Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Extraliga: Piešťany aj Trenčín zvíťazili na domácej pôde

Na snímke domáci hokejista Košíc Richard Jenčík v šanci, vľavo hráč Banskej Bystrice Milan Kytnár, uprostred brankár Banskej Bystrice Miika Wiikman v zápase 5. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HC Košice - HC ´05 Banská Bystrica v Košiciach, 21. septembra 2014. Hokej sa hral v prvej tretine v hmle za zníženej viditeľnosti. Foto: TASR

V nedeľu sa hralo 23. kolo extraligy.

Slovensko 16. novembra (TASR) - Sumáre - 23. kolo Tipsport extraligy:



Piešťany porazili Skalicu 3:1

ŠHK 37 Piešťany – HK 36 Hant Skalica 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Góly: 15. Klempa (Mišura, Brňák), 25. Pašek (Kotaška, Kutálek), 40. Rapáč (Šedivý, Kutálek) – 59. Vaškovič (Jankovič, Stloukal), vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jura - Holienka, Ščensný, 875 divákov.

Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: „Dnes sme všetko podriadili tomu, aby sme sa konečne tešili z víťazstva. Chvalabohu nám to vyšlo. Dnes sme sa konečne mohli tešiť aj zo strelených gólov. Skalicu sme počas celého zápasu nepustili do ničoho. Mrzieť nás môže akurát inkasovaný gól v samom závere. Chceli sme Šúrekovi dopriať čisté konto.“

Štefan Mega, tréner Skalice: „Zápas s Piešťanmi bol pre nás veľmi dôležitý a chceli sme bodovať. Posledné zápasy nám vyšli, ale dnes sme to neboli my. Boli sme od začiatku príliš nervózni, nič nám nevychádzalo. Podali sme azda najslabší výkon sezóny. Tešiť nás môže výkon brankára Peksu a presilovkový gól, inak si domáci výhru zaslúžili.“


V Piešťanoch sa stretli mužstvá, ktoré potrebovali výhru ako soľ. Lepšie začali domáci Piešťanci a už v druhej minúte musel Peksa zasahovať proti Kutálkovi. Skaličania nastrelili iba bočnú sieť Šimíčkom. V 15. minúte najskôr tesne minul Hamrák, ale jeho strelu neskôr upratal za Peksu z pravého kruhu Klempa – 1:0. Neskôr si takmer ešte odrazenú strelu Klempu zrazil Peksa do brány, stálo však pri ňom šťastie.

V 25. minúte sa Piešťancom podarilo počas presilovky aj so šťastím zakombinovať a Pašek na zadnej žrdi poslal domácich do dvojgólového vedenia. Skaličania mohli znížiť v 28. minúte Komínekom, ktorý sa snažil doraziť odrazenú strelu Jankoviča, ale tiesnený minul Šúrekovu bránku. Zvýšiť vedenie domácich mohol trikrát Vaculín, Peksa však proti nemu priam čaroval, ale v samom závere tretiny nestačil na Šedivého strelu po ľade, ktorú tečoval Rapáč a Piešťany vyhrávali 3:0.

Peksa bol ústrednou postavou aj v tretej časti, keď bravúrne zneškodnil Kutálkovi dorážku. Rovnako bol proti Pašekovi aj Mišurovi. Piešťany však v tretej časti väčšinou bránili a čakali na chybu hostí, Skaličania takmer nijako vážne Šúreka neohrozili, až prišla 59. minúta, presilovka Skalice a Vaškovič zobral strelou z kruhu Šúrekovi čisté konto.

Trenčín porazil Žilinu 2:0

Dukla Trenčín - MsHK DOXXbet Žilina 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 40. Šišovský (Petrovický, Gašparovič), 51. Petrovický (Gašparovič, Mikula), vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška – Junek, Výleta, 2300 divákov.

Branislav Jánoš, asistent trénera HK Dukla Trenčín: „Zápas sme začali dobre, nakoľko sme hneď v úvode mali šance. Horšie to už bolo s ich využitím. V druhej tretine nás podržal brankár Nagy, ktorý podal skutočne veľmi dobrý výkon. Zápas bol o jednom góle, ale naši chlapci bojovali. Dodržali pokyny. Okrem koncovky im nemáme čo vytknúť.“

Peter Mikula, tréner MsHK DOXXbet Žilina: „Zápas je náročné hodnotiť. Už v dvoch zápasoch po sebe sme nestrelili ani gól. V prvej tretine sme hrali asi päť minút, okrem toho sme nič nepredviedli. Síce sme sa potom pozviechali a mali aj šance, platilo „nedáš-dostaneš“. V závere sme hrali vabank, no stále sa trápime v zakončení. Psychicky je to náročné, pretože kým sa útočníci nezobudia a nebudú strieľať góly, výsledky budú ešte hrozivejšie.“



Trenčania mali veľkú šancu už v úvodnej minúte. Po chybe Žiliny v stredom pásme sa dvaja domáci hokejisti rútili na osamoteného obrancu, dorážku Hlinku však akrobaticky zastavil Križan. Aktivita domáceho tímu pokračovala aj naďalej. V 5. minúte sa presadil Mikula, spätnou prihrávkou našiel Petrovického, ktorý však tesne minul bránku. Postupom času sa hra medzi tímami zo spodnej polovice tabuľky vyrovnala, no výraznejšie príležitosti na otvorenie gólu mali strelci Dukly. Necelé štyri minúty pred úvodnou sirénou vytvoril Petrovický príležitosť pre Gašparoviča. Ten však ani na dvakrát neotvoril skóre zápasu. V záverečných sekundách mali šťastie Trenčania, keď Novotného strelu tečoval pred Nagyom Dresler tesne vedľa.

V druhej tretine mohol poslať Trenčín do vedenia Gašparovič. Individuálne sa dostal pred Križana, ten jeho presilovkovú strelu zápästím zastavil. V 28. minúte hrala s hosťami aj konštrukcia brány, ktorá im pomohla pri Habšudovom zakončení. Potešiť tribúny sa nepodarilo ani Šišovskému, ktorý v polovici zápasu netrafil odkrytú bránku. Radosť z presného zásahu nepriniesli ani presilové hry, keď sa oba tímy trápili v zakončení. Prvý gól zápasu tak padol až desať sekúnd pred koncom druhej tretiny, keď Šišovský blafákom nedal Križanovi šancu.

V záverečnej tretine vystihol rozohrávku Žiliny Melichárek. So spoluhráčom sa rútil do prečíslenia, ale napokon zakončil sám. V 46. minúte spálil ďalšiu veľkú šancu Gašparovič. Pokoj na domáce hokejky napokon priniesla až 51. min. Mikula od mantinelu nahodil puk pred bránu, kde ho Petrovický dotlačil do siete – 2:0. V závere zápasu sa ešte mohli dostať Žilinčania do hry, avšak presilovú hru nevyužili.

Košice porazili Bystricu 2:1

HC Košice - HC '05 Banská Bystrica 2:1 pp a sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 38. Bartoš (Štrbák, Jánošík), rozhodujúci samostatný nájazd premenil Jenčík - 16. Bendík (Kadura, Zigo)

Anton Tomko, tréner HC Košice: "Bolo vidno, že sa stretli dve mužstvá z vrchnej časti tabuľky. Mali sme dobrý vstup do zápasu, ale opäť sme nevyužili príležitosti na strelenie gólu. Na oboch stranách podali dobré výkony brankári. Potvrdili to aj v samostatných nájazdoch, v ktorých sme my boli šťastnejším tímom."

Miroslav Chudý, tréner HC '05 Banská Bystrica: "Do zápasu sme nastúpili ustráchane. V prvých minútach nás Košičania zatlačili, mali viacero šancí. V druhej časti sme za stavu 1:0 v náš prospech mohli súperovi odskočiť. Žiaľ, nepodarilo sa nám to, hoci sme si v priebehu pár minút vytvorili tri veľké príležitosti. Zápas sme mohli na svoju stranu strhnúť aj v tretej tretine, v ktorej mali príležitosti Hudáček aj Hudec. Prevládajú vo mne zmiešané pocity. Pred zápasom by sme jeden bod brali, no teraz si myslím, že sme dva body stratili."


Košičania boli od úvodu strelecky aktívnejší ako súper a prvú šancu otvoriť skóre mal už v prvej minúte Lapšanský. Z ostrého uhla však nenamieril presne. V 5. minúte sa vo výhodnej pozícii ocitol mladý Černák, no brankár Wiikman jeho príležitosť zmaril. O tri minúty neskôr dvakrát stroskotal na banskobystrickom brankárovi aj Bartoš a v 12. minúte trafil Stupka len bočnú sieť odkrytej bránky hostí.

Melicherčík musel prvýkrát zasahovať až počas početnej výhody hostí v 13. minúte. Bystričania ustáli tlak Košíc a v 16. minúte gólovo udreli. Kadurovu strelu Melicherčík vyrazil priamo pred nekrytého Bendíka a ten pohodlne otvoril skóre - 0:1.

V 25. minúte sa po chybe Čížeka dostal k puku Bartoš, pred bránkou hostí ho posunul Jenčíkovi, ktorého pokus zblízka Wiikman zneškodnil. V 30. minúte pripravil Kafka výbornú pozíciu Kytnárovi, no ten nepridal druhý gól "baranov." Melicherčík krátko na to uspel aj proti úniku Jaborníka so Zigom, keď zmaril pokus druhého menovaného. Domácim sa nedarilo dostávať sa do výhodných streleckýh pozícii, naopak druhý gól hostí mohol v 33. minúte pridať Hudáček, ale aj jeho šancu Melicherčík zneškodnil. V 38. minúte hrali domáci presilovú hru a nenápadnou, no o to presnejšou strelou ju využil Bartoš - 1:1. Na výraznejšiu streleckú príležitosť sa v tretej tretine čakalo do 51. minúte, v ktorej Wiikmana neprekonali Lapšanský ani Cebák. V 55. minúte sa pred Melicherčíkom ocitol Hudáček, skúsil blafák, no na strane domáceho brankára bolo aj šťastie.

Zápas sa nerozhodného stavu pokračoval v predĺžení. V ňom mal V 63. minúte šancu domáci Češík, ktorý však neuspel ani dorážkou vlastnej strely. Ani päťminútové predĺženie o víťazovi nerozhodlo. Víťazný gól domácich napokon v samostatných nájazdoch zaznamenal Jenčík.

Martin prehral s Popradom 4:5

MHC Mountfield Martin - HK Poprad 4:5 (2:2, 2:1, 0:1 - 0:0, 0:1) - po samostatných nájazdoch

Góly: 4. Markovič (Varga, Svoboda), 16. Jokeľ (Illo, L. Klíma), 29. Dírer (Illo, Rusina), 35. Svoboda (Markovič, Lojek) - 8. Hvíla (Matis, Paukovček), 14. Sýkora (Makovský), 40. Sýkora (Bartečko), 42. Paukovček (Hvíla, Kasík), rozhodujúci samostatný nájazd Paločko, 3600 divákov.

Jaroslav Török, tréner Martina: "Bol to vynikajúci hokej vo výbornej kulise. Som rád, že sme našou hrou pritiahli divákov na štadión. Chlapci išli na doraz a viedli sme o dva góly. Otriasol nami tretí gól Popradu v závere druhej tretiny. Som smutný, že dobre sa vyvíjajúci zápas sme nešťastne prehrali. Chýbalo nám viac hráčov a tak sme museli so zostavou improvizovať."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Bolo to zaujímavé stretnutie. Páči sa mi hokejové prostredie v Martine, ktoré núti hrať hráčov naplno. Dnes sme striedali dobré úseky so slabšími. Som rád, že za stavu 2:4 sme sa vrátili do zápasu, potom vyrovnali a dva body nám zaistil Paločko v samostatných nájazdoch."


Súboj siedmeho s druhým sa hral vo výbornej atmosfére. Martin bez zranených Galamboša, Zuckera, Smreka a Kolenu, ktorý bol po havárii operovaný v martinskej nemocnici, začal dobre. Domáci mali viac z hry a v 4. minúte sa ujali vedenia, keď gól Markoviča potvrdil až videorozhodca. Hostia trpezlivo čakali na svoje príležitosti, a tie prišli. V 8. min využil Hvíla chybu domácej obrany a zblízka vyrovnal. V 14. min už Poprad viedol, keď peknú kombináciu zakončil Sýkora.

Aj v ďalších minútach mala hra vysoké tempo a akcie sa striedali na oboch stranách. V 16. min po zmätkoch pred bránkou Popradu chcel Takáč odvrátiť puk, trafil však brankára Kostúra a bolo vyrovnané. Gól bol pripísaný Jokeľovi, ktorý sa z Martinčanov dotkol ako posledný puku. Úvod druhej tretiny patril hosťom. Najväčšiu šancu mal však na opačnej strane v 28. min Jokeľ, Kostúr však so šťastím zachránil.

V 29. min však už bol popradský gólman bezmocný pri tvrdej strele Dírera, ktorý vymietol ľavý horný roh jeho bránky. Vzápätí mohol vyrovnať Kroták, ale zblízka netrafil. Ten istý hráč stroskotal v 33. min na pozornom Dzubinovi. V 35. min hrali hostia presilovku, ale po akcii s Markovičom Svoboda zaistil domácim dvojgólový náskok. Popradčania sa nevzdávali a Sýkora gólom do šatne vrátil svoje mužstvo do zápasu.

Gól hostí nakopol a v 42. min Paukovček vyrovnal na 4:4. Potom mohli ísť Popradčania do vedenia, ale v 47. Dzubina po tutovke Krotáka podržal svoje mužstvo. Na ľade sa rozpútal boj o každý puk, ale brankári "spustili rolety".

V predĺžení stálo pri domácich šťastie, keď v 61. min trafil Boltun ľavú žŕdku Dzubinovej bránky. Na druhej strane Svoboda v 63. min po sóle cez celé klzisko neprekonal Kostúra. Martin v poslednej minúte predĺženia nezužitkoval 46-sekundovú presilovku a tak prišli na rad samostatné nájazdy. Drámu a skvelý hokej rozhodol v piatej sérii pre hostí Paločko.

Zvolen zvíťazil na Nitrou 3:0

HKM Zvolen - HK Nitra 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 27. Piačka (Nádašdi), 41. Novák (Stümpel), 50. H. Ručkay (J. Ručkay, Slovák). Rozhodovali: Lokšík - Bednár, Gajan, vylúčení: 5:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1688 divákov.

Josef Turek, tréner Zvolena: "Vedeli sme, že Nitra je rozbehnutá a chceli sme ju zastaviť. Bohužiaľ sa nám proti nej dlhodobo nedarí. Napriek tomu si myslím, že sme zohrali dve veľmi dobré tretiny, kde sme si vytvorili veľké množstvo šancí. Boli sme niekoľkokrát sami pred brankárom, mali sme presilovú hru 5:3, ktorú sme však nevyužili. Dôležité bolo, že sme mali pohyb a boli sme určite Nitre rovnocenným súperom."

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Nebol to zápas ako sme si predstavovali, mali sme slabší pohyb, ale ustáli sme šance domácich. Našťastie dnes podal výborný výkon brankár Lakosil."


Vo Zvolene lepšie začali hostia a v 3. min mohli ísť do vedenia po šanci J. Ručkaya. Domáci odpovedali o minútu neskôr tvrdou strelou Hraška od modrej čiary. V 7. min domáci ustáli oslabenie a okamžite po ňom mali šancu ísť do vedenia, ale Hraško trafil iba ľavú žŕdku Lakosilovej bránky. Zvolenčania pridali a ďalší gól mal na hokejke L. Jurík. V 18. min pohrozili hostia a J. Ručkay opäť mohol otvoriť skóre zápasu, ale domácich podržal brankár Šimko.

V 19. min hrali domáci presilovku 5:4 a vzápätí 81-sekundovú 5:3, ktorú však prerušil koniec prvej tretiny. Druhú časť hry začali Zvolenčania pokračovaním presilovky 5:3, v ktorej najväčšiu šancu nevyužil Brabenec. V 25. min domáci "rozobrali" obranu Nitry, ale Obdržálek sám pre Lakosilom nedokázal prekonať nitrianskeho gólmana. Prvý gól zápasu zaznamenal v 27. min Piačka z nevinne vyzerajúcej akcie za bránkou Zvolena. Domáci odpovedali na gól tečom L. Juríka, ktorý však Lakosil reflexívne kryl. V 30. min pohrozil domáci Síkela, ktorý len tesne minul ľavú žŕdku nitrianskej bránky.

Štyri minúty pred koncom druhej tretiny mohli domáci vyrovnať, ale Ďaloga netrafil prázdnu nitriansku bránku. Zvolenčania mali ku koncu druhej tretiny navrch, ale svoje ďalšie šance nevyužili Puliš a Chovan. Hosťom vyšiel vstup do 3. tretiny, Stümpel vyhral buly a Novák prestrelil Šimka a zvýšil na 2:0. V 44. min sa ocitol sám pred Lakosilom Obdržálek, ale jeho strelu bekhendom nitriansky gólman zneškodnil. V 49. min v presilovke Pupák opečiatkoval ľavú žŕdku zvolenskej bránky.

Tretí gól pridala Nitra po chybe domácej obrany, keď sa úplne sám pred Šimkom ocitol H. Ručkay. Tento moment Zvolenčanov akoby zlomil, začala im viaznuť kombinácia. Zbytok zápasu sa už v podstate iba dohrával, hostia si kontrolovali svoje vedenie až do konca zápasu.