Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Hokejová dvadsiatka prekonala úradujúceho majstra, Košice prehrali 3:4

Gólová radosť hokejistov Orange 20, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

V samostatných nájazdoch rozhodol o víťazstve hostí kapitán Koyš.

Košice 1. decembra (TASR) - Vo vloženom extraligovom zápase zvíťazili hokejisti HK Orange 20 na ľade úradujúceho majstra HC Košice 4:3 po samostatných nájazdoch. O víťazný gól sa postaral kapitán mladíkov Patrik Koyš.

V 3. minúte najskôr Češík neuspel v krátkom úniku, no o pár sekúnd neskôr sa po výbornej prihrávke Cebáka nemýlil Chovan - 1:0. Úvodný gól domácich až príliš upokojil. Hostia umne bránili a do vyložených príležitostí súpera nepúšťali. Mladíkom vyšla v 15. minúte pohľadná ofenzívna akcia a po prihrávkach Skalického a Petráša sa zblízka presadil Sukeľ - 1:1. Tesný náskok mohol domácim vrátiť v 17. minúte Jenčík, no v dobrej pozícii nenamieril presne.

Štastie stálo pri mladíkoch aj v úvode druhej časti, keď Rachůnek v nájazde dvoch proti jednému trafil len žŕdku. Druhý gól nepriniesla ani pekná kombinácia domácich v 28. minúte, na konci ktorej bola strela Philippa. V 31. minúte mladíci nedokázali dostať puk von z vlastného pásma a po prihrávke Bartánusa zblízka skóroval Hrnka - 2:1. Už o pár sekúnd neskôr mohol vyrovnať Lapšanský, ale brankára Okoličányho z trestného strieľania neprekvapil.

Hráči HK Orange vyrovnali v 35. minúte, keď Petráš v presilovke usmernil puk za Melicherčíka. Za spontánneho aplauzu divákov pridali hostia tretí gól už o 55 sekúnd. Vo vlastnom oslabení zakončil únik dvojice Koyš - Sukeľ druhý menovaný - 2:3. Zverenci Ernesta Bokroša mohli pridať ďalší gól v presilovke o dvoch hráčov v 37. minúte, no Koyš v sľubnej príležitosti neuspel.

V tretej časti sa Košičania snažili o vyrovnanie, no viackrát sa museli mať na pozore. Mladíci držali tesný náskok aj po 52. minúte, v ktorej nebezpečne strieľal Bartánus. Prehru domácich v riadnom hracom čase však odmietol práve Bartánus, ktorý počas power play domácich dorazil strelu Rachůneka.

V predĺžení mohol o víťazstve hostí rozhodnúť Koyš, ale zblízka Melicherčíka neprekonal. Počas päťminútového predĺženia sa hralo viac pred brankárom hostí Okoličánym, no ten zmaril viacero pokusov Košičanov. V samostatných nájazdoch rozhodol o víťazstve hostí kapitán Koyš.

Potlesk košických divákov povzbudil

Mladíci z hokejového projektu HK Orange 20 v pondelňajšom zápase zaskočili úradujúceho extraligového majstra a v Steel aréne zdolali Košičanov 4:3 po samostatných nájazdoch. Na nečakanom triumfe zverencov Ernesta Bokroša mal výrazný podiel brankár Dávid Okoličány, ktorého tím odmenili domáci diváci spontánnym potleskom.

Aj prehra po samostatných nájazdoch stačila hokejistom HC Košice na to, aby sa vrátili na čelo extraligovej tabuľky. Práve bod, ktorý získali za remízu v riadnom hracom čase, ich aktuálne delí od druhej Nitry. Návrat na prvé miesto tabuľky mal však pre "oceliarov" trpkú príchuť. Prehra po predĺžení s mladíkmi zo slovenskej "dvadsiatky" totiž nie je pre majstra dôvodom k spokojnosti. "V úvode sme mali niekoľko šancí, ktoré sme nepremenili. Súper nás potrestal za každú chybu. Snažili sme sa, no dnes to bolo nepriestrelné. Čo aj prešlo k bránke, to brankár Okoličány pochytal," poznamenal tréner HC Košice Anton Tomko. Brankár HK Orange 20 Dávid Okoličány si v zápase pripísal 44 úspešných zásahov. "Pre mňa je to najcennejšie víťazstvo v rámci projektu. Zdolať majstra veľmi poteší. Každý zápas je ťažký, ale Košice sú špecifické tým, že sú majstrom. V šatni bola preto trochu nervozita a spočiatku nám odskakovali puky. Príliš sme neverili, že by sme mohli vyhrať, no napokon to dobre dopadlo," uviedol Okoličány.

Jeho tím si sympatickým výkonom získal fanúšikov v Steel aréne na svoju stranu a zdalo sa, že tí miestami viac fandia mladíkom než domácim Košičanom. Napokon práve zverenci Ernesta Bokroša odchádzali z ľadu za potlesku tribún. "Je to super pocit. Diváci nás povzbudzovali, hoci sme boli hostia. Sme mladí chalani a takéto niečo nás veľmi povzbudilo a potešilo," uviedol Okoličány pre TASR.

Pre úradujúceho majstra je prehra s "dvadsiatkou" už piatou z uplynulých deviatich zápasov. Košičania sa trápia najmä v koncovke. "Vieme, že nedávame veľa gólov, a preto musíme hrať tak, aby sme zápasy vyhrávali iným spôsobom. To sa nedá naučiť. Buď to niekto má alebo nie. Psychický tlak možno mužstvu zväzoval ruky. Vypracovali sme si dosť príležitostí, no ostali nevyužité. Chce to zjednodušiť hru a iba tak sa to dá otočiť," dodal tréner Košičanov Tomko.

HC Košice - HK SR 20 3:4 pp a sn (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
3. Chovan (Štrbák, Cebák), 31. Hrnka (Bartánus), 59. Bartánus (Rachůnek) - 15. Sukeľ (Petráš, Skalický), 34. Petráš (Kabáč, Skalický), 35. Sukeľ (Koyš), rozh. sam. náj. Koyš. Rozhodovali: Jura - Bogdaň, Rovenský, vylúčení na 2 min: 8:7, navyše Štrbák (Košice) 10 min. za nešp. správanie, presilovky 0:1, oslabenia: 0:1, 2995 divákov.

HC Košice: Melicherčík - Cebák, Štrbák, Macejko, Philipp, Drgoň, Jánošík - Bartánus, Hrnka, Rachůnek - Bicek, Bartoš, Jenčík - Sojčík, Češík, Lapšanský - Stupka, Chovan, Suja - Hiňdoš

HK Orange 20: Okoličány - Hochel, Bačík, Pavúk, Jendrol, Fekiač, Rosandič, Mendrej - Petráš, Kabač, Skalický - Briestenský, Sukeľ, Koyš - Michálek, Gilák, Tábi

Hlasy trénerov:
Anton Tomko, tréner HC Košice: "Mladých reprezentantov sme prestrieľali v pomere 47:20. Vytvorili sme si dostatok príležitostí na strelenie gólov, no väčšina z nich ostala nepremenená. Nepremenili sme ani trestné strieľanie a nedali sme ani jeden gól v samostatných nájazdoch. Preto odchádzame iba s bodom. Reprezentantom prajem, aby sa im na blížiacom sa šampionáte do 20 rokov darilo a aby takúto efektivitu ukázali aj tam."

Ernest Bokroš, tréner HK Orange 20: "Chlapci nás dnes potešili výsledkom a aj predvedenou hrou. Pre nás je tento výsledok príjemným prekvapením, keďže sme nečakali, že by sme s Košicami uspeli. Základom víťazstva bolo to, že sme po dlhšom čase dokázali dať niekoľko gólov. Bola to pre chlapcov veľká vzpruha, pretože najväčším problémom tohtoročnej 'dvadsiatky' je práve strieľanie gólov. Škoda záveru, v ktorom sme siahali na tri body, ale sme radi aj za takýto výsledok."