Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Tipsport Liga

Košice zdolali Martin po nájazdoch, Poprad deklasoval Žilinu

Na snímke vpravo hráč Košíc Gabriel Spilar strieľa štvrtý rozhodujúci gól počas samostatných nájazdov brankárovi Martina v 2. kole hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - MHC Mountfield Martin v Košiciach 14. septembra 2014. Foto: TASR/František Iván

Hokejisti HK Poprad zvíťazili v nedeľňajšom súboji 2. kola Tipsport extraligy 2014/2015 na domácom ľade nad MsHK DOXXbet Žilina presvedčivo 5:1. S ôsmimi bodmi vedú tabuľku najvyššej domácej súťaže.

Košice 14. augusta (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v nedeľňajšom zápase 2. kola Tipsport extraligy nad MHC Martin 4:3 po samostatných nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil Gabriel Spilar.

Domáci začali veľmi aktívne a v prvých minútach sa hralo najmä pred martinským brankárom Čechom. Počas košickej presilovky v 2. minúte pohrozil domácim Tomáš Klíma, no o pár sekúnd na to gólovo udreli domáci. Po strele Philippa dorazil puk za Čechov chrbát Hrnka a Košice viedli 1:0. Tlak domácich pokračoval aj naďalej, no Martinčania sa osmeľovali čoraz častejšie. V 10. minúte najskôr Illo nepotrestal chybu Drgoňa v rozohrávke, no o štyri minúty neskôr Martinčania vyrovnali. Rýchlu kombináciu prvého útoku zakončil Galamboš - 1:1.

Prvá prestávka rozdelila 64-sekundovú presilovku Martinčanov o dvoch hráčov. V nej mal veľkú šancu Markovič, no v dobrej pozícii pred Hylákom sa rozhodol prihrávať. V 23. minúte hrali presilovku aj domáci a po prihrávke Hrnku dorazil puk do martinskej bránky obranca Černák. O šesť minút neskôr mali početnú výhodu Martinčania, no hneď v jej úvode ušiel do brejku Jenčík, ktorého šancu zmaril Čech. Podobná situácia sa v nevýraznej presilovke hostí zopakovala aj o 40 sekúnd, tentoraz Čecha neprekonal Bartánus. V 32. minúte sa hostia dostali vedenia, keď sa presadil Finsterle. O regulérnosti gólu martinského útočníka sa hlavný rozhodca poradil s videorozhodcom. V 36. minúte netrafil odkrytú bránku domáci Bartánus, ktorému ideálne prihral Hrnka.

V 44. minúte usmernil Cebákovu strelu Hrnka a domáci opäť viedli - 3:2. Martinčania však aj tretíkrát dokázali vyrovnať. V 50. minúte pri ďalšej presilovke hostí, sa k strele dostal Themár a brankár Košíc Hylák nestihol zareagovať. O tri minúty neskôr sa Čech v martinskej bránke vyznamenal pri šanci Biceka. Tretia tretina bola skôr o bojovnosti a väčších streleckých príležitostí ubudlo. V 57. skúsil Čecha spoza bránky prekvapiť Jenčík, no nebol úspešný. Za stavu 3:3 tak zápas dospel do predĺženia. Ani v ňom sa však o víťazovi nerozhodlo a tak museli rozhodnúť samostatné nájazdy. V nich sa presadili Bartoš, Markovič a rozhodujúci premenil Gabriel Spilar.
HC Košice - MHC Mountfield Martin 4:3 pp a sn (1:1, 1:1, 1:1 - 1:1, 1:0)
Góly:
4. Hrnka, 23. Černák, 44. Hrnka, rozhodujúci samostatný nájazd Spilar - 13. Galamboš, 32. Finsterle, 50. Themár. Rozhodovali: M. Novák - Gajan, Smrek, vylúčení: 5:5, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: pred sam. nájazdmi Melicherčík (Košice) namiesto Hyláka, 3220 divákov.

Zostavy:
HC Košice:
Hylák - Cebák, Jánošík, Černák, Štrbák, Drgoň, Philipp, Šeda, Macejko - Lapšanský, Hrnka, Bartánus - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bicek, Češík, Sojčík - Hiňďoš, Chovan, Stupka

MHC Mountfield Martin:
Čech - Ďatelinka, Matejka, Kolba, Tupý, Smrek, Dvořák, Brcko, Rusina - Markovič, Galamboš, Varga - Themár, Fujerík, Važan - Finsterle, T. Klíma, Suja - L. Klíma, Illo, Jokeľ.


Hlasy po zápase
Anton Tomko, tréner Košíc:
"Tlak, ktorý sme mali do 10. minúty, sme využili nedostatočne. Trikrát sme v zápase viedli a súper trikrát vyrovnal. Nepodarilo sa nám odskočiť na rozdiel dvoch gólov. S Martinom sme dvakrát hrali v príprave a vedeli sme, čo nás čaká. Zvíťazili sme po samostatných nájazdoch a odnášame si dva body. Škoda však úvodu zápasu, v ktorom sme nepridali viac gólov, po ktorých by sme sa mohli upokojiť."
Daniel Babka, tréner Martina: "Úvod zápasu sme nezachytili, Košice mali výborný pohyb. Potom sme hru vyrovnali. Z nášho pohľadu to bol celkom vydarený zápas. V predĺžení sme mali šancu rozhodnúť, no nezakončili sme dostatočne dôrazne. Každý bod z Košíc sa ráta a sme zaň radi."
Erik Černák, autor druhého košického gólu: "Prvá tretina bola z našej strany veľmi dobrá. Potom sme prestali hrať svoju hru, Martinčania začali lepšie korčuľovať. Vyústilo to do toho, že sme napokon nezvíťazili v riadnom hracom čase, ale až po samostatných nájazdoch."
Marek Kolba, autor tretieho martinského gólu: "Prvých desať minút mali Košičania tlak aj preto, že už v úvode sme boli v oslabení. Našťastie nás podržal brankár Jakub Čech. Škoda, že sme zápas nedotiahli do víťazného konca, pretože si myslím, že sme Košičanom boli viac ako vyrovnaným súperom. Škoda však, že prišlo málo divákov."

HK Nitra - ŠHK Piešťany 5:4

Po úvodných zoznamovacích pokusoch udreli domáci v 8. minúte, Lelkeš ponúkol výbornú streleckú pozíciu Bajtekovi a ten na dvakrát otvoril skóre stretnutia. Už o minútu išla Nitra do dvojgólového vedenia, po prihrávke Tománka nezaváhal Stümpel - 2:0.

V druhej tretine sa hosťom podarilo stiahnuť náskok domácich, v 23. minúte využili presilovú hru ex-Nitranom Raisom, o ďalších 5 minút Milo v ideálnej šanci neskóroval a z následného protiútoku presne zakončil Klempa. Ešte pred druhou sirénou išli Nitrania opäť do vedenia, hneď po vhadzovaní zaskočil hostí presnou strelou Mráz - 3:2.

V 46. minúte dosiahla Nitra znovu dvojgolové vedenie, po perfektnej akcii Slováka prekonal hosťujúceho brankára Jakub Ručkay. Domáci však o náskok opäť prišli, v 51. minúte využili Piešťany presilovku Kutálekom a o 34 sekúnd vyrovnal na 4:4 Haring. Napokon sa nerozhodlo ani v predĺžení, a tak nasledovali samostatné nájazdy. Nitriansky brankár Lakosil chytil všetky tri, rozhodujúci premenil domáci Tománek a Nitra tak zvíťazila 5:4.
HK Nitra - ŠHK Piešťany 5:4 pp a sn (2:0, 1:2, 1:2 - 0:0, 1:0)
Góly:
8. Bajtek, 9. Stümpel, 36. Mráz, 46. J. Ručkay, rozh. nájazd Tománek - 23. Rais, 28. Klempa, 51. Kutálek, 52. Haring. Rozhodovali: Müllner - Junek, Šefčík, vylúčení: 5:3, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 3222 divákov


Hlasy po zápase
Antonín Stavjaňa, tréner HK Nitra:
"Spokojný som s výhrou, no nie s prejavom mužstva, mnoho hráčov ešte žije z minulej sezóny, a tak sme nakoniec radi, že máme aspoň bod."
Roman Sýkora, tréner ŠHK 37 Piešťany: "Vedeli sme, čo nás v Nitre čaká. V prvej tretine to potvrdila, no my sme sa v duhej dostali na koňa a vyrovnali. V tej tretej išli do vedenia opäť domáci, no znovu sme dokázali vyrovnať, čo ma velmi teší, lebo dvakrát prehrávať v Nitre o dva góly a dotiahnuť sa už niečo znamená. Napokon rozhodla skúsenosť Nitry a Tománek v nájazdoch."

HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina 5:1

Domáci od úvodu diktovali tempo hry a častejšie sa usádzali v obrannom pásme súpera, čo podčiarkol už v 8. min gólom z dorážky Kroták. Poprad mal aj ďalšie šance, najmä v presilovke pri vylúčení Kadelu mal Landsman viackrát namále. V poslednej minúte prvej časti ešte zahrozil Paukovček, ktorý po peknej sťahovačke vyskúšal pozornosť žilinského gólmana, no ten odolal aj Rapáčovej dorážke.

"Kamzíci" mali aj v prostrednom dejstve navrch, no do vyložených gólových príležitostí sa spočiatku nedostávali. Až v 33. min Sýkora lišiacky vysunul Hvilu a ten jednoduchým blafákom poslal puk pomedzi Landsmanove betóny. Vzápätí mohol v presilovke rozvlniť sieť Rapáč, no trafil len do betónov gólmana Žiliny. Hostia si nevedeli vypracovať súvislejší tlak a popradský brankár Kostúr všetky náznaky šancí riešil. V 39. min hrali domáci presilovku 5 proti 3, krátko po návrate vylúčeného Moravca na ľad však rýchlu akciu na jeden dotyk domácich poslal do siete Bartečko a bolo 3:0.

Matúš Kostúr držal hostí na dištanc až do 42. min, keď zaňho v presilovke pretlačil puk Horna. Domáci však nenechali "vlkom" jasný zápas zdramatizovať a Matis opäť zvýšil na rozdiel troch gólov – 4:1. Žilinčania sa už k ďalšiemu náporu nedostali, Poprad umnou hrou udržal vedenie a v extralige do tretice zvíťazil. Na 5:1 ešte v samom závere po peknej akcii prikrášlil Takáč.
HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Góly:
8. Kroták, 33. Hvila, 39. Bartečko, 47. Matis, 60. Takáč - 42. Horna. Rozhodovali: Jura - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1231 divákov


Hlasy po zápase
Milan Jančuška, tréner HK Poprad:
"Nič iné ako víťazstvo by sme pred zápasom ani nebrali. Škoda prvej tretiny, kedy sme súpera prestrieľali, ale vyhrávali sme len o gól. V ďalších častiach hry sme využili presilovky a odskočili súperovi na viac gólov. Zaslúžene sme vyhrali a tešíme sa z troch bodov."
Josef Zavadil, tréner MsHK DOXXbet Žilina: "V prvom rade gratulujem Popradu k víťazstvu. Domáci boli jednoznačne lepší vo všetkých herných činnostiach, boli agresívnejší, dôraznejší, obratnejší. Ráno nám pre zranenia a choroby vypadla kompletná druhá formácia, ale nechceme sa na to vyhovárať."

HK 36 Hant Skalica - HKM Zvolen 2:4

Do úvodnej šance zápasu sa už v prvej minúte dostal bývalý hráč Skalice v drese Zvolena Obdržálek, no tesne prestrelil domácu bránku. Následne zahrozil na opačnej strane Stloukal, Šimko si však pripísal prvý úspešný zákrok. Skóre sa menilo až pri vylúčení Vaškoviča v 7. minúte, keď sa presadil Podkonický. Už o minútu neskôr mala Skalica príležitosť na vyrovnanie, Školiak s Jabrockým sa spolu ocitli v prečíslení 2 proti 1, no situáciu prekombinovali. Zvolen mal viac z hry, pôsobil zohratejším dojmom, lepšie kombinoval a bol dôraznejší vo fyzických súbojoch. V 14. minúte sa ocitol pred Šimkom Jabrocký, no zblízka brankára hostí neprekonal.

Úvod druhej tretiny patril domácim, Mikeska však trafil len bočnú sieť Šimkovej bránky. Ani následný závar, ktorý spôsobil štvrtý útok Záhorákov, sa neskončil presným zakončením z hokejky Romančíka. V 28. minúte sa Skalica síce ubránila zvolenskej presilovke, no po jej konci prepadla Lipovskému za chrbát ľahká strela Škvaridla - 0:2.

V 42. minúte bol vylúčený domáci Méry, hostia však početnú prevahu neužili. O dve minúty neskôr bol Stloukal v nájazde faulovaný a nariadené trestné strieľanie premenil - 1:2. Domáci zvýšili bojovnosť, rýchlejšie korčuľovali a boli aktívnejší. Zvolen však v 50. minúte využil presilovku, od modrej mieril presne Bagin - 1:3. Skalica ešte korigovala v 53. minúte zásluhou Stloukala. Duel mal dramatický záver, domáci vrhli všetky sily do útoku a odvolali brankára. Hostia však víťazstvo potvrdili gólom do prázdnej bránky, o ktorý sa postaral Podkonický.
HK 36 Hant Skalica - HKM Zvolen 2:4 (0:1, 0:1, 2:2)
Góly:
45. Stloukal (tr. strieľanie) 53. Stloukal - 7. Podkonický, 28. Škvaridlo, 50. Bagin, 60. Podkonický. Rozhodovali: Stano - Kacej, Stanzel, vylúčení: 5:2, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 1327 divákov


Hlasy po zápase
Štefan Mega, tréner HK 36 Hant Skalica:
"Mňa v prvom rade teší, že chlapci bojovali až do samého konca. Musím pochváliť kapitána Školiaka, ktorý dnes bojoval a tiež strelca oboch gólov Petra Stloukala. Mužstvo má na to, aby sa zlepšovalo. Budeme sa snažiť hrať útočný hokej, nakoľko naši hráči príliš do bránenia nie sú. Pevne verím, že potrápime aj ďalšie tímy."
Josef Turek, tréner HKM Zvolen: "Nastúpili sme proti papierovo slabšiemu súperovi, ale bol to pre nás ťažký zápas. Skalica do nás búšila skoro celý zápas, mala dosť gólových príležitostí. Dobre však zachytal náš brankár Šimko. Myslím, že sme vyhrali zaslúžene vzhľadom na množstvo vypracovaných šancí."