Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica predstavila asistentov trénera aj ďalšie posily

Na snímke vpravo nová posila Banskej Bystrice Brock Higgs. Foto: TASR/Branislav Račko

Úplne novou tvárou v Tipsport Lige bude 25-ročný americký útočník Ben Marshall. Bude to pre neho vôbec prvé pôsobisko mimo amerického kontinentu.

Banská Bystrica 4. júna (TASR) - Vedenie tipsportligového hokejového klubu HC '05 iClinic Banská Bystrica predstavilo v pondelok viacero posíl a aj dvojicu asistentov hlavného trénera Dana Cemana. Do kádra úradujúceho majstra pribudli Tomáš Zigo, Brock Higgs, Karol Sloboda a Ben Marshall a asistentmi kanadského kouča budú Ivan Droppa a Matúš Kostúr.

Všetci traja noví tréneri sa dohodli s klubom na dvojročných kontaktoch. "Zaznamenali sme citeľnú stratu tým, že sme umožnili Vladovi Országhovi pokračovať v trénerskej kariére v KHL. Chceme mu poďakovať za niekoľkoročnú prácu v klube a historické výsledky, ktoré sa mu v našom klube podarilo dosiahnuť. Verím, že v budúcnosti ešte bude pôsobiť v našom klube, dvere tu ma otvorené," ozrejmil na pondelkovej tlačovej konferencii odchod Országha prezident HC '05 iClinic Juraj Koval. "Najzásadnejšou otázkou bolo pre nás, kto povedie tím po odchode Országha i trénera brankárov Rybára. Už na štvrtý zápas finálovej série sme pozvali Dana Cemana, ktorý v Európe dlhodobo pôsobí. Mali sme dobré referencie o ňom. Absolvoval aj stretnutie s Vladom Országhom na majstrovstvách sveta v Dánsku, kde mali trojhodinový rozhovor a našli spoločnú reč. Podpísali sme s Cemanom zmluvu na dva roky. Rozhodli sme sa pre kanadského trénera s tým, že od nových asistentov, ktorí mu budú pomáhať, vyžadujeme dokonale ovládanie anglického jazyka," dodal.

Prvým asistentom bude rodák z Liptovského Mikuláša Ivan Droppa, bývalý slovenský reprezentant so skúsenosťami z NHL. Pozíciu druhého asistenta zastane odchovanec bystrického hokeja, bývalý brankár Matúš Kostúr, ktorý pôsobil v KHL i AHL. Doterajší asistent trénera Rastislav Paľov sa na vlastnú žiadosť presúva k mládeži, trénovať chce dorast. "Ponuka z Banskej Bystrice je pre mňa veľká výzva. Prichádzam do klubu, ktorý je na špici v organizácii na Slovensku i v Európe. Veľmi sa teším i na trénera Cemana, rozprávali sme sa v Dánsku, vyjasníme si ešte určité kompetencie, no je to príjemný človek. Bavili sme sa spolu o hokeji ako aj o iných veciach. Mohli by sme si byť ľudsky blízki. Určite má iný štýl práce na aký sme tu na Slovensku zvyknutí, takže dokáže ma obohatiť a ja mu chcem byť nápomocní v čo najväčšej možnej miere," prezradil Droppa.

Do 15. septembra bude novým trénerom v HC '05 iClinic pomáhať v úlohe konzultanta Richard Zedník. Kanadský kouč dorazí pod Urpín 14. júla, príprava na ľade sa začne 25. júla. Štyridsaťštyriročný Ceman pracoval v rokoch 2013 až 2018 v dánskom klube SönderjyskE, s ktorým získal dva majstrovské tituly (2013/2014, 2014/2015). Predtým viedol Vojens IK v druhej najvyššej dánskej súťaži (2012 – 2013) a ako hrajúci tréner pôsobil v škótskom Dundee (2010 – 2012). Počas hráčskej kariéry si v 90. rokoch minulého storočia v AHL obliekal dresy Kentucky, Portlandu a Providence, potom absolvoval viaceré európske zastávky.

Richard Zedník bude pomáhať v úlohe konzultanta.
Foto: TASR - Branislav Račko


Odchovanec banskobystrického klubu Zigo sa vracia pod Urpín po roku strávenom v Česku. Aj vinou zdravotných problémov odohral za extraligový Hradec Králové iba celkovo 26 zápasov (bilancia 2 góly a 3 asistencie) a krátko hosťoval aj v Slavii Praha.

Do známeho prostredia sa vracia aj kanadský útočník Brock Higgs. V Banskej Bystrici pôsobil už v druhej polovici sezóny 2016/2017 a k zisku prvého titulu "baranov" prispel 22 kanadskými bodmi v play off. Skúsený 35-ročný obranca Karol Sloboda sa vracia do najvyššej slovenskej súťaže po 11-tich rokoch. Až na sezónu 2014/2015, keď pôsobil v Lade Togliatti v KHL, ich strávil výlučne v najvyššej českej súťaži v dresoch Slavie Praha, Karlových Varov a Vítkovíc.

Úplne novou tvárou v Tipsport Lige bude 25-ročný americký útočník Ben Marshall. Bude to pre neho vôbec prvé pôsobisko mimo amerického kontinentu. V roku 2010 ho draftoval klub Detroit Red Wings, ale do NHL sa nepresadil a pôsobil najmä v nižších súťažiach. V sezóne 2017/2018 odohral 11 zápasov za Providence Bruins (bilancia 0+2) v AHL a ďalších 21 stretnutí za Atlanta Gladiators v ECHL (3+9).

Po troch rokoch v EBEL lige prichádza zo Znojma do Banskej Bystrice i tridsaťročný obranca Marek Biro. Už skôr avizovaným novicom v bystrickom kádri je 22-ročný útočník Tomáš Török. Ten pôsobil v uplynulej sezóne vo Zvolene. "Na 90 percent máme už zložené mužstvo. Nemáme doriešenú iba otázku brankárov. Medzi žrďami máme nateraz Mária Lampera a Matej Gajana, ktorým sa skončil juniorský vek. K nim chceme angažovať kolegov. Hľadáme ešte jedného beka podľa našich predstáv, ktorý by hral fyzicky," uviedol k nedoriešeným otázkam v kádri prezident HC '05 Juraj Koval.

Na snímke Patrik Lamper (Banská Bystrica) sa raduje z gólu v prvom zápase finále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 15. apríla 2017 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Banskú Bystricu opustili najmä dvaja kľúčoví útočníci, ktorí obliekali reprezentačný dres, Patrik Lamper a Miloš Bubela. Nahradiť by ich mohli spomínaní navrátilci do mužstva Zigo a Higgs. Po zdravotných komplikáciách bude k dispozícii tténerom 23-ročný Mário Lunter. "Dohodli sme sa Vladom Országhom, že Máriovi Lunterovi umožníme začať prípravu v Slovane Bratislave. Ak sa tam presadí, dohodneme sa s ním na dvojcestnej zmluve. Ak nie, začne i dokončí sezónu u nás. Do kádra sme zakomponovali aj mládežníckeho reprezentanta, obrancu Martina Kupca. Veríme, že ukáže svoj potenciál. Zazmluvnili sme aj najproduktívnejšieho útočníka posledného finálového zápasu Érica Failleho a opciu sme uplatnili i na Guillaumeho Asselina. Zostávajú u nás beci Ivan Ďatelinka, Branislav Kubka, Vladimír Mihálik či Oliver Košecký. V útoku sa znovu môžeme spoľahnúť na kapitána Tomáša Surového. Absolvoval operáciu kolena, ale bude v poriadku a v septembri sa pripojí k mužstvu. Zostávajú i ďalší ofenzívni hráči - Matej Češík, Gilbert Gabor, Michal Kabáč, Matej Giľák, Alex Tamáši a z hosťovania z Detvy sa k nám vrátil Martin Belluš. Záujem sme prejavili i o Mareka Bartánusa, rokujeme s ním po absolvovaní náročnej operácie, predbežne sme dohodnutí s týmto skúseným hokejistom na pokračovaní angažmánu," dodal Koval.

Aktuálny káder HC '05 iClinic Banská Bystrica:

Brankári: Mário Lamper, Matej Gajan

Obrancovia: Ivan Ďatelinka, Branislav Kubka, Vladimír Mihalik, Martin Kupec, Oliver Košecký, Ben Marshall, Karol Sloboda, Marek Biro, Felix Petrinec, Martin Dlapka

Útočníci: Tomáš Surový, Eric Faille, Guillaume Asselin, Matej Češík, Gilbert Gabor, Michal Kabáč, Matej Giľák, Alex Tamáši, Mário Lunter, Martin Belluš, Tomáš Zigo, Brock Higgs, Tomáš Török, Oliver Giertl, Michal Matoušek, Martin Majerík, Marek Chamula, Lukáš Lunter