Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Hokejisti Nitry vyhrali vo Zvolene 4:3, Skalica dostala výprask

Na snímke brankár Zvolena Marek Šimko v zápase 5. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HKM Zvolen - HK Nitra vo Zvolene, 21. septembra 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

V nedeľu pokračovala 5. kolom hokejová Tipsport extraliga.

Zvolen 21. septembra (TASR) - Hostia sa ujali vedenia už v 3. minúte, keď puk do bránky dorazil Piačka. O minútu už bolo vyrovnané. Na druhej strane bola taká istá situácia pri nitrianskej bránke a Sikela poslal puk za Cibuľov chrbát. V 9. minúte už Nitra opäť viedla, keď Novák švihom prekonal domáceho brankára. Hostia využili prvú presilovku, Tománek videl dobre postaveného Henricha Ručkaya a ten strelil puk do domácej bránky. O 43 sekúnd Chovan znížil na 2:3. V 25. minúte strelil delovku Hraško, brankár Cibuľa však bravúrne zasiahol.

Fotogaléria: Zo zápasu HKM Zvolen - HK Nitra


V oslabení sa dostali do útoku Brabenec s Podkonickým, ale gól nepadol. V 33. minúte Puliš spoza bránky poslal puk pod vyrážačku Cibuľu a vyrovnal. V závere tretiny veľkú šancu nevyužil Štefanka, keď sa ocitol sám pred domácou bránkou, ale nastrelil len brankára Šimka. V poslednej tretine sa hralo častejšie pred nitrianskou bránkou. Domáci mali aj výhodu presilovky, dokonca aj 5:3, ale ani jednu z nich nepremenili. Najväčšiu šancu spálil Jurík, Škvaridlo nastrelil len žrďku súperovej bránky. Štyridsaťosem sekúnd pred koncom stretnutia skóroval po chybe domácej obrany Tománek a zabezpečil hosťom víťazstvo.

Výsledok:
HKM Zvolen - HK Nitra 3:4 (2:3, 1:0, 0:1)
Góly:
4. Sikela (Sloboda, Bortňák), 17. Chovan L. Jurík), 33. Puliš (Podkonický) - 3. Piačka (Bajtek, Lelkeš), 12. M. Novák (Kováčik), 16. H. Ručkay (Tománek, Slovák), 60. Tománek (Štefanka). Rozhodovali: Jonák - Bednár, Gavalier, vylúčení: 4:8, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1309 divákov.

Hlasy po zápase:
Josef Turek, tréner Zvolena:
"Nevyužili sme veľa presiloviek, prehrali sme o gól. Zápas mal vysokú úroveň. Napriek prehre by som chcel pochváliť hráčov."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Videli sme obojstranne vyrovnaný zápas. Dnes sa potvrdilo známe, že kto nevyužije presilovku 5:3 nezaslúži si vyhrať."


------

Košice zvíťazili nad Bystricou 4:2



Na snímke domáci hokejista Košíc Adam Lapšanský sa teší z gólu, ktorý strelil z trestného strieľania v zápase 5. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HC Košice - HC ´05 Banská Bystrica v Košiciach, 21. septembra 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta
V košickej Steel aréne začali obidve družstvá pozorne a zo zabezpečenej obrany podnikali rýchle kontry. Prvé šance volajúce po góle si vypracovali "oceliari" v 8. minúte, z tesnej blízkosti však nepochodili Jenčík a ani Bartoš. Už o minútu neskôr sa ocitol v dobrej príležitosti Sojčík, Wiikman bol však pozorný. Domáci hráči doplatili na vylúčenie Bartánusa, o úvodný gól stretnutia v početnej výhode sa v 11. minúte postaral Kafka - 0:1. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať a práve Bartánus zrovnal o dve minúty neskôr na 1:1, keď pekným blafákom prekonal hosťujúceho brankára. V závere prvej dvadsaťminútovky mali Košičania k dispozícii presilovú hru, no nič z nej nevyťažili.

Aktívnejší vstup do druhej tretiny zaznamenali hosťujúci hráči, ich početné strelecké pokusy však zostali nevyužité. Naopak v 24. minúte inkasovali gól z hokejky Lapšanského, ktorý po faule Nicastra premenil nariadené trestné strieľanie - 2:1. O dve minúty neskôr sa prezentoval odvážnym prienikom Jenčík, stav sa však nezmenil. V ďalšom priebehu sa hráči oboch družstiev prezentovali aktívnou hrou, napádali sa vysoko pri rozohrávke a nevyhýbali sa ani fyzickým stretom. Tri minúty pred druhou sirénou sa dostali do úniku dvoch proti jednému Lapšanský s Jenčíkom, ale druhý menovaný neprekonal banskobystrického brankára. Na opačnej strane sa ocitli v ideálnych príležitostiach Preisinger a Kafka, ale bez gólového efektu.

Fotogaléria HC Košice - HC'05 Banská Bystrica:


V úvode tretieho dejstva sa ocitol pred bránkou hostí osamotený Kolena, ale bekhendom nedokázal prekonať ležiaceho Wiikmana. Košičania sa dočkali tretieho gólu v presilovej hre, keď sa strelou spomedzi kruhov presadil obranca Černák - 3:1. Hostí vrátil späť do hry v 54. minúte Handlovský, ktorý v hre štyroch proti štyrom prekonal bekhendom ležiaceho Melicherčíka - 3:2. V 57. minúte potrestal chybu Banskobystričanov v defenzíve Jenčík a bekhendovým zakončením upravil na 4:2.

HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Góly: 13. Bartánus (Cebák), 24. Lapšanský (tr. str.), 46. Černák (Philipp, Bartánus), 57. Jenčík - 11. Kafka (Nicastro), 54. Handlovský (Kytnár). Rozhodovali: D. Konc, Novák - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 5:9, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, striedanie: 25. Macejko (Košice) zapojil sa do hry, 3094 divákov.

Hlasy po zápase:

Richard Zedník, asistent trénera Banskej Bystrice: "Prvá tretina vyzerala z našej strany dobre. V druhej sme však boli viac vylučovaní a na to sme aj doplácali. Za stavu 1:3 sme dokázali znížiť a svitla nám nádej. Po individuálnej chybe sme však dostali štvrtý gól. Košice sú silný tím a v zápase s nimi nemôžeme mať toľko vylúčených."



Pavol Zůbek, asistent trénera Košíc: "Hralo sa v ťažkých podmienkach. Zápas priniesol veľa bojovnosti a bolo to skôr o vôli. Som rád, že naše mužstvo malo väčšiu vôľu po víťazstve. Bolo to náročné stretnutie, ktoré bolo dlho na vážkach. Sme veľmi radi za tri body."



------

Martinčania vyhrali nad Popradom 4:1



Zápas sa začal vo svižnom tempe, už v prvých sekundách videli diváci dve gólové šance, po každej na jednej strane. Najskôr sa mohli ujať vedenia domáci, ktorí nastúpili na stretnutie bez 5 zranených hráčov, ale Varga v 23. sekunde po prečíslení trafil iba do hosťujúceho brankára. Odpoveď kamzíkov bola rýchla, v 63. sekunde skóroval zblízka Rapáč. Pritom hosťom stačilo iba 5 sekúnd na využitie presilovky. Martinčania sa snažili hneď vyrovnať, ale Pokrivčák v 2. minúte krížnou strelou Kostúra neprekonal. Hostia mali možnosť na zvýšenie náskoku v 9. minúte pri svojej druhej presilovke, lenže tentoraz už brankár Čech nekapituloval. Skóre sa zmenilo až v 14. minúte. Vtedy domácim vyšla pekná kombinačná akcia po osi Galamboš-Markovič-Varga a posledný menovaný hráč nedal Kostúrovi šancu. Fanúšikov zdvihla zo sedadiel aj 16. minúta, keď sa oprášilo hokejové pravidlo nedáš-dostaneš. Najskôr Sýkora po prečíslení nastrelil domácu žrď a vzápätí sa uskutočnil martinský protiútok do rozhodenej obrany hostí s presnou koncovkou Vargu - 2:1. Strelecky disponovaný Varga bol pri gólovej chuti a 83 sekúnd pred prvým klaksónom poslal v presilovke domácich do dvojgólového vedenia, čím dosiahol čistý hetrik.

Na začiatku 2. tretiny si domáci strážili svoj náskok a kamzíci sa ťažšie opätovne dostávali do hry. Od 26. minúty sa však hostia predsa len nadýchli k náporu a nasledovali ich dve presilovky za sebou. Čecha najviac ohrozili strely Bartečka, Rapáča a Paukovčeka, ale gól v týchto početných výhodách nepadol. V 34. minúte, už za plného stavu hráčov na ľade, sa Markovič snažil prekabátiť Kostúra, čo mu však nevyšlo a vzápätí unikol Paločko, ktorý nastrelil iba martinskú žrď. Čech bol oporu domácich aj v ďalších minútach, a preto sa skóre v 2. tretine už nezmenilo.

Aj v 3. tretine stála martinská obrana na pevných nohách, s čím si Podtatranci nevedeli dať rady. Hostia prišli v 50. minúte o Rapáča, ktorého po jednej kolízii na domácej modrej čiare museli z ľadu odviezť na nosidlách. O 2 minúty neskôr oslabil domácich Smrek, ktorý musel ísť predčasne pod sprchy, pretože inkasoval vyšší trest. Popradčania mali výhodu 5-minútovej presilovky, v ktorej si vypracovali niekoľko dobrých šancí. V 54. minúte vystrelil bez prípravy Kroták, ale Čech sa včas presunul. O 2 minúty neskôr mal martinský brankár šťastie pri strele Paločku, ktorý mieril iba do žrde. V 57. minúte išiel Bartečko sám na Čecha, ale ten jeho blafák zneškodnil. Lavička hostí sa 45 sekúnd pred koncom odhodlala k power-play, ale kamzíci to nezvládli - puk sa dostal k Markovičovi a ten pol minúty pred záverečným klaksónom strelou do prázdnej brány pečatil zaslúžené víťazstvo domácich.

MHC Mountfield (Martin) - HK Poprad 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)

Góly: 14. Varga (Markovič, Galamboš), 16. Varga (Markovič, Ďatelinka), 19. Varga (Galamboš, Matejka), 60. Markovič (Ďatelinka) – 2. Rapáč (Suchý, Bartečko). Rozhodovali: V. Baluška – Orolín, Tvrdoň, vylúčení: 6:3, navyše 52. Smrek (Martin) 5. + DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2800 divákov.
Daniel Babka, tréner Martina: "Po rýchlo inkasovanom góle hneď v úvode zápasu sme sa oklepali a napokon nás to naštartovalo. Dokázali sme otočiť vývoj zápasu a tromi gólmi sme sa dostali do vedenia. Strelecká dispozícia Vargu bola na mieste. V druhej časti sme hrali často v oslabení, ale ustáli sme to. V tretej tretine sme sa dostávali pod tlak, Poprad chcel skorigovať skóre, ale náš brankár Kubo Čech predviedol skoro až zázračné zákroky. Musím sa poďakovať hráčom. Pristúpili k zápasu zodpovedne, bojovali príkladne a víťazstvo si zaslúžili."

Hlasy po zápase:

Daniel Babka, tréner Martina: "Po rýchlo inkasovanom góle hneď v úvode zápasu sme sa oklepali a napokon nás to naštartovalo. Dokázali sme otočiť vývoj zápasu a tromi gólmi sme sa dostali do vedenia. Strelecká dispozícia Vargu bola na mieste. V druhej časti sme hrali často v oslabení, ale ustáli sme to. V tretej tretine sme sa dostávali pod tlak, Poprad chcel skorigovať skóre, ale náš brankár Kubo Čech predviedol skoro až zázračné zákroky. Musím sa poďakovať hráčom. Pristúpili k zápasu zodpovedne, bojovali príkladne a víťazstvo si zaslúžili."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu. Zlomovým momentom bola situácia za stavu 1:1, keď Sýkora pri prečíslení s Bartečkom nastrelil domácu žrď a z protiútoku sme inkasovali druhý gól. Potom sme po taktickej chybe dostali tretí. Napriek tomu, že to bolo 3:1, mali sme dostatok príležitostí, či už v presilovkách alebo v samostatných nájazdoch, lenže dnes to bol v podstate súboj Popradu s brankárom Čechom. Martinský gólman podal vynikajúci výkon a pomohol domácim získať tri body. Mrzí ma, že sme prišlo o dvoch hráčov, s Rapáčovým kolenom to vyzerá veľmi zle a Štrauch má podozrenie na otras mozgu."


Trenčania si poradili so Žilinou 4:1



Od úvodného hvizdu rozhodcu sa v Trenčíne hral svižný hokej. Veľkú šancu otvoriť skóre mal v 7. minúte hosťujúci Šimko. Rozbehol sa ešte pred vlastnou bránou a v útočnom pásme ho už brániaci hráči nedokázali zastaviť, no zakončenie mu nevyšlo. Vedenia sa tak ujali domáci. Na začiatku 10. minúty sa dostal Šišovský pred Landsmana a zvolil presnú strelu povedľa vyrážačky. O dve minúty už bol rozdiel dvojgólový. V presilovej hre najskôr Novajovského strela švihom skončila na tyči. O chvíľu na to však Radivojevič z voleja trafil odkrytú časť bránky – 1:0. Záver tretiny patril hosťom. Lintner neubránil Drevenáka. Žilinský útočník však na Konráda nevyzrel a neujalo sa ani zakončenie Kubiša.

Aj po zmene strán domáci gólman svoj tím podržal. V 24. min hasil chybu obrany, keď pred ním zostal osamotený Procházka. O dve minúty zachránila Trenčanov konštrukcia brány. V 29. minúte Lintnerovi puk preskočil hokejku. Brejkovú situácia ale hostia nezakončili presne. Na opačnej strane Gašparovičovo zakončenie gólman vyrazil pred seba a Radivojevič pohodlne zakončil na 3:0. Šance na pridanie ďalších gólov pokračovali aj naďalej, no pokryli ich pozorní brankári.

Žilinčanom svitla nádej na dobrý výsledok v 46. minúte. V presilovej hre sa dostal odrazený puk k Ďurkechovi, ktorý strelou spoza obrancu strelil prvý gól svojho tímu. Tá trvala iba do 52. min, keď aj ďalší gól padol v početnej výhode. Dukla dobre rozohranú presilovú hru využili na strelenie štvrtého gólu, keď Lintnerov nahadzovaný puk tečoval do siete Kozák. V závere sa už zápas iba dohrával a Trenčín si postrážil prvé trojbodové víťazstvo.

Trenčín – Žilina 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Góly: 10. Šišovský (Bokroš), 12. Radivojevič (Mikula, Petrovický), 29. Radivojevič (Gašparovič, Nemec), 53. Kozák (Lintner, Gašparovič) – 46. Ďurkech (Lipovský, Drevenák). Rozhodovali: T. Orolin - Bogadaň, Jobbágy, vylúčení: 2:4, navyše: Kozák (Trenčín) 10 minút za nešportové správanie,, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1520 divákov.

Hlasy po zápase:

Jozef Zavadil, tréner MsHK Žilina:
"Ťažko sa mi hodnotí dnešný zápas, lebo výsledok možno ani nezodpovedá tomu, čo sa dialo na ľade. Keď však mužstvo nedá gól, vyhrať sa nedá. Najhoršie ale je, že nám kvôli zraneniam chýbajú niektorí hráči. V zápase s Trenčínom sme hrali bez jediného centra. Hráči bojovali, ukázali snahu. Robili však chyby a dostali sme štyri góly. Inak ako prehrou to ani skončiť nemohlo."

Branislav Jánoš, asistent trénera HK Dukla Trenčín: "Povedali sme si, že vyletíme na súpera a budeme sa snažiť dohrávať súboje. Tiež sme ho chceli napádať v obrannom pásme, no to nám v prvej tretine veľmi nevyšlo. Z víťazstva máme radosť a konečne sme dali viac gólov v riadnom hracom čase. Dnes som s premieňaním niektorých šancí veľmi spokojný a chalanom musím len zagratulovať k prvým trom bodom. Nebol to síce najlepší výkon, ale body sa rátajú."


Skalica prehrala s Piešťanmi 1:7



Ako prví zahrozili už v úvode zápasu hostia. Rapáč sa ešte zblízka proti Lipovskému nepresadil za domácich vyslal prvú nebezpečnú strelu na Rybára vo 4. minúte Méry. Potom mali viaceré príležitosti hostia, ktorí pôsobili kompaktnejším dojmom. Šance mali aj domáci, ale Jabrocký ani Stloukal neskórovali. Prvý gól dali hostia, keď z uhla po ľade trafil Hamrák. Rybára z dobrej pozície neprekonal Štumpf. Pravidlo nedáš-dostaneš sa potvrdilo v 17. minúte, keď na 0:2 zvýšil Bučka. Chybu Grundlinga využil Klempa a zvýšil na 0:3. Po tomto góle Lipovského vystriedal v bráne domácich Patrik Romančík. Už v 21. minúte zvýšili v pohode hrajúci hostia na 0:4 a netradičným strelcom bol obranca Škadra, ktorý presne trafil popri Romančíkovom ľavom betóne. Následne hostia nevyužili presilovku pri vylúčení Juríka. Pekný hokejový moment za domácich predviedol individuálne Méry, gól však nedal.

Domáci strelili prvý gól v 31. minúte, keď po vyhranom buly presne trafil Štumpf. Hostia však už o minútu zvýšili na 1:5, keď presne trafil Holovič. Hostia využili aj ďalší nedôraz domácej obrany a v 37. minúte na hrozivých 1:6 zvýšil Rapáč. Rozhárane hrajúci domáci inkasovali až 4 góly zo situácie vo vlastnom bránkovisku, čo sa ukazuje pre ich obrannú hru v tomto zápase viac ako veľavravné. Od 41. minúty hrali domácu presilovku pri vylúčení Kutálka, ale vzápätí dostali trest za hráčsku lavicu a hralo sa 4 na 4. Hosťom sa podarilo zvýšiť na 1:7, keď už vo svojej početnej výhode trafil ďalší Exskaličan Srnec. V 48. minúte nepremenil samostatný nájazd domáci Bruno Mráz. Vylúčenie domáceho Popelu od 53. minúty hostia nevyužili a skórovať mohli domáci, ale Jabrocký Školiakovu prihrávku na gól nepremenil. Do konca zápasu sa potom už skóre nezmenilo. Hostia uštedrili domácemu tímu tvrdú lekciu zo streleckej efektivity, ako aj fyzického nasadenia, rýchlosti a hokejovej vyzretosti.

HK 36 Hant Skalica - ŠHK 37 Piešťany 1:7 (0:3, 1:3, 0:1)

Góly: 31. Štumpf (Bezúch, Jabrocký) - 16. Hamrák (Peško), 17. Bučka (Kutálek, Hamrák), 18. Klempa (Konečný, Škadra), 21. Škadra, 34. Holovič (Rapáč, Kutálek), 37. Rapáč (Holovič, Kutálek), 44. Srnec (Lichanec, Brzobohatý). Rozhodovali: Kubuš, Kacej, Stanzel, vylúčení: 3:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1293 divákov. zmeny - od 18. Romančík za Lipovského

Hlasy po zápase:

Štefan Mega, tréner Skalice: "Úvod zápasu bol v podstate vyrovnaný až do obdržania nešťastného gólu. Potom sa naše mladé mužstvo úplne rozsypalo, naši hráči začali robiť chyby, nedokázali zakombinovať, nedokázali si nahrať. Piešťany boli jednoznačne o krok vpredu, hrali doslova exhibične v našej tretine. V mužstve sa dnes nenašiel nikto, kto by to potiahol. Výsledok je z našej strany veľmi nepríjemný. Doteraz nás držal aj brankár Lipovský, no aj on si dnes vybral smolný deň, tak, ako ostatní hráči."

Roman Sýkora, tréner Piešťan: "Vedeli sme, že Skalica hrá dobrý hokej, ale dnešný zápas bude dôležitý z hľadiska ďalšieho vývoja súťaže, lebo sme doteraz uhrali v ťažkých zápasoch iba jeden bod. Dnes sme prišli do Skalice s účelom odniesť si tri body. Myslím si, že sme do zápasu vstúpili dobre. Dostali sme sa do vedenia šťastným gólom, čo nám psychicky pomohlo. Potom sme sa zobudili a v priebehu zápasu sme výsledok skrášľovali. Som rád, že sa presadili všetky štyri päťky, čo sa týka strelených gólov. Ďakujem chlapcom za bojovný výkon a za prvé tri body v extralige z vyhraného zápasu."