sa ôsmykrát v kariére stal Zdeno Chára so ziskom 88 hlasov. Túto kategóriu ovládol aj v rokoch 2004, 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 a 2013. "Chcel by som pogratulovať Mariánovi Gáboríkovi k zisku Stanleyho pohára a všetkým nominovaným. Táto cena pre mňa znamená veľmi veľa, veľmi si to vážim. Musím poďakovať spoluhráčom a trénerom, bez ktorých by som tu nebol, ako aj rodine, manželke a dcérke. Snažím sa nepozerať na to, čo už bolo, chcem sa neustále zlepšovať, neuspokojovať a pritom zostať skromný," uviedol víťaz. Chára triumfoval pred Andrejom Sekerom z Caroliny Hurricanes (72) a Martinom Marinčinom z Edmontonu Oilers (10).

Zo slávnostného galavečera Hokejista roka 2014 v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave 2. augusta 2014. Na snímke Vladimír Baluška, ktorý získal Cenu Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu v ankete Hokejista roka 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Košický tréner získal honor najlepšieho trénera

Najlepším trénerom sezóny sa stal Anton Tomko z HC Košice s tesným dvojbodovým náskokom pred Dušanom Gregorom, ktorý v nasledujúcej sezóne povedie Admiral Vladivostok v KHL. Tretí Vladimír Országh mal o ďalšie dva body menej (34). "Potešilo ma, keď som sa dozvedel, že som nominovaný na túto cenu a o ešte viac som sa potešil, keď som zvíťazil," povedal Tomko.

Najlepším hráčom do 20 rokov sa stal jednoznačne Martin Réway so ziskom 94 hlasov, ktorý získal Cenu Pavla Demitru. Druhý Milan Kolena nazbieral 31 bodov a tretí Mário Lunter 24. Cenu Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu obhájil Bratislavčan Vladimír Baluška.



Už pred slávnostným vyhlásením boli známe mená členov All-Star tímu Tipsport extraligy. Do elitnej šestky najvyššej súťaže sa dostali brankár Rastislav Staňa (HC Košice), obrancovia Peter König (HK Nitra) a Martin Štrbák (HC Košice) a útočníci Roman Tománek, Jozef Stümpel (Obaja HC Košice) a Richard Jenčík (HC Košice).

Zo slávnostného galavečera Hokejista roka 2014 v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave 2. augusta 2014. Na snímke Zdeno Cíger, ktorý sa stal novým členom Siene slávy slovenského hokeja.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Hokejová Sieň slávy má nového člena

V sobotu sa rozšírila aj slovenská hokejová Sieň slávy, do ktorej zaradili bývalého československého a slovenského reprezentanta Zdena Cígera. Štyridsaťštyriročný niekdajší útočník je v poradí 29. členom Siene slávy. Kariéru odštartoval v Dukle Trenčín. V roku 1990 odišiel do zámorskej NHL, v ktorej obliekal dresy New Jersey Devils, Edmonton Oilers, New York Rangers a Tampa Bay Lightning. Po návrate do rodnej krajiny pôsobil v Slovane Bratislava. "Belasých" neskôr viedol aj ako tréner. Zahral si na siedmych majstrovstvách sveta a aj na zimných olympijských hrách v roku 1998.

"Počas hokejovej kariéry je veľmi veľa príjemných aj nepríjemných vecí, takže neviem, či dokážem vyzdvihnúť nejakú najlepšiu udalosť. Teraz je pre mňa veľmi dôležité toto ocenenie, je to veľká pocta a treba sa z toho tešiť. Vedel som, že pôjdem do Siene slávy, ale nie dlho, takže som z toho bol príjemne prekvapený," uviedol Cíger.

Do hlasovania (uzávierka ankety bola 25. júna) sa tento rok zapojilo 47 odborníkov z radov funkcionárov, trénerov a zástupcov médií.



Výsledky ankety o najlepšieho hokejistu Slovenska za rok 2014:

Najlepší hokejista SR v sezóne 2013/2014:

1. Marián Gáborík 145, 2. Marián Hossa 130, 3. Zdeno Chára 75, 4. Andrej Sekera 47, 5. Ján Laco 36, 6. Tomáš Tatar 28, 7. Michel Miklík 12, 8. Ladislav Nagy 11, 9. Michal Handzuš 8, 10. Gabriel Spilar 8, 11. Adam Lapšanský 6, 12. Jozef Stümpel 4, 13. Roman Tománek 4, 14. Ľubomír Višňovský 3, 15. Dominik Graňák 1, 16. Miroslav Šatan 1, 17. Roman Tomas 1

Najlepší hráč do 20 rokov – Cena Pavla Demitru: 1. Martin Réway 94 , 2. Milan Kolena 31, 3. Mário Lunter 24

Najlepší brankár – Cena Vladimíra Dzurillu: 1. Ján Laco 96, 2. Jaroslav Halák 53, 3. Rastislav Staňa 41

Najlepší obranca – Cena Róberta Švehlu: 1. Zdeno Chára 88, 2. Andrej Sekera 72, 3. Martin Marinčin 10

Najlepší útočník – Cena Jozefa Golonku: 1. Marián Gáborík 86, 2. Marián Hossa 70, 3. Michel Miklík 22

Najlepší tréner – Cena Ladislava Horského: 1. Anton Tomko 38, 2. Dušan Gregor 36, 3. Vladimír Országh 34

Najlepší rozhodca – Cena Juraja Okoličányho: 1. Vladimír Baluška 64, 2. Miroslav Valach 57, 3. Milan Novák 17

All-Star Tipsport extraligy 2013/14:

Rastislav Staňa - Peter König, Martin Štrbák - Roman Tománek, Jozef Stümpel, Richard Jenčík



Predchádzajúci víťazi v hlavnej kategórii o najlepšieho hokejistu Slovenska:

Najlepší hokejisti Slovenska:

1994 Oto Haščák

1995 Peter Šťastný

1996 Jaromír Dragan

1997 Zdeno Cíger

Víťazi ankety Zlatý puk

1998 Istropolis, Bratislava Peter Bondra

1999 Holiday Inn, Bratislava Pavol Demitra

2000 Forum, Bratislava Miroslav Šatan

2001 Istropolis, Bratislava Miroslav Šatan

2002 Divadlo Andreja Bagara, Nitra Peter Bondra

2003 Istropolis, Bratislava Peter Bondra

2004 NTC, Bratislava Miroslav Šatan

2005 Crowne Plaza, Bratislava Ľubomír Višňovský

2006 Crowne Plaza, Bratislava Marián Hossa

2007 SND,Bratislava Marián Hossa

2008 Historická budova SND, Bratislava Marián Hossa

2009 Steel Arena, Košice Zdeno Chára

2010 Hotel Bonbón, Bratislava Marián Hossa

2011 Hotel Bonbón, Bratislava Zdeno Chára

2012 Hotel DoubleTree by Hilton, BA Zdeno Chára

2013 Hotel DoubleTree by Hilton, BA Zdeno Chára

Hokejista roka:

2014 Hotel DoubleTree by Hilton, BA Marián Gáborík