Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

TIPSPORT LIGA: Víťaz základnej časti dostane Pohár Dušana Pašeka

Na snímke zľava riaditeľ Pro-Hokej Richard Lintner, syn Dušana Pašeka Dušan Pašek mladší a mama bývalého prezidenta SZĽH Dušana Pašeka Irma Pašeková počas krstu Pohára víťaza základnej časti Tipsport Ligy počas tlačovej konferencie pred štartom nového ročníka Tipsport Ligy 12. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž prvýkrát spestrí Winter Classic - zápas pod holým nebom, fanúšikovia sa môžu tešiť aj na návrat súťaže o Zlatú prilbu.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Dvaja maďarskí účastníci, zmenený hrací formát a úprava niektorých pravidiel - to sú najvýznamnejšie novinky pred štartom 26. ročníka Tipsport Ligy. Najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž prvýkrát spestrí Winter Classic - zápas pod holým nebom, fanúšikovia sa môžu tešiť na návrat súťaže o Zlatú prilbu a novinkou je aj trofej pre víťaza základnej časti, ktorá ponesie názov Pohár Dušana Pašeka.

Tipsport Liga 2018/19 už má za sebou tri duely tímu HK Orange 20, ďalší bol na programe v stredu, no súťaž sa naplno rozbehne až v piatok, keď tucet tipsportligových klubov odohrá kompletné 1. kolo. Súťaž prešla počas leta zásadnou zmenou, keď získala punc medzinárodnej ligy. Premiérovo do nej vstúpili dva zahraničné kluby - MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec. "Teší ma, že sa liga rozrastá až za hranice krajiny, čo je veľmi pozitívny fakt. Pozorne som sledoval prípravu všetkých mužstiev a som presvedčený, že konfrontácia elitných maďarských celkov s našimi tímami bude pre fanúšikov veľmi zaujímavá," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave Richard Lintner, riaditeľ spoločnosti Pro-hokej riadiacej najvyššiu súťaž.

Maďarské tímy môžu bojovať o titul v Tipsport Lige, no nemôžu z nej zostúpiť. Víťaz Tipsport Ligy dostane Pohár Vladimíra Dzurillu, novinkou je trofej pre víťaza základnej časti - Pohár Dušana Pašeka. Pomenovaný je podľa bývalého legendárneho útočníka a neskôr prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Dušana Pašeka staršieho. V stredu ho slávnostne pokrstili ľadom jeho matka Irma Pašeková a syn Dušan Pašek mladší. "V mene celej rodiny by som chcel poďakovať tipsportlivým klubom, že vzdali takto česť môjmu otcovi. Uplynulo 20 rokov, od kedy nie je medzi nami. Teraz, keď sa na nás zhora pozerá, určite sa tomuto aktu potešil," povedal Dušan Pašek ml.

Rozšírením na 12 riadnych účastníkov sa zmenil aj hrací formát TL. V základnej časti odohrajú mužstvá 55 kôl (od 14. septembra do 26. februára), upraví sa formát vyraďovacej časti o titul. Pred štvrťfinále sa bude hrať kvalifikácia o Kaufland play off TL (predkolo), v ktorej sa predstavia siedmy až desiaty tím po základnej časti. Siedmy proti desiatemu a ôsmy proti deviatemu odohrajú sériu na tri víťazstvá. Samotná play off sa začne štvrťfinálovými zápasmi 9. marca. Absolútneho víťaza najvyššej súťaže by mala verejnosť spoznať najneskôr 20. apríla. Slovenský šampión, teda najlepší slovenský klub v play off, bude mať právo štartu v Lige majstrov. Play out sa po novom zmení na baráž (12.-23. marca). Posledný tipsportligový slovenský zástupca si zmeria sily s víťazom play off I. ligy, hrať sa bude na štyri víťazstvá.

Na konci play off získa najužitočnejší hráč vyraďovacích bojov Zlatú korčuľu. Zároveň sa po krátkej odmlke vracia súťaž o Zlatú prilbu. "Sme radi, že fanúšikovia budú môcť znova hlasovať o najkrajší gól mesiaca. Práve nimi zvolený víťaz bude korčuľovať po slovenských ligových klziskách so zlatou prilbou na hlave. Prezentácia jednotlivých gólov i samotné hlasovanie bude tentoraz prebiehať výlučne v aktualizovanej mobilnej aplikácii Tipsport Ligy, pre fanúšikov to bude mimoriadne pohodlné," konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Tipsport SK Martin Tabák. Fanúšikovia sa môžu tešiť i na populárnu Fantasy ligu.

Po minuloročných All Stars víkendoch spestrí nadchádzajúci ročník divácky atraktívny zápas pod holým nebom. Zimná klasika (Winter Classic) sa uskutoční 2. a 3. februára na zatiaľ neznámom mieste na Slovensku. "Čaká nás sezóna, keď sa bude prvýkrát na Slovensku konať Winter Classic. Zatiaľ k tomu viac neprezradím, k tejto téme bude samostatná tlačová konferencia, ktorá sa uskutoční v druhej polovici októbra. Inšpirovali sme sa fínskym modelom, boli sme sa pozrieť aj na duel pod otvoreným nebom v Brne. Pripravíme fenomenálnu akciu tak, aby si fanúšik všetko vychutnal, aby napríklad nebol príliš ďaleko či plytko k ľadovej ploche. Je sa na čo tešiť," povedal Lintner.

Slovenský titul obhajuje HC '05 iClinic Banská Bystrica, ktorú po troch úspešných rokoch opustil tréner Vladimír Országh. Bývalý dlhoročný reprezentačný útočník zamieril do Slovana Bratislava v KHL, na striedačke "baranov" ho nahradil Kanaďan Dan Ceman. Turbulentné leto má za sebou MsHK Žilina, ktorý prešiel viacerými vnútornými zmenami, mal finančné problémy a dlho sa nevedelo, či vôbec od SZĽH dostane licenciu na účinkovanie v najvyššej súťaži. Napokon sa všetky problémy vyriešili, no tím pod vedením trénera Pavla Paukovčeka sa začal skladať a pripravovať pomerne neskoro.